Tento recept na makový koláč je dedičstvom po mojej babičke a chutí absolútne nezabudnuteľne! Pridajte sa ku mne v tomto výnimočnom pekárenskom dobrodružstve, kde každá lyžica lásky a štipka vášne robia rozdiel. Nejde len o recept, ale o pozvánku do môjho sveta, kde vôňa čerstvo upečeného makového koláča napĺňa vzduch a vyvoláva sladké spomienky.
V tomto recepte vám otvorím dvere do mojej kuchyne a podelím sa s vami o tajomstvo dokonalého makového koláča – koláča, ktorý prináša radosť s každým sústom. Ide o viac ako len o pečenie, je to o vytváraní momentov, ktoré chcete zdieľať a vychutnávať si.
Poďme spolu objavovať a vychutnávať čaro pečenia. Veď napokon, práve tieto malé radosti robia život výnimočným.
Fantastický makový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
- 170 g masla (asi 3/4 šálky)
- 100 g práškového cukru (1 šálka)
- 2 žĺtky
- 300 g hladkej múky (2 1/2 šálky)
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
Plnka:
- 150 g hladkej múky (1 1/4 šálky)
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 150 g práškového cukru (1 1/3 šálky)
- 16 g vanilínového cukru (4 čajové lyžičky)
- 200 g mletého maku (1 3/4 šálky)
- 100 g masla (1/2 šálky)
- Kôra z 1/2 citróna
- 200 ml mlieka (3/4 šálky + 2 polievkové lyžice)
- 2 vaječné bielka
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 160°C a vymažte a vysypte plech s rozmermi 33 cm x 29 cm.
Cesto:
- V miske vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
- Pridajte žĺtky a miešajte, kým sa nezapracujú.
- V samostatnej miske zmiešajte múku a sódu bikarbónu. Postupne pridávajte do mokrej zmesi a miešajte, kým sa nevytvorí mäkké cesto.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a zabaľte do potravinárskej fólie. Cesto vložte do chladničky na 30 minút.
Plnka:
- V miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, práškový cukor a vanilkový cukor.
- Pridajte mak, maslo, citrónovú kôru a mlieko a miešajte, kým sa nevytvorí hustá plnka.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do plnky.
Zloženie:
- Polovicu vychladnutého cesta z chladničky rozotrite na pripravený plech.
- Na cesto rozotrite plnku a uhlaďte ju.
- Menšiu časť cesta vyvaľkajte a vložte na plnku a popichajte vidličkou a dajte piecť. Pečieme: 160°C na ventilátore 25 minút.
- Koláč hneď po upečení ešte teplý nakrájame a posypeme práškovým cukrom.
Fantastický makový koláč – Video recept
Poďme sa ponoriť do čarovania v kuchyni a upiecť si tento fantastický makový koláč, ktorý poteší celú rodinu. Nech sa šíri vôňa čerstvo upečeného koláča a spája nás pri spoločných chvíľach.
Súvisiace články
Výborný tvarohový krémeš: Tento kolac jedia anjeli v nebi!
Najlepší čokoládovo-kokosový koláč: Vyskúšaný a overený bleskový recept
Tvarohové mámenie s broskyňami: Super chutný tvarohový koláč pripravený za 15 minút
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte