Search

Jednoduchý obed z jedného plechu: Božské mleté mäso na kapuste (musíte skúsiť)

mleté mäso na kapuste
Mleté mäso na kapuste

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na jednoduchý obed alebo večeru z jedného plechu, ktorý je zároveň nesmierne chutný? Toto božské mleté mäso pečené na kapuste jednoducho musíte skúsiť. Šťavnaté fašírky plné zeleniny na podklade z jemne upečenej kapusty sú skvelou a nenáročnou voľbou, ktorá príjemne prekvapí.

Ak patríte k milovníkom mletého mäsa, máme pre vás veľmi zaujímavý recept. Pochutnajte si na šťavnatom mäse s jemnou pečenou kapustou. Príprava tohto jedla je jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci v kuchyni.

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: cca 45 minút
  • Počet porcií: 6 porcií (6 väčších fašírok/bochníčkov)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Jedlo z jedného plechu: Áno

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 stredne veľká hlávková kapusta (biela)
  • 1000 g (1 kg) mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 veľká cibuľa
  • 150 g mrkvy
  • 200 g zemiakov (surových)
  • 1 ks červenej papriky (ideálne kápia)
  • 20 g čerstvej petržlenovej vňate (cca 1/2 zväzku), nasekanej najemno
  • 20 g čerstvého kôpru (cca 1/2 zväzku), nasekaného najemno
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisovaného
  • 1-2 vajcia (podľa veľkosti)
  • 1 čajová lyžička soli (do mäsa, plus soľ na kapustu)
  • 1/2 – 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička sušených provensálskych byliniek
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • 30 ml olivového oleja

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plech na pečenie
  • Papier na pečenie

Postup prípravy

Príprava kapusty a mäsovej zmesi:

  1. Rúru predhrejte na 180-190 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Hlávkovú kapustu umyte, odstráňte vrchné listy a tvrdý hlúbik. Kapustu nakrájajte naprieč na hrubé kolieska (steaky), hrubé približne 2 cm. Mali by ste získať asi 6 pekných koliesok.
  3. Kapustové kolieska poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Zľahka ich osoľte a okoreňte z vrchnej strany.
  4. Pripravte si mäsovú zmes: Zemiaky, mrkvu a cibuľu ošúpte a nastrúhajte nahrubo na strúhadle. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi malé kocky. Petržlenovú vňať a kôpor nasekajte najemno. Cesnak prelisujte.
  5. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte nastrúhané zemiaky, mrkvu, cibuľu, nakrájanú papriku, nasekané bylinky (petržlen, kôpor) a prelisovaný cesnak.
  6. Pridajte vajce (alebo dve, ak je zmes suchšia), olivový olej, soľ (cca 1 ČL), čierne korenie, mletú papriku, provensálske bylinky a štipku muškátového orieška.
  7. Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte rukami, kým sa nespoja do homogénnej mäsovej hmoty. Nehmiesťte však príliš dlho.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Z pripravenej mäsovej hmoty vytvarujte rukami 6 rovnakých väčších placiek alebo podlhovastých bochníčkov (fašírok).
  2. Každú fašírku položte na jedno pripravené kapustové koliesko na plechu. Zľahka ju pritlačte, aby dobre sedela na kapuste.
  3. Na povrchu každej fašírky môžete lyžicou alebo nožom urobiť niekoľko plytkých zárezov (ryhy), aby sa mäso lepšie prepeklo a vyzeralo zaujímavejšie.
  4. Vložte plech s fašírkami na kapuste do predhriatej rúry. Pečte pri 180-190 °C približne 45 minút. Fašírky by mali byť prepečené (šťava po pichnutí by mala byť číra) a na povrchu pekne zlatohnedé. Kapusta pod nimi by mala byť mäkká a okraje jemne skaramelizované.

Servírovanie:

  1. Upečené fašírky na kapuste vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť na plechu.
  2. Podávajte teplé. Každú porciu (kapustový steak s fašírkou) môžete na tanieri posypať čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Výborne chutia samotné, ale môžete ich doplniť aj obľúbeným dipom (napr. jogurtovým, cesnakovým), zemiakovou kašou alebo len čerstvým chlebom.

Videorecept

Tipy

  1. Na toto jedlo používam peknú bielu hlávkovú kapustu, ktorú krájam na hrubšie kolieska (asi 2 cm). Tieto “steaky” tvoria základ, na ktorom sa pečie mäso. Pred pečením ich len zľahka osolím a okorením.
  2. Do mletého mäsa (najradšej mám mix hovädzieho a bravčového) pridávam veľa najemno nastrúhanej surovej zeleniny – zemiaky, mrkvu, cibuľu. Práve táto zelenina dodá fašírkam neuveriteľnú šťavnatosť a chuť. Spolu s vajíčkom, bylinkami, cesnakom a korením vytvorí skvelú zmes. Trocha olivového oleja priamo v zmesi tiež neuškodí.
  3. Z mäsovej hmoty tvarujem väčšie placky alebo bochníčky, ktoré položím priamo na kapustové kolieska. Na povrchu urobím pár zárezov. Pečiem v rúre bez ďalšieho podlievania či prikrývania, kým nie je mäso prepečené a kapusta mäkká.
  4. Výsledok je fantastický – šťavnaté mäso plné zeleniny a jemná, mierne sladkastá kapusta nasiaknutá šťavou z mäsa. Podávam to ako kompletné jedlo, prípadne s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtového dipu. Je to naozaj jednoduchý obed či večera z jedného plechu.

Toto je naozaj božský a jednoduchý obed z jedného plechu. Mleté mäso pečené na kapuste musíte vyskúšať – je šťavnaté, chutné a prekvapivo jednoduché.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing – Meat Recipes

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty