Domáci kečup bez chémie: Takto si kečup pripravíte najlepšie!

Domáci kečup bez chémie
Domáci kečup bez chémie

Obsah receptu

Milujete kečup, ale obávate sa chémie v kupovaných výrobkoch? Vyskúšajte náš jednoduchý recept na domáci kečup bez chémie a vychutnajte si jeho pravú chuť!

S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete prípravu domáceho kečupu ľavou zadnou. Presvedčte sa, že domáci kečup je nielen zdravší, ale aj oveľa chutnejší!

Domáci kečup bez chémie

Ingrediencie:

  • 3 kg paradajok
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • Olivový olej
  • 1 jablko
  • 150 ml jablčného octu (2/3 šálky)
  • 75 ml hnedého cukru (1/3 šálky)
  • 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička celých klinčekov
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 5 celých kusov kardamónu
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 bobkový list
  • Muškátový oriešok (strúhaný, podľa chuti)
  • Čierne korenie (čerstvo mleté, podľa chuti)

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleniny:
    • Paradajky umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
    • Cibuľu nakrájajte na drobno.
    • Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
    • Jablko ošúpte, odstráňte jadrovník a nastrúhajte.
  2. Smaženie:
    • V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu.
    • Cibuľu opražte do mäkka a jemne do zlatista.
    • Pridajte nakrájaný cesnak a krátko orestujte.
  3. Varíme:
    • Do hrnca pridajte nakrájané paradajky a nastrúhané jablko. Všetko dôkladne premiešajte.
    • Pridajte jablčný ocot, hnedý cukor, paradajkovú pastu, soľ, celé klinčeky, sladkú papriku, kardamón, tyčinku škorice, bobkový list, muškátový oriešok a čierne korenie.
    • Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, potom hrniec prikryte a na miernom ohni dusíme 20 minút. Pomalé varenie umožňuje plne rozvinúť chute a konečný výsledok je ešte chutnejší.
  4. Odstránenie korenia:
    • Pred pridaním zmesi do mixéra odstráňte veľké korenie, ako je škorica, klinčeky, struky kardamónu a bobkový list. To zabraňuje tomu, aby koreniny počas procesu mixovania uvoľňovali nežiaduce textúry alebo príliš intenzívne chute.
  5. Mixovanie:
    • Všetko dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom alebo v mixéri do hladka.
  6. Plnenie pohárov:
    • Kečup nalejte do sterilizovaných pohárov a uzatvorte viečkami.
    • Nalejte horúcu vodu do pekáča s pohármi tak, aby hladina vody bola asi 2 cm.
    • Poháre vložte do rúry vyhriatej na 150 °C a pečte 30 až 35 minút.
    • Horúce poháre po vybratí z rúry prikryte utierkou a nechajte 20 minút nerušene postáť.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Experimentujte s chuťou: Pridajte štipku chilli pre pikantnejšiu verziu alebo bylinky ako oregano či bazalku pre sviežejší nádych.
  • Využitie: Domáci kečup je skvelý nielen k hranolkám a burgerom, ale aj do omáčok, marinád a dipov.

Domáci kečup bez chémieVideo recept:

Domáci kečup je chutná a zdravá alternatíva ku kupovaným výrobkom. S trochou úsilia si môžete pripraviť vlastnú zásobu plnú chuti a bez zbytočnej chémie. Tak čo, idete do toho?

Súvisiace články:


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zdravé recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty