Chcete si upiecť naozaj jednoduché maslové sušienky, ktoré voňajú po pomarančoch? Tento recept zvládnete pripraviť z pár bežných surovín a výsledkom sú dokonale krehké sušienky. Sú ideálne k čaju alebo káve a ich svieža chuť vás okamžite prenesie do pohody.
Tajomstvo ich dokonalej krehkosti spočíva v kvalitnom masle a krátkom odpočinku cesta v chlade. Pripravíte si s nami túto voňavú dobrotu?
Ako pripraviť najlepšie maslové sušienky?
Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do peny. Postupne pridajte vajcia a pomarančovú kôru. Nakoniec zapracujte múku s kypriacim práškom. Cesto nechajte odležať v chlade, potom ho rozvaľkajte, vykrojte tvary a upečte dozlatista pri 180 °C.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút chladenie)
- Čas pečenia/varenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 40 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 95 kcal/sušienka
Potrebujeme
Cesto na sušienky
- 200 g zmäknutého masla
- 170 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 2 ks vajcia
- kôra z 1/2 chemicky neošetreného pomaranča
- 400 g hladkej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Postup prípravy
Príprava cesta
- V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny.
- Pridajte štipku soli a postupne po jednom zašľahajte vajcia. Každé vajíčko šľahajte aspoň minútu.
- Vmiešajte čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Múku zmiešajte s kypriacim práškom a postupne ju po častiach zapracujte do maslovej zmesi, kým nevznikne hladké, nelepivé cesto.
Chladenie a tvarovanie
- Hotové cesto vytvarujte do bochníka, zabaľte ho do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
- Rúru predhrejte na 180 °C a dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
- Odpočinuté cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm.
- Pomocou formičiek vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich s malými rozostupmi na pripravený plech.
Pečenie
- Sušienky pečte v predhriatej rúre približne 12-15 minút, alebo kým okraje nezačnú chytať zlatistú farbu.
- Upečené sušienky nechajte pár minút chladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Pre extra krehkosť nechajte vykrojené sušienky na plechu ešte 15 minút v chladničke pred pečením.
- Vychladnuté sušienky môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo citrónovým icingom.
- Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, kde vydržia krehké aj niekoľko týždňov.
Tieto voňavé maslové sušienky sa doslova rozplývajú na jazyku. Užite si chvíľku sladkej radosti pri šálke obľúbeného nápoja.
Recept vychádza z verzie od Готовим с Татьяной, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.