Search

Jednoduché maslové sušienky – krehké a s chuťou pomaranča

Hromada domácich maslových sušienok s pomarančovou kôrou na drevenej doske vedľa šálky čaju.
Jednoduché maslové sušienky s pomarančom

Obsah receptu

Publikované: 14. júla 2025, 09:00

Chcete si upiecť naozaj jednoduché maslové sušienky, ktoré voňajú po pomarančoch? Tento recept zvládnete pripraviť z pár bežných surovín a výsledkom sú dokonale krehké sušienky. Sú ideálne k čaju alebo káve a ich svieža chuť vás okamžite prenesie do pohody.

Tajomstvo ich dokonalej krehkosti spočíva v kvalitnom masle a krátkom odpočinku cesta v chlade. Pripravíte si s nami túto voňavú dobrotu?

Ako pripraviť najlepšie maslové sušienky?

Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do peny. Postupne pridajte vajcia a pomarančovú kôru. Nakoniec zapracujte múku s kypriacim práškom. Cesto nechajte odležať v chlade, potom ho rozvaľkajte, vykrojte tvary a upečte dozlatista pri 180 °C.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút chladenie)
  • Čas pečenia/varenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 40 sušienok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 95 kcal/sušienka

Potrebujeme

Cesto na sušienky

  • 200 g zmäknutého masla
  • 170 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 2 ks vajcia
  • kôra z 1/2 chemicky neošetreného pomaranča
  • 400 g hladkej múky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny.
  2. Pridajte štipku soli a postupne po jednom zašľahajte vajcia. Každé vajíčko šľahajte aspoň minútu.
  3. Vmiešajte čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru.
  4. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a postupne ju po častiach zapracujte do maslovej zmesi, kým nevznikne hladké, nelepivé cesto.

Chladenie a tvarovanie

  1. Hotové cesto vytvarujte do bochníka, zabaľte ho do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C a dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
  3. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm.
  4. Pomocou formičiek vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich s malými rozostupmi na pripravený plech.

Pečenie

  1. Sušienky pečte v predhriatej rúre približne 12-15 minút, alebo kým okraje nezačnú chytať zlatistú farbu.
  2. Upečené sušienky nechajte pár minút chladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra krehkosť nechajte vykrojené sušienky na plechu ešte 15 minút v chladničke pred pečením.
  2. Vychladnuté sušienky môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo citrónovým icingom.
  3. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, kde vydržia krehké aj niekoľko týždňov.

Tieto voňavé maslové sušienky sa doslova rozplývajú na jazyku. Užite si chvíľku sladkej radosti pri šálke obľúbeného nápoja.

Recept vychádza z verzie od Готовим с Татьяной, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty