Search

Domáce sušienky s mandľami a sezamom – overený recept úplne bez masla

Obsah receptu

Publikované: 20. júla 2025, 11:00

Hľadáte recept na lahodné domáce sušienky, no chcete sa vyhnúť maslu? Tieto krehké sušienky s mandľami a sezamom sú pripravené s olejom, vďaka čomu sú úžasne chrumkavé. Sú skvelou maškrtou ku káve, čaju alebo ako ľahký dezert, ktorý si zamiluje celá rodina.

Tento osvedčený postup je upravený pre dosiahnutie najlepšieho výsledku. Kľúčom je krátke schladenie cesta pred vaľkaním, čo výrazne uľahčí prácu s cestom na báze oleja. Správna teplota pečenia zase zaručí dokonalú zlatistú farbu a chrumkavosť.

Ako urobiť sušienky bez masla?

Vyšľahajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, limetkovú kôru a soľ. Následne zapracujte múku s kypriacim práškom. Cesto nechajte aspoň na 30 minút schladiť, potom ho vyvaľkajte, vykrojte tvary, potrite žĺtkom, ozdobte mandľami a sezamom a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas chladenia: 30 minút
  • Čas pečenia: 12 – 15 minút
  • Počet porcií: cca 40 sušienok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 85 kcal/kus

Potrebujeme

Na cesto

  • 380 g hladkej múky
  • 140 g kryštálového cukru
  • 140 ml slnečnicového alebo repkového oleja
  • 2 ks vajec
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôra z 1 chemicky neošetrenej limetky
  • štipka soli

Na dokončenie

  • 1 ks vaječného žĺtka
  • celé lúpané mandle
  • sezamové semienka (biele alebo čierne)

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. V miske vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej, nadýchanej peny.
  2. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte olej. Pridajte štipku soli a nastrúhanú limetkovú kôru.
  3. V samostatnej nádobe zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  4. Sypkú zmes postupne zapracujte do vaječnej zmesi a vymieste hladké, vláčne cesto.
  5. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky. Bude sa s ním potom oveľa ľahšie pracovať.

Tvarovanie sušienok

  1. Rúru si predhrejte na 170 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte jednu časť na plát hrubý približne 0,5 cm.
  3. Z cesta vykrajujte ľubovoľné tvary (kolieska, srdiečka, kvietky) a ukladajte ich s malými rozostupmi na pripravený plech.
  4. Zvyšky cesta znova spojte, premiesne a pokračujte vo vykrajovaní. Postup zopakujte aj s druhou polovicou cesta.

Finálne úpravy a pečenie

  1. V malej miske rozšľahajte vaječný žĺtok s lyžičkou vody. Pomocou štetca potrite povrch každej sušienky.
  2. Potreté sušienky husto posypte sezamovými semienkami a do stredu každej jemne zatlačte jednu mandľu.
  3. Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C po dobu 12 až 15 minút, alebo kým okraje sušienok nezačnú chytať zlatistú farbu.
  4. Upečené sušienky nechajte pár minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, kde ich necháte úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto po pridaní múky miešajte už len krátko, aby zostali sušienky po upečení krehké.
  2. Namiesto mandlí a sezamu môžete na zdobenie použiť aj iné orechy (lieskovce, vlašské) alebo semienka (ľanové, slnečnicové).
  3. Pre dlhotrvajúcu chrumkavosť skladujte úplne vychladnuté sušienky vo vzduchotesnej dóze.

Tieto elegantné a chutné sušienky sú dôkazom, že aj bez masla sa dá upiecť skvelá maškrta.

Recept vychádza z verzie od Ricette arabe facili, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty