Toto maslové cesto vám zachráni Vianoce aj bežnú nedeľu. Je neuveriteľne variabilné, práca s ním je radosť a výsledok? Tri druhy luxusného pečiva z jednej misy, ktoré z plechu zmiznú ako prvé!
Nestíhate piecť 10 druhov? Nevadí. Ohúrte rodinu plnou krabicou rôznych tvarov a chutí bez stresu a hodín v kuchyni. Ktorý ochutnáte ako prvý?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Univerzálne krehké cesto 3v1 (taštičky, zlepované, sušienky).
- Tajný trik: Pridanie kokosu do džemu (zabráni vytečeniu) a pistáciová plnka.
- Cena/Čas: Veľa muziky za málo peňazí a času.
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 35-40 kusov
- Náročnosť: Ľahká
- Kalórie: cca 90 kcal/ks
- Trend: Vianočné pečenie
Potrebujeme
- 330 g hladkej múky
- 150 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
- 130 g práškového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
- 1 vajce (veľkosť M)
- ½ ČL vanilkového extraktu
Na plnky a dokončenie:
- 200 g marhuľového džemu (alebo iného obľúbeného)
- 1 PL strúhaného kokosu
- Trochu mlieka na potretie
- Mandľové lupienky na posypanie
- Pistáciový krém (alebo Nutella/lekvár na zlepovanie)
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Do veľkej misy preosejte múku, práškový cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridajte kocky studeného masla a rukami vypracujte mrveničku.
- Pridajte celé vajce a vanilkový extrakt. Miešajte, kým sa cesto nezačne spájať. Rukou ho rýchlo sformujte do bochníka (nepremiešajte ho príliš, aby ostalo krehké).
- Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti. Každú časť na pomúčenej doske vyvaľkajte na tenko.
- 1. Variácia (Taštičky): Vykrojte zubaté kolieska. Zmiešajte džem s kokosom (aby nevytiekol). Do stredu dajte trošku plnky, preložte boky cez seba a jemne pritlačte.
- 2. Variácia (Mandľové): Vykrojte zubaté kolieska. Potrite ich mliekom a posypte mandľovými lupienkami.
- 3. Variácia (Zlepované hviezdičky): Vykrojte hladké kolieska. Do polovice z nich vykrojte v strede malú hviezdičku.
- Všetky tvary uložte na plech s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 15 minút (do jemne zlatista).
- Po vychladnutí zlepte kolieska s hviezdičkou pistáciovým krémom. Všetko poprášte cukrom.
Videorecept
Tipy na záver
- Džem zmiešaný s kokosom je game-changer. Kokos nasaje vlhkosť a džem vám počas pečenia nevytečie na plech.
- Ak sa vám cesto lepí, dajte ho na 30 minút do chladničky. Bude sa s ním pracovať oveľa lepšie.
Variácie
- Citrónové: Do cesta pridajte kôru z jedného BIO citróna pre sviežu chuť.
- Čokoládové: Nahraďte 30 g múky kakaom a máte tmavú verziu cesta.
Časté otázky (FAQ)
Môžem cesto zamraziť?
Áno, surové cesto vydrží v mrazničke až 3 mesiace. Stačí ho len rozmraziť v chladničke.
Prečo sa mi koláčiky v rúre rozliali?
Pravdepodobne bolo maslo príliš mäkké alebo ste cesto miesili príliš dlho. Pracujte rýchlo a so studenými surovinami.
Prajeme dobrú chuť! Nech sa vám tieto 3v1 zázraky podaria.
Recept od Cookie Corner pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Jablkové taštičky s vôňou škorice: Rýchly recept ako od babičky
- 5-minútové Vianočné hviezdičky: Výborné krehučké pečivo podľa mojej babičky
- Vynikajúce vianočné hviezdičky za 5 minút: Bez nich si Vianoce ani nevieme predstaviť!
- Jemné vianočné hviezdičky: Rýchly recept len z troch ingrediencií
- Hit týchto Vianoc: Štyri druhy pečiva z jedného cesta – jednoduché a jemnučké
