Search

Domáci mätový sirup s citrónom – chutí lepšie než akákoľvek kupovaná limonáda!

mätový sirup s citrónom
Mätový sirup s citrónom

Obsah receptu

Mätový sirup s citrónovou šťavou je moja tajná zbraň na prežitie horúcich letných dní. Vždy keď teplomer prekročí 30 stupňov, siahnem po svojom domácom sirupovom poklade a vytvorím osviežujúci nápoj, ktorý mi dodá energiu a schladí ma lepšie než akákoľvek kupovaná limonáda.

U nás doma robím tento sirup hneď, ako sa na záhrade začne dariť mäte. Verím mi, z vlastnoručne vyrobeného sirupu si pripravíte ten najlepší osviežujúci nápoj. Vždy robím väčšiu dávku, aby som mala zásobu na celé leto. Najlepšie chutí, keď ho zmiešate s perlivou vodou a množstvom ľadu, prípadne pridáte pár kúskov čerstvého ovocia. Je to také jednoduché a pritom také dobré!

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas odležania: 24 hodín
  • Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
  • Množstvo: 2,4 litra
  • 2000 ml voda
  • 500 g cukor (biely alebo trstinový)
  • 40 vetvičiek čerstvá mäta
  • citrónová šťava zo 4 citrónov

Postup prípravy

  1. Do väčšieho hrnca nalejte vodu a pridajte cukor.
  2. Na miernom ohni zahrejte zmes, stále premiešavajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Mätu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a skontrolujte, či neobsahuje nečistoty alebo hmyz.
  4. Do horúceho cukrového roztoku pridajte umyté vetvičky mäty aj so stonkami.
  5. Nechajte zmes prejsť varom, potom ihneď vypnite sporák.
  6. Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte zmes 24 hodín odležať, aby sa mätová aróma a chuť dostatočne uvoľnili.
  7. Po odležaní z vody pomocou sitka vyberte všetky vetvičky mäty.
  8. Vylisujte šťavu zo 4 citrónov a pridajte ju do mätového výluhu.
  9. Zmes znovu postavte na sporák a nechajte ju prejsť varom.
  10. Horúci sirup ihneď nalejte do vopred pripravených čistých a suchých fliaš.
  11. Fľaše zaviečkujte čistými viečkami a nechajte úplne vychladnúť.
  12. Po vychladnutí skladujte sirup na chladnom a tmavom mieste.

Tipy

  1. Vždy používam sklenené fľaše, ktoré som predtým dôkladne vysterilizovala – buď v horúcej vode, alebo v rúre. Takto vydrží sirup dlhšie čerstvý.
  2. U nás doma radi experimentujeme aj s inými bylinkami – vynikajúca je kombinácia mäty s bazalkou alebo rozmarínom, ktorá dodá sirupu zaujímavú chuť.
  3. Ak máte radi intenzívnejšiu citrónovú chuť, pridajte do sirupu aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry – ale len z nestriekaných citrónov!
  4. Tento sirup môžete využiť aj na prípravu letných kokteilov – výborne sa hodí do mojita, kde nahradí klasický cukrový sirup a mätu v jednom.

Video recept:

Tento domáci mätový sirup s citrónom je nielen osviežujúci, ale aj zdravší než kupované sladené nápoje. U nás doma je to letný hit a verím, že si ho obľúbite aj vy. Vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutí v kombinácii s perlivou vodou a kockami ľadu!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Obżarciuch

Google Správy: Daj nám ⭐
 

Podobné recepty