Search

Domáce škvarkové pagáče: Overený recept, s ktorým sa vám vždy podaria.

škvarkové pagáče
škvarkové pagáče

Obsah receptu

Publikované: 10. júla 2025, 18:00

Vôňa čerstvo upečených škvarkových pagáčov je pre mnohých z nás vôňou domova, osláv a rodinných stretnutí. Je to slaná maškrta, ktorá nikdy nesklame a vždy poteší. Tento recept je presne taký – poctivý, tradičný a overený. Je to návod, s ktorým si upečiete pagáče, ktoré sú vďaka správnemu postupu prekladania krásne lístkové, na povrchu chrumkavé a vnútri neuveriteľne mäkké a vláčne. Sú plné bohatej chuti domácich oškvarkov a voňajú rascou, presne tak, ako si ich pamätáme od našich babičiek.

Možno sa vám zdá, že príprava kysnutého cesta a jeho prekladanie je niečo zložité, no opak je pravdou. Prevediem vás celým postupom krok za krokom a uvidíte, že je to vlastne veľmi príjemná a relaxačná práca. Je to skvelý víkendový projekt, ktorého výsledkom je plný plech slaných dobrôt. Sú fantastické len tak samotné, ešte teplé, no najlepšie si ich vychutnáte s pohárom dobrého vínka alebo chladeného piva v spoločnosti svojich blízkych.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas kysnutia a odpočívania: cca 1 hodina 5 minút
  • Čas pečenia: 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 36 kusov
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kvások:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 PL polohrubej múky

Cesto:

  • 600 g polohrubej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 ks vajca
  • 50 ml oleja
  • 1,5 ČL soli
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL čierneho mletého korenia

Na dokončenie:

  • 250 g mletých oškvarkov
  • 1 ks vajca na potretie
  • celá rasca na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do misky s vlažným mliekom rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky. Dobre premiešame a necháme na teplom mieste postáť asi 10-15 minút, kým kvások “naskočí” a vytvorí sa na ňom pena.
  2. Do veľkej misy preosejeme polohrubú múku. Na jeden okraj misy nasypeme soľ a na druhý koreniny.
  3. Do stredu múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme pripravený kvások, zvyšné vlažné mlieko, vajíčko a olej.
  4. Všetky suroviny spracujeme rukami alebo v kuchynskom robote na hladké a nelepivé cesto.
  5. Cesto preložíme na pracovnú dosku, párkrát ho ešte rukami prehnetieme a vytvarujeme do tvaru bochníka. Vložíme ho do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 45-60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Prekladanie a tvarovanie pagáčov:

  1. Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 až 1,5 cm.
  2. Celý povrch cesta rovnomerne potrieme mletými oškvarkami.
  3. Teraz cesto preložíme na tretiny ako list – hornú tretinu prehneme do stredu a spodnú preložíme cez ňu. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  4. Po odpočinutí cesto opäť rozvaľkáme a preložíme ako knihu – pravú a ľavú stranu preložíme do stredu a potom celé ešte raz preložíme na polovicu. Znovu prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút.
  5. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm. Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pripravené pagáče necháme na plechu podkysnúť ešte aspoň 10–15 minút.

Pečenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 190 °C.
  2. Podkysnuté pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celou rascou.
  3. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15–20 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  4. Upečené pagáče necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.

Tipy

  1. Aby sa mi oškvarky lepšie rozotierali, vždy ich pred použitím vyberiem z chladničky aspoň na pol hodinu, aby zmäkli na izbovú teplotu. Ak sú v nich väčšie kusy, pomeliem ich alebo len zľahka prejdem valčekom.
  2. Kysnuté cesto má rado teplo. V zime misu s cestom pri kysnutí často zabalím do deky alebo ju položím blízko radiátora. Vykysne potom oveľa krajšie a rýchlejšie.
  3. Pri vykrajovaní pagáčov sa snažím pohárik alebo vykrajovačku len kolmo pritlačiť nadol, nie s ňou krútiť. Pagáče potom v rúre krajšie “vyskočia” a budú mať pekne viditeľné vrstvy.
  4. Ak chcem mať pagáče extra poctivé a chuťovo výraznejšie, namiesto oleja do cesta niekedy použijem rozpustenú bravčovú masť.

Dúfame, že sa vám tieto domáce pagáče podaria a že si na nich pochutí celá rodina či priatelia. Sú skutočnou ozdobou každého stola.

Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty