Search

Domáca tatárska omáčka: Lepšia ako z obchodu, hotová za 5 minút

Domáca tatárska omáčka
Domáca tatárska omáčka

Obsah receptu

Publikované: 14. augusta 2025, 17:16

Zabudnite na kupované verzie plné konzervantov. Táto domáca tatárska omáčka je krémová, svieža a jej chuť je na úplne inej úrovni. Milujem tento recept, pretože je dôkazom, že tie najlepšie veci si vieme pripraviť sami, rýchlo a z pár surovín.

Je to vylepšená verzia klasiky, plná čerstvých byliniek, ktorá dokonale doplní vyprážaný syr, hranolčeky, rybu alebo akékoľvek grilované mäso. Prečo si nedopriať poctivú chuť, keď je jej príprava taká jednoduchá?

Ako správne pripraviť domácu tatársku omáčku?

Základom je kvalitná majonéza, do ktorej sa primiešajú nadrobno nasekané kyslé uhorky, kapary a čerstvé bylinky. Celú zmes dochutíte horčicou, worcestrovou omáčkou a citrónovou šťavou. Pre dokonalé prepojenie chutí ju nechajte krátko vychladiť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas chladenia: 30 min (odporúčané)
  • Počet porcií: 1 miska (cca 300 g)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/100 g
  • Trend: Rýchly recept / Bez varenia

Potrebujeme

  • 220 g kvalitnej majonézy
  • 6 ks menších zaváraných uhoriek
  • 1 lyžica kapár
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • ½ lyžičky sušeného estragónu
  • ½ lyžičky plnotučnej alebo dijonskej horčice
  • ½ lyžičky worcestrovej omáčky
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • štipka soli

Postup prípravy

  1. Zavárané uhorky a kapary nasekajte na veľmi malé, jemné kocky. Pažítku a kôpor takisto nasekajte najemno.
  2. Vo väčšej miske zmiešajte majonézu s nasekanými uhorkami, kaparami, pažítkou a kôprom.
  3. Potom pridajte horčicu, worcestrovú omáčku, sušený estragón a čerstvú citrónovú šťavu.
  4. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa jednotlivé chute pekne prepojili.
  5. Nakoniec omáčku ochutnajte. Podľa potreby ju dochuťte štipkou soli, ale opatrne, keďže majonéza aj uhorky sú už slané.
  6. Pre najlepší výsledok prikryte misku fóliou a nechajte omáčku odležať v chladničke aspoň 30 minút.

Videorecept

Tipy

  1. Ak máte čas, pripravte si vlastnú domácu majonézu, chuť bude ešte lepšia.
  2. Pre jemnejšiu a ľahšiu konzistenciu môžete pridať lyžicu bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.
  3. Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť sušené, no uberte z ich množstva približne na polovicu.

Variácie

  • Klasická verzia: Pre tradičnejšiu chuť vynechajte bylinky a kapary a pridajte jednu najemno nasekanú malú cibuľu alebo šalotku.
  • Pikantná verzia: Pridajte do omáčky pár kvapiek vašej obľúbenej pálivej omáčky alebo štipku mletého čierneho korenia či chilli.
  • Cesnaková verzia: Pre milovníkov cesnaku stačí pridať jeden malý prelisovaný strúčik.

Záver

Podávajte ju k vyprážanému syru, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine alebo ako dip na každej párty. Jej využitie je naozaj široké.

Recept vychádza z verzie od Markéty Bieleszovej, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty