Search

Chrumkavé tekvicové hranolky z rúry: Zdravšia príloha nielen na jeseň

tekvicové hranolky
tekvicové hranolky

Obsah receptu

Publikované: 21. augusta 2025, 08:52

Tieto chrumkavé tekvicové hranolky sú moja obľúbená zdravšia alternatíva ku klasickým zemiakovým hranolčekom. Sú fantastické ako príloha k mäsu, ale úprimne, najčastejšie ich robím len tak večer k filmu. Pečenie v rúre im dodá úžasne jemne sladkastú chuť a vďaka jednoduchému triku sú na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri mäkké.

Celé kúzlo spočíva v jednoduchej zmesi škrobu a korenín, v ktorej hranolky obalíte priamo vo vrecku. Je to rýchle, bez zbytočného neporiadku a výsledok naozaj stojí za to. Pripravení na zdravé chrumkanie?

Ako správne pripraviť chrumkavé tekvicové hranolky?

Tekvicu nakrájajte na hranolky. Vo vrecku zmiešajte škrob, múku a koreniny. Pridajte hranolky, olej a všetko dobre pretrepte. Hranolky rozložte v jednej vrstve na plech a pečte pri vysokej teplote dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia/varenia: 25 – 30 minút
  • Počet porcií: 1 veľký plech (2 – 3 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 200 kcal/porcia
  • Trend: Zdravšia príloha / Sezónne / Vegánske

Potrebujeme

  • 800 g tekvice (ideálne maslovej alebo Hokkaido)
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • 3 PL rastlinného oleja

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 220 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Tekvicu ošúpte, zbavte ju jadierok a nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
  3. Pripravte si väčšie mikroténové vrecko. Nasypte doň kukuričný škrob, múku, soľ, sladkú papriku, sušený cesnak a čierne korenie.
  4. Vrecko uzavrite a dobre ním potraste, aby sa všetky sypké suroviny premiešali.
  5. Do vrecka teraz vložte nakrájané tekvicové hranolky.
  6. Vrecko opäť uzavrite a poriadne, ale jemne ho pretrepte. Hranolky sa musia rovnomerne obaliť v korenistej zmesi.
  7. Nakoniec do vrecka prilejte olej. Znovu ho uzavrite a poslednýkrát všetko pretrepte, aby sa olej dostal na každý kúsok.
  8. Obalené hranolky vysypte na pripravený plech. Dôležité je, aby ste ich rozložili v jednej vrstve a neprekrývali sa.
  9. Pečte v predhriatej rúre 25 – 30 minút. V polovici pečenia (asi po 15 minútach) hranolky na plechu obráťte.
  10. Hotové hranolky sú na povrchu zlatisté a chrumkavé. Ihneď ich podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Vyberte správnu tekvicu: Pre najlepší výsledok použite maslovú tekvicu alebo Hokkaido. Sú pevnejšie, menej vodnaté a po upečení majú príjemnú chuť. Hokkaido tekvicu dokonca nemusíte ani šúpať.
  2. Neprepĺňajte plech: Hranolky ukladajte na plech naozaj v jednej vrstve a s malými medzerami. Ak by boli naukladané na sebe, nedosiahli by ste chrumkavosť, pretože by sa dusili vo vlastnej pare.
  3. Skvelý dip je polovica úspechu: K jemne sladkým hranolčekom sa výborne hodí jogurtový dip s cesnakom a bylinkami alebo jemne pikantná majonéza s kvapkou sweet chilli omáčky.

Variácie

  • Pre stredomorskú chuť pridajte do zmesi korenín lyžičku sušeného rozmarínu a tymianu.
  • Ak máte radi pikantné, primiešajte k paprike aj štipku údenej papriky a mletého chilli.

Časté otázky

Prečo moje hranolky neboli chrumkavé, ale mäkké? Príčinou je zvyčajne príliš nízka teplota v rúre alebo preplnený plech. Pre dokonalú chrumkavosť je kľúčová vysoká teplota (aspoň 200 °C) a dostatok priestoru medzi hranolkami.

Môžem vynechať škrob a múku? Môžete, ale hranolky nebudú mať takú chrumkavú kôrku. Práve zmes škrobu a múky vytvorí na povrchu tenkú vrstvu, ktorá po upečení krásne zachrumká.

Záver

Výsledkom je fantastická pochúťka, ktorá je oveľa zdravšia ako klasické hranolky. Podávajte ich ako prílohu k burgerom, grilovanému mäsu alebo si ich len tak namáčajte do obľúbeného dipu.

Recept vychádza z verzie od Мой Дастархан Вкусно и Быстро, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty