Mätový sirup s citrónovou šťavou je moja tajná zbraň na prežitie horúcich letných dní. Vždy keď teplomer prekročí 30 stupňov, siahnem po svojom domácom sirupovom poklade a vytvorím osviežujúci nápoj, ktorý mi dodá energiu a schladí ma lepšie než akákoľvek kupovaná limonáda.
U nás doma robím tento sirup hneď, ako sa na záhrade začne dariť mäte. Verím mi, z vlastnoručne vyrobeného sirupu si pripravíte ten najlepší osviežujúci nápoj. Vždy robím väčšiu dávku, aby som mala zásobu na celé leto. Najlepšie chutí, keď ho zmiešate s perlivou vodou a množstvom ľadu, prípadne pridáte pár kúskov čerstvého ovocia. Je to také jednoduché a pritom také dobré!
Ingrediencie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas odležania: 24 hodín
- Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
- Množstvo: 2,4 litra
- 2000 ml voda
- 500 g cukor (biely alebo trstinový)
- 40 vetvičiek čerstvá mäta
- citrónová šťava zo 4 citrónov
Postup prípravy
- Do väčšieho hrnca nalejte vodu a pridajte cukor.
- Na miernom ohni zahrejte zmes, stále premiešavajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Mätu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a skontrolujte, či neobsahuje nečistoty alebo hmyz.
- Do horúceho cukrového roztoku pridajte umyté vetvičky mäty aj so stonkami.
- Nechajte zmes prejsť varom, potom ihneď vypnite sporák.
- Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte zmes 24 hodín odležať, aby sa mätová aróma a chuť dostatočne uvoľnili.
- Po odležaní z vody pomocou sitka vyberte všetky vetvičky mäty.
- Vylisujte šťavu zo 4 citrónov a pridajte ju do mätového výluhu.
- Zmes znovu postavte na sporák a nechajte ju prejsť varom.
- Horúci sirup ihneď nalejte do vopred pripravených čistých a suchých fliaš.
- Fľaše zaviečkujte čistými viečkami a nechajte úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí skladujte sirup na chladnom a tmavom mieste.
Tipy
- Vždy používam sklenené fľaše, ktoré som predtým dôkladne vysterilizovala – buď v horúcej vode, alebo v rúre. Takto vydrží sirup dlhšie čerstvý.
- U nás doma radi experimentujeme aj s inými bylinkami – vynikajúca je kombinácia mäty s bazalkou alebo rozmarínom, ktorá dodá sirupu zaujímavú chuť.
- Ak máte radi intenzívnejšiu citrónovú chuť, pridajte do sirupu aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry – ale len z nestriekaných citrónov!
- Tento sirup môžete využiť aj na prípravu letných kokteilov – výborne sa hodí do mojita, kde nahradí klasický cukrový sirup a mätu v jednom.
Video recept:
Tento domáci mätový sirup s citrónom je nielen osviežujúci, ale aj zdravší než kupované sladené nápoje. U nás doma je to letný hit a verím, že si ho obľúbite aj vy. Vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutí v kombinácii s perlivou vodou a kockami ľadu!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Obżarciuch