Vôňa čerstvo upečených škvarkových pagáčov je pre mnohých z nás vôňou domova, osláv a rodinných stretnutí. Je to slaná maškrta, ktorá nikdy nesklame a vždy poteší. Tento recept je presne taký – poctivý, tradičný a overený. Je to návod, s ktorým si upečiete pagáče, ktoré sú vďaka správnemu postupu prekladania krásne lístkové, na povrchu chrumkavé a vnútri neuveriteľne mäkké a vláčne. Sú plné bohatej chuti domácich oškvarkov a voňajú rascou, presne tak, ako si ich pamätáme od našich babičiek.
1. Najprv si pripravíme kvások. Do misky s vlažným mliekom rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky. Dobre premiešame a necháme na teplom mieste postáť asi 10-15 minút, kým kvások "naskočí" a vytvorí sa na ňom pena.
2. Do veľkej misy preosejeme polohrubú múku. Na jeden okraj misy nasypeme soľ a na druhý koreniny.
3. Do stredu múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme pripravený kvások, zvyšné vlažné mlieko, vajíčko a olej.
4. Všetky suroviny spracujeme rukami alebo v kuchynskom robote na hladké a nelepivé cesto.
5. Cesto preložíme na pracovnú dosku, párkrát ho ešte rukami prehnetieme a vytvarujeme do tvaru bochníka. Vložíme ho do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 45-60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Prekladanie a tvarovanie pagáčov:
6. Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 až 1,5 cm.
7. Celý povrch cesta rovnomerne potrieme mletými oškvarkami.
8. Teraz cesto preložíme na tretiny ako list – hornú tretinu prehneme do stredu a spodnú preložíme cez ňu. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
9. Po odpočinutí cesto opäť rozvaľkáme a preložíme ako knihu – pravú a ľavú stranu preložíme do stredu a potom celé ešte raz preložíme na polovicu. Znovu prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút.
10. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm. Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
11. Pripravené pagáče necháme na plechu podkysnúť ešte aspoň 10–15 minút.
Pečenie:
12. Rúru si predhrejeme na 190 °C.
13. Podkysnuté pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celou rascou.
14. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15–20 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
15. Upečené pagáče necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Poznámky
1. Aby boli oškvarky v ceste rovnomerne a lepšie sa mi s nimi pracovalo, vždy ich pred použitím nechám zohriať na izbovú teplotu. Ak sú príliš hrubé, pomeliem ich alebo len zľahka prebehnem valčekom.n2. Kysnuté cesto má rado teplo. V zime misu s cestom pri kysnutí často zabalím do deky alebo ju položím blízko radiátora. Vykysne potom oveľa krajšie.n3. Pri vykrajovaní pagáčov sa snažím pohárik alebo vykrajovačku len pritlačiť, nie s ňou krútiť. Pagáče potom v rúre krajšie 'vyskočia' a budú mať pekné vrstvy.n4. Ak chcem mať pagáče extra poctivé, namiesto oleja do cesta niekedy použijem bravčovú masť. Chuť je potom ešte autentickejšia.