Hľadáte recept na lahodné domáce sušienky, no chcete sa vyhnúť maslu? Tieto krehké sušienky s mandľami a sezamom sú pripravené s olejom, vďaka čomu sú úžasne chrumkavé. Sú skvelou maškrtou ku káve, čaju alebo ako ľahký dezert, ktorý si zamiluje celá rodina.
1. V miske vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej, nadýchanej peny.
2. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte olej. Pridajte štipku soli a nastrúhanú limetkovú kôru.
3. V samostatnej nádobe zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
4. Sypkú zmes postupne zapracujte do vaječnej zmesi a vymieste hladké, vláčne cesto.
5. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky. Bude sa s ním potom oveľa ľahšie pracovať.
Tvarovanie sušienok:
6. Rúru si predhrejte na 170 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
7. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte jednu časť na plát hrubý približne 0,5 cm.
8. Z cesta vykrajujte ľubovoľné tvary (kolieska, srdiečka, kvietky) a ukladajte ich s malými rozostupmi na pripravený plech.
9. Zvyšky cesta znova spojte, premiesne a pokračujte vo vykrajovaní. Postup zopakujte aj s druhou polovicou cesta.
Finálne úpravy a pečenie:
10. V malej miske rozšľahajte vaječný žĺtok s lyžičkou vody. Pomocou štetca potrite povrch každej sušienky.
11. Potreté sušienky husto posypte sezamovými semienkami a do stredu každej jemne zatlačte jednu mandľu.
12. Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C po dobu 12 až 15 minút, alebo kým okraje sušienok nezačnú chytať zlatistú farbu.
13. Upečené sušienky nechajte pár minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, kde ich necháte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Cesto po pridaní múky miešajte už len krátko, aby zostali sušienky po upečení krehké.2. Namiesto mandlí a sezamu môžete na zdobenie použiť aj iné orechy (lieskovce, vlašské) alebo semienka (ľanové, slnečnicové).3. Pre dlhotrvajúcu chrumkavosť skladujte úplne vychladnuté sušienky vo vzduchotesnej dóze.