Chcete si upiecť naozaj jednoduché maslové sušienky, ktoré voňajú po pomarančoch? Tento recept zvládnete pripraviť z pár bežných surovín a výsledkom sú dokonale krehké sušienky. Sú ideálne k čaju alebo káve a ich svieža chuť vás okamžite prenesie do pohody.
1. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s preosiatym práškovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny.
2. Pridajte štipku soli a postupne po jednom zašľahajte vajcia. Každé vajíčko šľahajte aspoň minútu.
3. Vmiešajte čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru.
4. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a postupne ju po častiach zapracujte do maslovej zmesi, kým nevznikne hladké, nelepivé cesto.
Fáza 2: Chladenie a tvarovanie:
5. Hotové cesto vytvarujte do bochníka, zabaľte ho do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
6. Rúru predhrejte na 180 °C a dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
7. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm.
8. Pomocou formičiek vykrajujte ľubovoľné tvary a ukladajte ich s malými rozostupmi na pripravený plech.
Fáza 3: Pečenie:
9. Sušienky pečte v predhriatej rúre približne 12-15 minút, alebo kým okraje nezačnú chytať zlatistú farbu.
10. Upečené sušienky nechajte pár minút chladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Pre extra krehkosť nechajte vykrojené sušienky na plechu ešte 15 minút v chladničke pred pečením.2. Vychladnuté sušienky môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo citrónovým icingom.3. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, kde vydržia krehké aj niekoľko týždňov.