Hľadáte inšpiráciu na jednoduchý obed alebo večeru z jedného plechu, ktorý je zároveň nesmierne chutný? Toto božské mleté mäso pečené na kapuste jednoducho musíte skúsiť. Šťavnaté fašírky plné zeleniny na podklade z jemne upečenej kapusty sú skvelou a nenáročnou voľbou, ktorá príjemne prekvapí.
Ak patríte k milovníkom mletého mäsa, máme pre vás veľmi zaujímavý recept. Pochutnajte si na šťavnatom mäse s jemnou pečenou kapustou. Príprava tohto jedla je jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci v kuchyni.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: cca 45 minút
- Počet porcií: 6 porcií (6 väčších fašírok/bochníčkov)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Jedlo z jedného plechu: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 stredne veľká hlávková kapusta (biela)
- 1000 g (1 kg) mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
- 1 veľká cibuľa
- 150 g mrkvy
- 200 g zemiakov (surových)
- 1 ks červenej papriky (ideálne kápia)
- 20 g čerstvej petržlenovej vňate (cca 1/2 zväzku), nasekanej najemno
- 20 g čerstvého kôpru (cca 1/2 zväzku), nasekaného najemno
- 3 strúčiky cesnaku, prelisovaného
- 1-2 vajcia (podľa veľkosti)
- 1 čajová lyžička soli (do mäsa, plus soľ na kapustu)
- 1/2 – 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička sušených provensálskych byliniek
- Štipka mletého muškátového orieška
- 30 ml olivového oleja
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Veľký plech na pečenie
- Papier na pečenie
Postup prípravy
Príprava kapusty a mäsovej zmesi:
- Rúru predhrejte na 180-190 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Hlávkovú kapustu umyte, odstráňte vrchné listy a tvrdý hlúbik. Kapustu nakrájajte naprieč na hrubé kolieska (steaky), hrubé približne 2 cm. Mali by ste získať asi 6 pekných koliesok.
- Kapustové kolieska poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Zľahka ich osoľte a okoreňte z vrchnej strany.
- Pripravte si mäsovú zmes: Zemiaky, mrkvu a cibuľu ošúpte a nastrúhajte nahrubo na strúhadle. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi malé kocky. Petržlenovú vňať a kôpor nasekajte najemno. Cesnak prelisujte.
- Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte nastrúhané zemiaky, mrkvu, cibuľu, nakrájanú papriku, nasekané bylinky (petržlen, kôpor) a prelisovaný cesnak.
- Pridajte vajce (alebo dve, ak je zmes suchšia), olivový olej, soľ (cca 1 ČL), čierne korenie, mletú papriku, provensálske bylinky a štipku muškátového orieška.
- Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte rukami, kým sa nespoja do homogénnej mäsovej hmoty. Nehmiesťte však príliš dlho.
Tvarovanie a pečenie:
- Z pripravenej mäsovej hmoty vytvarujte rukami 6 rovnakých väčších placiek alebo podlhovastých bochníčkov (fašírok).
- Každú fašírku položte na jedno pripravené kapustové koliesko na plechu. Zľahka ju pritlačte, aby dobre sedela na kapuste.
- Na povrchu každej fašírky môžete lyžicou alebo nožom urobiť niekoľko plytkých zárezov (ryhy), aby sa mäso lepšie prepeklo a vyzeralo zaujímavejšie.
- Vložte plech s fašírkami na kapuste do predhriatej rúry. Pečte pri 180-190 °C približne 45 minút. Fašírky by mali byť prepečené (šťava po pichnutí by mala byť číra) a na povrchu pekne zlatohnedé. Kapusta pod nimi by mala byť mäkká a okraje jemne skaramelizované.
Servírovanie:
- Upečené fašírky na kapuste vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť na plechu.
- Podávajte teplé. Každú porciu (kapustový steak s fašírkou) môžete na tanieri posypať čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Výborne chutia samotné, ale môžete ich doplniť aj obľúbeným dipom (napr. jogurtovým, cesnakovým), zemiakovou kašou alebo len čerstvým chlebom.
Videorecept
Tipy
- Na toto jedlo používam peknú bielu hlávkovú kapustu, ktorú krájam na hrubšie kolieska (asi 2 cm). Tieto “steaky” tvoria základ, na ktorom sa pečie mäso. Pred pečením ich len zľahka osolím a okorením.
- Do mletého mäsa (najradšej mám mix hovädzieho a bravčového) pridávam veľa najemno nastrúhanej surovej zeleniny – zemiaky, mrkvu, cibuľu. Práve táto zelenina dodá fašírkam neuveriteľnú šťavnatosť a chuť. Spolu s vajíčkom, bylinkami, cesnakom a korením vytvorí skvelú zmes. Trocha olivového oleja priamo v zmesi tiež neuškodí.
- Z mäsovej hmoty tvarujem väčšie placky alebo bochníčky, ktoré položím priamo na kapustové kolieska. Na povrchu urobím pár zárezov. Pečiem v rúre bez ďalšieho podlievania či prikrývania, kým nie je mäso prepečené a kapusta mäkká.
- Výsledok je fantastický – šťavnaté mäso plné zeleniny a jemná, mierne sladkastá kapusta nasiaknutá šťavou z mäsa. Podávam to ako kompletné jedlo, prípadne s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtového dipu. Je to naozaj jednoduchý obed či večera z jedného plechu.
Toto je naozaj božský a jednoduchý obed z jedného plechu. Mleté mäso pečené na kapuste musíte vyskúšať – je šťavnaté, chutné a prekvapivo jednoduché.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Appetizing – Meat Recipes