Tieto chrumkavé tekvicové hranolky sú moja obľúbená zdravšia alternatíva ku klasickým zemiakovým hranolčekom. Sú fantastické ako príloha k mäsu, ale úprimne, najčastejšie ich robím len tak večer k filmu. Pečenie v rúre im dodá úžasne jemne sladkastú chuť a vďaka jednoduchému triku sú na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri mäkké.
Celé kúzlo spočíva v jednoduchej zmesi škrobu a korenín, v ktorej hranolky obalíte priamo vo vrecku. Je to rýchle, bez zbytočného neporiadku a výsledok naozaj stojí za to. Pripravení na zdravé chrumkanie?
Ako správne pripraviť chrumkavé tekvicové hranolky?
Tekvicu nakrájajte na hranolky. Vo vrecku zmiešajte škrob, múku a koreniny. Pridajte hranolky, olej a všetko dobre pretrepte. Hranolky rozložte v jednej vrstve na plech a pečte pri vysokej teplote dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia/varenia: 25 – 30 minút
- Počet porcií: 1 veľký plech (2 – 3 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 200 kcal/porcia
- Trend: Zdravšia príloha / Sezónne / Vegánske
Potrebujeme
- 800 g tekvice (ideálne maslovej alebo Hokkaido)
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL soli
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
- 3 PL rastlinného oleja
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 220 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
- Tekvicu ošúpte, zbavte ju jadierok a nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
- Pripravte si väčšie mikroténové vrecko. Nasypte doň kukuričný škrob, múku, soľ, sladkú papriku, sušený cesnak a čierne korenie.
- Vrecko uzavrite a dobre ním potraste, aby sa všetky sypké suroviny premiešali.
- Do vrecka teraz vložte nakrájané tekvicové hranolky.
- Vrecko opäť uzavrite a poriadne, ale jemne ho pretrepte. Hranolky sa musia rovnomerne obaliť v korenistej zmesi.
- Nakoniec do vrecka prilejte olej. Znovu ho uzavrite a poslednýkrát všetko pretrepte, aby sa olej dostal na každý kúsok.
- Obalené hranolky vysypte na pripravený plech. Dôležité je, aby ste ich rozložili v jednej vrstve a neprekrývali sa.
- Pečte v predhriatej rúre 25 – 30 minút. V polovici pečenia (asi po 15 minútach) hranolky na plechu obráťte.
- Hotové hranolky sú na povrchu zlatisté a chrumkavé. Ihneď ich podávajte.
Videorecept
Tipy
- Vyberte správnu tekvicu: Pre najlepší výsledok použite maslovú tekvicu alebo Hokkaido. Sú pevnejšie, menej vodnaté a po upečení majú príjemnú chuť. Hokkaido tekvicu dokonca nemusíte ani šúpať.
- Neprepĺňajte plech: Hranolky ukladajte na plech naozaj v jednej vrstve a s malými medzerami. Ak by boli naukladané na sebe, nedosiahli by ste chrumkavosť, pretože by sa dusili vo vlastnej pare.
- Skvelý dip je polovica úspechu: K jemne sladkým hranolčekom sa výborne hodí jogurtový dip s cesnakom a bylinkami alebo jemne pikantná majonéza s kvapkou sweet chilli omáčky.
Variácie
- Pre stredomorskú chuť pridajte do zmesi korenín lyžičku sušeného rozmarínu a tymianu.
- Ak máte radi pikantné, primiešajte k paprike aj štipku údenej papriky a mletého chilli.
Časté otázky
Prečo moje hranolky neboli chrumkavé, ale mäkké? Príčinou je zvyčajne príliš nízka teplota v rúre alebo preplnený plech. Pre dokonalú chrumkavosť je kľúčová vysoká teplota (aspoň 200 °C) a dostatok priestoru medzi hranolkami.
Môžem vynechať škrob a múku? Môžete, ale hranolky nebudú mať takú chrumkavú kôrku. Práve zmes škrobu a múky vytvorí na povrchu tenkú vrstvu, ktorá po upečení krásne zachrumká.
Záver
Výsledkom je fantastická pochúťka, ktorá je oveľa zdravšia ako klasické hranolky. Podávajte ich ako prílohu k burgerom, grilovanému mäsu alebo si ich len tak namáčajte do obľúbeného dipu.
Recept vychádza z verzie od Мой Дастархан Вкусно и Быстро, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.