Máte na záhrade veľa hrozna a rozmýšľate, ako ho najlepšie spracovať? Pripojte sa k nám na kulinársku cestu, kde objavíte jedinečný recept na hroznový džem, ktorý osloví všetky vaše chuťové poháriky.
Hrozno je vynikajúce ovocie, ktoré sa dá využiť mnohými spôsobmi, ale málokedy sa z neho pripravuje džem. Ponúkame vám jednoduchý a rýchly recept, s ktorým si pripravíte lahodný hroznový džem. Dokonale sa hodí na raňajkový toast alebo ako náplň do koláčikov.
Prečo by ste si mali pripraviť hroznový džem?
Hroznový džem nie je tak rozšírený ako iné druhy džemov, avšak jeho chuť je nezameniteľná a unikátna. Hrozno obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré sú pre naše telo prospešné. Pri príprave hroznového džemu si môžete byť istí, že si doprajete zdravú a chutnú pochúťku.
Ingrediencie na výrobu hroznového džemu
- 3 kg hrozna
- 1 kg želírovacieho cukru 3:1
- 1 citrón – len šťava
Krok za krokom: Ako pripraviť hroznový džem?
Umyté bobule odlúčte od stonky.
Na oheň postavte hrniec s hroznom a varíte, až kým bobule nezačnú pučať. Miešajte pravidelne.
Následne zmes rozmixujte ručným mixérom.
Zmes precedte cez jemné sitko, pričom zvýšné semená a šupky odstráňte.
Zmes opäť vráťte na oheň a pridajte želírovací cukor. Varíte, pritom stále miešajte, po dobu 30 minút. Následne vmiešajte citrónovú šťavu.
Vykonať želírovací test: Naberte zmes naberačkou a počkajte, či zgéluje. Ak je zmes príliš tekutá, predĺžte dobu varenia.
Hotový džem potom prelejte do sterilných zaváraninových pohárov, uzavrite ich, obráťte dnom hore a položte na utierku. Džem skladujte na tmavom a suchom mieste. Po otvorení pohára džem uchovávajte v chladničke.
Tip a triky pre dokonalý hroznový džem
Ak chcete dosiahnuť optimálnu konzistenciu a chuť, odporúčame používať želírovací cukor v pomere 3:1. Na 1,5 kg hrozna pridajte 500 g želírovacieho cukru. A ako bonusový tip: tento džem je ideálnou náplňou do lahodných maslových koláčikov.
Hroznový džem je vynikajúca alternatíva k tradičným džemom. Nielenže je zdravý a chutný, ale aj jednoducho sa pripravuje. Vyskúšajte tento recept a objavte novú chuť, ktorá osvieži vašu domácu zbierku džemov.
Súvisiace články
Pečený marhuľový džem: Kto raz skúsi, ten už ho NIKDY nebude variť v hrnci!
Zavárané hrozno na zimu: Recept, do ktorého sa všetci zbláznili!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z portálu stefkinedobrote.si