Tieto chrumkavé tekvicové hranolky sú moja obľúbená zdravšia alternatíva ku klasickým zemiakovým hranolčekom. Sú fantastické ako príloha k mäsu, ale úprimne, najčastejšie ich robím len tak večer k filmu. Pečenie v rúre im dodá úžasne jemne sladkastú chuť a vďaka jednoduchému triku sú na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri mäkké.
1. Najprv si predhrejte rúru na 220 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
2. Tekvicu ošúpte, zbavte ju jadierok a nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
3. Pripravte si väčšie mikroténové vrecko. Nasypte doň kukuričný škrob, múku, soľ, sladkú papriku, sušený cesnak a čierne korenie.
4. Vrecko uzavrite a dobre ním potraste, aby sa všetky sypké suroviny premiešali.
5. Do vrecka teraz vložte nakrájané tekvicové hranolky.
6. Vrecko opäť uzavrite a poriadne, ale jemne ho pretrepte. Hranolky sa musia rovnomerne obaliť v korenistej zmesi.
7. Nakoniec do vrecka prilejte olej. Znovu ho uzavrite a poslednýkrát všetko pretrepte, aby sa olej dostal na každý kúsok.
8. Obalené hranolky vysypte na pripravený plech. Dôležité je, aby ste ich rozložili v jednej vrstve a neprekrývali sa.
9. Pečte v predhriatej rúre 25 – 30 minút. V polovici pečenia (asi po 15 minútach) hranolky na plechu obráťte.
10. Hotové hranolky sú na povrchu zlatisté a chrumkavé. Ihneď ich podávajte.
Poznámky
1. Vyberte správnu tekvicu: Pre najlepší výsledok použite maslovú tekvicu alebo Hokkaido. Sú pevnejšie, menej vodnaté a po upečení majú príjemnú chuť. Hokkaido tekvicu dokonca nemusíte ani šúpať.2. Neprepĺňajte plech: Hranolky ukladajte na plech v jednej vrstve a s malými medzerami. Ak by boli na sebe, nedosiahli by ste chrumkavosť, pretože by sa dusili vo vlastnej pare.3. Skvelý dip je polovica úspechu: K jemne sladkým hranolčekom sa výborne hodí jogurtový dip s cesnakom a bylinkami alebo jemne pikantná majonéza s kvapkou sweet chilli omáčky.