Search

Exkluzívna vianočná čokoládová torta: Najlepší dezert na Vianoce!

Exkluzívna vianočná čokoládová torta
Exkluzívna vianočná čokoládová torta

Obsah receptu

Publikované: 13. novembra 2024, 12:05

Táto exkluzívna vianočná čokoládová torta je presne to, čo vaše sviatočné stolovanie potrebuje. Spojenie lahodného čokoládového cesta, krémovej plnky a polevy zaručene poteší všetkých mlsných jazýčky.

Pripravte si túto exkluzívnu vianočnú čokoládovú tortu a zažite skutočnú explóziu chutí! Vrstvy nadýchaného čokoládového cesta sa prelínajú s jemnou krémovou plnkou, ktorú dopĺňa lahodná čokoládová poleva. Táto torta je stelesnením vianočnej atmosféry a zaručene sa stane ozdobou vášho sviatočného stola. Nechajte sa zlákať neodolateľnou kombináciou chutí a vôní a pripravte si tento výnimočný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina.

Ingrediencie:

Tortové cesto (pripraviť 2x):

  • 100 g masla
  • 80 g čokolády na pečenie
  • 4 väčšie vajcia (oddeľte žĺtky od bielkov)
  • 130 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 80 g hladkej múky (typ 550)
  • 20 g kakaového prášku
  • 8 g prášku do pečiva
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 2 štipky soli

Krémová plnka:

  • 150 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 50 ml mlieka
  • 60 g kukuričného škrobu
  • 450 ml mlieka
  • 80 g čokolády na pečenie
  • 200 g masla
  • 2 polievkové lyžice rumového extraktu alebo čokoládového likéru

Čokoládová poleva:

  • 120 g čokolády na pečenie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • Strúhaná čokoláda alebo čokoládové hobliny na ozdobu

Postup prípravy:

Príprava tortového cesta (pripraviť 2x):

  1. Roztopenie masla a čokolády: V malom hrnci roztopte maslo a čokoládu na pečenie, potom nechajte vychladnúť.
  2. Šľahanie vajec a cukru: V miske vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny (asi 2 minúty).
  3. Pridanie čokoládovej zmesi: Postupne pridávajte vychladnutú čokoládovú zmes a premiešajte.
  4. Miešanie múky: Pridajte mlieko, múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a mleté vlašské orechy. Krátko premiešajte.
  5. Šľahanie bielkov: V inej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do pevného snehu a jemne ho vmiešajte do čokoládového cesta.
  6. Pečenie: Cesto vylejte do formy (priemer 26 cm) vystlanej pergamenovým papierom a pečte 30–35 minút pri teplote 170–180 °C. Po upečení nechajte vychladnúť. Postup zopakujte pre druhé cesto.

Príprava krémovej plnky:

  1. Príprava základu: V miske vyšľahajte cukor so žĺtkami, pridajte 50 ml mlieka a kukuričný škrob a miešajte do hladka.
  2. Varenie krému: Zohrejte 450 ml mlieka, a keď začne vrieť, pridajte škrobovú zmes. Za stáleho miešania varte, kým krém nezhustne.
  3. Pridanie čokolády: Do horúceho krému pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.
  4. Šľahanie masla: V inej miske vyšľahajte maslo do krémova a postupne pridávajte vychladnutý čokoládový krém a rumový extrakt. Miešajte, kým krém nebude hladký.

Zloženie torty:

  1. Rezanie tortových vrstiev: Po vychladnutí každé cesto rozrežte na polovicu, aby ste získali 4 vrstvy.
  2. Plnenie: Položte prvú vrstvu na podložku, namočte ju do čokoládového mlieka a naneste asi 6 polievkových lyžíc krému. Postup zopakujte so všetkými vrstvami.
  3. Vyhladenie: Vyhladte povrch a boky torty zvyšným krémom.

Príprava čokoládovej polevy:

  1. Roztopenie čokolády: Nad parou roztopte čokoládu s rastlinným olejom a miešajte do hladka.
  2. Ozdobenie: Polevu nalejte na tortu a rovnomerne rozotrite. Posypte strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinami.

Dokončenie:

  1. Tortu nechajte chladiť v chladničke aspoň 2 hodiny pred podávaním.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Pre intenzívnejšiu čokoládovú chuť môžete do cesta pridať lyžicu kvalitného kakaa.
  2. Ak nemáte radi rum, môžete ho v plnke nahradiť vanilkovým extraktom alebo likérom s príchuťou kávy.
  3. Pred podávaním tortu ozdobte čerstvým ovocím, šľahačkou alebo čokoládovými hoblinami.
  4. Tortu skladujte v chladničke, aby si zachovala svoju sviežosť a chuť.
  5. Ak chcete ušetriť čas, môžete použiť hotové tortové cesto.

Video recept:

Veríme, že si túto exkluzívnu vianočnú čokoládovú tortu zamilujete a stane sa neodmysliteľnou súčasťou vašich vianočných sviatkov. Prajeme vám veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!

Súvisiace články:

Úžasná zimná torta Snehová vločka bez múky: Veľmi jednoduchá a veľmi dobrá!

Fantastická vianočná TORTA “LENINGRAD” – Na Vianoce pečieme vždy dve naraz!

ŠVÉDSKA MANDĽOVÁ TORTA na Vianoce: Stačí 1 hodina a máte hotovo!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty