Dedičstvo po mojej babičke: Fantastický makový koláč, ktorý chutí nezabudnuteľne!

makový koláč
makový koláč

Obsah receptu

Tento recept na makový koláč je dedičstvom po mojej babičke a chutí absolútne nezabudnuteľne! Pridajte sa ku mne v tomto výnimočnom pekárenskom dobrodružstve, kde každá lyžica lásky a štipka vášne robia rozdiel. Nejde len o recept, ale o pozvánku do môjho sveta, kde vôňa čerstvo upečeného makového koláča napĺňa vzduch a vyvoláva sladké spomienky.

V tomto recepte vám otvorím dvere do mojej kuchyne a podelím sa s vami o tajomstvo dokonalého makového koláča – koláča, ktorý prináša radosť s každým sústom. Ide o viac ako len o pečenie, je to o vytváraní momentov, ktoré chcete zdieľať a vychutnávať si.

Poďme spolu objavovať a vychutnávať čaro pečenia. Veď napokon, práve tieto malé radosti robia život výnimočným.

Fantastický makový koláč

Ingrediencie:

Cesto:

  • 170 g masla (asi 3/4 šálky)
  • 100 g práškového cukru (1 šálka)
  • 2 žĺtky
  • 300 g hladkej múky (2 1/2 šálky)
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Plnka:

  • 150 g hladkej múky (1 1/4 šálky)
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 150 g práškového cukru (1 1/3 šálky)
  • 16 g vanilínového cukru (4 čajové lyžičky)
  • 200 g mletého maku (1 3/4 šálky)
  • 100 g masla (1/2 šálky)
  • Kôra z 1/2 citróna
  • 200 ml mlieka (3/4 šálky + 2 polievkové lyžice)
  • 2 vaječné bielka
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Predhrejte rúru na 160°C a vymažte a vysypte plech s rozmermi 33 cm x 29 cm.

Cesto:

  1. V miske vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  2. Pridajte žĺtky a miešajte, kým sa nezapracujú.
  3. V samostatnej miske zmiešajte múku a sódu bikarbónu. Postupne pridávajte do mokrej zmesi a miešajte, kým sa nevytvorí mäkké cesto.
  4. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a zabaľte do potravinárskej fólie. Cesto vložte do chladničky na 30 minút.

Plnka:

  1. V miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, práškový cukor a vanilkový cukor.
  2. Pridajte mak, maslo, citrónovú kôru a mlieko a miešajte, kým sa nevytvorí hustá plnka.
  3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do plnky.

Zloženie:

  1. Polovicu vychladnutého cesta z chladničky rozotrite na pripravený plech.
  2. Na cesto rozotrite plnku a uhlaďte ju.
  3. Menšiu časť cesta vyvaľkajte a vložte na plnku a popichajte vidličkou a dajte piecť. Pečieme: 160°C na ventilátore 25 minút.
  4. Koláč hneď po upečení ešte teplý nakrájame a posypeme práškovým cukrom.

Fantastický makový koláč – Video recept

Poďme sa ponoriť do čarovania v kuchyni a upiecť si tento fantastický makový koláč, ktorý poteší celú rodinu. Nech sa šíri vôňa čerstvo upečeného koláča a spája nás pri spoločných chvíľach.

Súvisiace články

Výborný tvarohový krémeš: Tento kolac jedia anjeli v nebi!

Najlepší čokoládovo-kokosový koláč: Vyskúšaný a overený bleskový recept

Tvarohové mámenie s broskyňami: Super chutný tvarohový koláč pripravený za 15 minút


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty