Vôňa čerstvo upečených škvarkových pagáčov je pre mnohých z nás vôňou domova, osláv a rodinných stretnutí. Je to slaná maškrta, ktorá nikdy nesklame a vždy poteší. Tento recept je presne taký – poctivý, tradičný a overený. Je to návod, s ktorým si upečiete pagáče, ktoré sú vďaka správnemu postupu prekladania krásne lístkové, na povrchu chrumkavé a vnútri neuveriteľne mäkké a vláčne. Sú plné bohatej chuti domácich oškvarkov a voňajú rascou, presne tak, ako si ich pamätáme od našich babičiek.
Možno sa vám zdá, že príprava kysnutého cesta a jeho prekladanie je niečo zložité, no opak je pravdou. Prevediem vás celým postupom krok za krokom a uvidíte, že je to vlastne veľmi príjemná a relaxačná práca. Je to skvelý víkendový projekt, ktorého výsledkom je plný plech slaných dobrôt. Sú fantastické len tak samotné, ešte teplé, no najlepšie si ich vychutnáte s pohárom dobrého vínka alebo chladeného piva v spoločnosti svojich blízkych.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas kysnutia a odpočívania: cca 1 hodina 5 minút
- Čas pečenia: 15-20 minút
- Počet porcií: cca 36 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kvások:
- 200 ml vlažného mlieka
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL polohrubej múky
Cesto:
- 600 g polohrubej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 1 ks vajca
- 50 ml oleja
- 1,5 ČL soli
- 1/2 ČL mletej rasce
- 1/2 ČL čierneho mletého korenia
Na dokončenie:
- 250 g mletých oškvarkov
- 1 ks vajca na potretie
- celá rasca na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta a kysnutie:
- Najprv si pripravíme kvások. Do misky s vlažným mliekom rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky. Dobre premiešame a necháme na teplom mieste postáť asi 10-15 minút, kým kvások “naskočí” a vytvorí sa na ňom pena.
- Do veľkej misy preosejeme polohrubú múku. Na jeden okraj misy nasypeme soľ a na druhý koreniny.
- Do stredu múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme pripravený kvások, zvyšné vlažné mlieko, vajíčko a olej.
- Všetky suroviny spracujeme rukami alebo v kuchynskom robote na hladké a nelepivé cesto.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku, párkrát ho ešte rukami prehnetieme a vytvarujeme do tvaru bochníka. Vložíme ho do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 45-60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Prekladanie a tvarovanie pagáčov:
- Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 až 1,5 cm.
- Celý povrch cesta rovnomerne potrieme mletými oškvarkami.
- Teraz cesto preložíme na tretiny ako list – hornú tretinu prehneme do stredu a spodnú preložíme cez ňu. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
- Po odpočinutí cesto opäť rozvaľkáme a preložíme ako knihu – pravú a ľavú stranu preložíme do stredu a potom celé ešte raz preložíme na polovicu. Znovu prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút.
- Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm. Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pripravené pagáče necháme na plechu podkysnúť ešte aspoň 10–15 minút.
Pečenie:
- Rúru si predhrejeme na 190 °C.
- Podkysnuté pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celou rascou.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15–20 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Upečené pagáče necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Tipy
- Aby sa mi oškvarky lepšie rozotierali, vždy ich pred použitím vyberiem z chladničky aspoň na pol hodinu, aby zmäkli na izbovú teplotu. Ak sú v nich väčšie kusy, pomeliem ich alebo len zľahka prejdem valčekom.
- Kysnuté cesto má rado teplo. V zime misu s cestom pri kysnutí často zabalím do deky alebo ju položím blízko radiátora. Vykysne potom oveľa krajšie a rýchlejšie.
- Pri vykrajovaní pagáčov sa snažím pohárik alebo vykrajovačku len kolmo pritlačiť nadol, nie s ňou krútiť. Pagáče potom v rúre krajšie “vyskočia” a budú mať pekne viditeľné vrstvy.
- Ak chcem mať pagáče extra poctivé a chuťovo výraznejšie, namiesto oleja do cesta niekedy použijem rozpustenú bravčovú masť.
Dúfame, že sa vám tieto domáce pagáče podaria a že si na nich pochutí celá rodina či priatelia. Sú skutočnou ozdobou každého stola.
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.
