Existujú jedlá, ktoré nás okamžite prenesú do detstva a vyvolajú pocit domova a pohody. Presne taký je tento fantastický hovädzí guláš – poctivý, hustý, plný mäkučkého mäsa, voňavých húb a zeleniny. Nejde o klasický maďarský guláš, ale skôr o bohatý mäsový „stew“, ktorý dokonale zasýti a zahreje. Kombinácia pomaly duseného hovädzieho mäsa, koreňovej zeleniny, húb, zemiakov a jemného hrášku v hustej, aromatickej šťave je jednoducho neodolateľná a pripomína tie najlepšie chute od mamy či babičky.
Príprava tohto gulášu si síce vyžaduje trochu času, pretože hovädzie mäso potrebuje svoj čas na zmäknutie, ale väčšinu práce za vás urobí sporák. Základom je pomalé dusenie, vďaka ktorému sa všetky chute krásne prepoja a mäso bude tak jemné, že sa bude rozpadať na jazyku. Je to ideálne jedlo na víkendový obed alebo sýtu večeru, najmä počas chladnejších dní. Podávajte ho len tak samotný, prípadne s krajcom čerstvého chrumkavého chleba na vytieranie lahodnej šťavy.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas dusenia mäsa: cca 1,5 – 2,5 hodiny (podľa mäsa)
- Čas dovarenia so zemiakmi/hráškom: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
- 800 g hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (napr. kližka, krk, pliecko), očisteného
- cca 2 vrchovaté polievkové lyžice hladkej múky (na zaprášenie mäsa)
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (cca 3/4 čajovej lyžičky alebo podľa chuti)
- cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 ks cibule
- 3 ks mrkvy
- 150 g zeleru (buľvového alebo 2-3 stonky stopkového)
- 4 strúčiky cesnaku
- 60 g masla
- 400 g čerstvých šampiňónov (hnedých alebo bielych) alebo lesných húb, očistených
- 200 ml suchého červeného vína (napr. Frankovka, Zweigelt)
- 200 g paradajkovej passaty (alebo kvalitného pretlaku)
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 lyžičky sladkej údenej papriky
- 2 lyžičky cukru kryštál (alebo podľa chuti)
- 800 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 600 g zemiakov (varný typ A/B), ošúpaných
- 200 g mrazeného hrášku
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Hovädzie mäso nakrájajte na väčšie kocky (cca 3×3 cm). Dôkladne ho osušte papierovými utierkami. V miske zmiešajte hladkú múku so soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Kocky mäsa v tejto zmesi dôkladne obaľte zo všetkých strán.
- Vo väčšom hrnci (ideálne liatinovom alebo s hrubým dnom) rozohrejte polovicu oleja (cca 2 PL). Na silnejšom ohni opečte zaprášené kocky mäsa zo všetkých strán dozlatista. Dôležité: Mäso opekajte v menších dávkach, aby sa panvica nepreplnila a mäso sa naozaj opieklo, nie dusilo. Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom.
- Do toho istého hrnca pridajte zvyšný olej (ak treba). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita (cca 5 minút).
- Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Restujte spolu ďalších cca 7-10 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí farbu. Ku koncu pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a restujte ešte asi minútu, kým sa nerozvonia (pozor, aby nezhorkol).
- Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť. Vsypte očistené a na plátky alebo štvrťky nakrájané huby. Restujte spolu so zeleninou, kým huby nepustia vodu a tá sa takmer neodparí (cca 5-7 minút).

Dusenie:
- Do hrnca k zelenine a hubám vráťte opečené mäso (aj so šťavou, ktorú pustilo). Premiešajte.
- Zalejte červeným vínom. Zvýšte teplotu a nechajte víno za občasného miešania odpariť (cca 2-3 minúty), aby sa vytratila ostrá alkoholová chuť. Zoškrabte prípadné pripečené kúsky zo dna hrnca.
- Pridajte paradajkovú passatu (alebo pretlak), sušený rozmarín, tymián, oregano, údenú papriku a cukor. Krátko premiešajte a nechajte prejsť varom.
- Zalejte horúcim hovädzím vývarom (alebo vodou) tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Dôkladne premiešajte.
- hovädzí guláš Privedte k varu, potom znížte teplotu na minimum, aby obsah hrnca len veľmi jemne bublal (dusil sa). Prikryte hrniec pokrievkou.
- Kľúčový krok: Pomaly duste približne 1,5 až 2,5 hodiny, alebo kým mäso nie je úplne mäkké a takmer sa nerozpadáva. Čas závisí od druhu a kvality mäsa. Počas dusenia občas premiešajte a skontrolujte, či je v hrnci dostatok tekutiny (v prípade potreby podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody).
Dokončenie:
- Kým sa mäso dusí, ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky veľkosti cca 2×2 cm.
- Keď je mäso mäkké, pridajte do hrnca nakrájané zemiaky. Podľa potreby prilejte trochu vývaru alebo vody, aby boli zemiaky ponorené. Premiešajte a opäť prikryté duste ďalších cca 15-20 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer mäkké.
- Nakoniec pridajte mrazený hrášok (netreba ho vopred rozmrazovať). Jemne premiešajte a povarte už len posledných 5 minút, aby hrášok zostal pekný zelený a nerozvaril sa.
- Ochutnajte a podľa potreby finálne dochuťte soľou a čiernym korením.
- Tesne pred podávaním vmiešajte do gulášu nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Servírovanie:
- Horúci hovädzí guláš naberte do hlbokých tanierov alebo misiek. Podávajte samotný alebo s krajcom čerstvého chrumkavého chleba.
Videorecept
Tipy
- Výber mäsa je kľúčový. Najlepšia je hovädzia kližka (obsahuje kolagén, ktorý sa rozvarí a zahustí šťavu), ale výborný je aj krk alebo pliecko. Vyhnite sa príliš chudým častiam ako pravá sviečková alebo roštenka, tie by zostali suché.
- Namiesto suchého červeného vína môžete použiť aj tmavé pivo, ktoré dodá gulášu ďalší rozmer chuti.
- Ak máte radi pikantnejšie, pridajte spolu s údenou paprikou aj štipku pálivej papriky alebo kúsok nasekanej čerstvej chilli papričky.
- Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Okrem uvedených sa hodí aj bobkový list (pridať spolu s vývarom) alebo majoránka (pridať ku koncu varenia).

Tento fantastický hovädzí guláš ako od mamy je skutočným pohladením pre chuťové poháriky. Je to jedlo, ktoré si vyžaduje čas, ale odmení vás neskutočne bohatou a komplexnou chuťou.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Dozus Cook, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.