Search

Božské tvarohové tyčinky s hrozienkami: Tento RECEPT je taký dobrý, že ich budete robiť stále!

tvarohové tyčinky
Tvarohové tyčinky

Obsah receptu

Ak máte radi tvaroh a hľadáte nové spôsoby, ako ho využiť, tieto božské tvarohové tyčinky s hrozienkami a jablkom sú presne to, čo musíte vyskúšať! Tento recept vás prekvapí svojou jednoduchosťou a výsledkom sú neuveriteľne vláčne a chutné tyčinky, ktoré sa stanú hitom vo vašej rodine. Sú univerzálne – poslúžia ako originálna pochúťka k pivu či vínu, skvelý doplnok k zeleninovému šalátu, ale aj ako netradičné sladko-slané raňajky či desiata. Pripravte sa na to, že tento RECEPT je taký dobrý, že ich budete chcieť robiť stále dokola!

Kúzlo týchto tvarohových tyčiniek spočíva v kombinácii jemného tvarohu, sladkých hrozienok, šťavnatého jablka a kyslej smotany, ktoré spolu vytvárajú dokonale vyváženú chuť. Cesto je vďaka tvarohu krásne vláčne a po usmažení získajú tyčinky zlatistú, jemne chrumkavú kôrku. Tento recept na tvarohové tyčinky je ideálny, aj keď nemáte veľa skúseností s prípravou cesta, pretože je naozaj nenáročný.

Základné informácie

  • Čas prípravy (vrátane kysnutia): približne 1 hodina (cca 15-20 minút aktívna príprava + cca 40 minút kysnutie)
  • Čas vyprážania: približne 10-15 minút celkovo (vyprážané postupne)
  • Počet kusov: cca 25 tyčiniek
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na tvarohové cesto:

  • 330 g jemného tvarohu (nie suchý, ideálne plnotučný alebo polotučný)
  • 1 stredne veľké jablko (ošúpané a nahrubo nastrúhané)
  • 1 celé vajce (veľkosť M alebo L)
  • ½ ČL soli
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kyslej smotany (aspoň 14% tuku)
  • 50 g hrozienok (ideálne vopred namočených v teplej vode alebo rume a scedených)
  • 250-280 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej), plus trochu na podsypanie
  • 1 balíček vanilkového cukru (8g)
  • 1 ČL sušeného droždia (cca 3-4 g)
  • cca 2-3 PL vlažnej vody (na aktiváciu droždia)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Na vyprážanie:

  • rastlinný olej na vyprážanie (cca 100-200 ml, podľa veľkosti panvice)

Postup prípravy

Príprava tvarohového cesta:

  1. Najprv si pripravte kvások. Do malej misky dajte sušené droždie (1 ČL), pridajte 1 čajovú lyžičku z celkového množstva kryštálového cukru (2 PL) a zalejte vlažnou vodou (cca 2-3 PL). Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 5-10 minút, kým sa droždie neaktivuje a nevytvorí sa pena.
  2. Vo väčšej mise metličkou dobre premiešajte alebo krátko rozmixujte tvaroh (330 g) so zvyšným kryštálovým cukrom, soľou (½ ČL), celým vajcom (1 ks) a kyslou smotanou (2 PL).
  3. Do tvarohovej zmesi pridajte kypriaci prášok do pečiva (1 ČL), vanilkový cukor (1 balíček) a pripravený aktívny kvások. Všetko dôkladne zamiešajte.
  4. K zmesi pridajte nahrubo nastrúhané a ošúpané jablko (1 ks) a hrozienka (50 g, ideálne vopred namočené a scedené).
  5. Postupne, po častiach, začnite prisypávať preosiatu hladkú múku (250-280 g). Najprv miešajte vareškou, a keď cesto začne hustnúť, preložte ho na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Múku pridávajte postupne, aby sa ingrediencie lepšie prepojili a cesto nebolo príliš tuhé – jeho konzistencia bude závisieť aj od vlhkosti tvarohu a jablka. Vypracujte vláčne, mierne lepivé cesto.

Kysnutie a tvarovanie tyčiniek:

  1. Cesto na pomúčenej doske zľahka premieste a vytvarujte z neho valec. Tento valec rozdeľte na 3 rovnaké časti.
  2. Každú časť cesta na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne 1 cm.
  3. Z každého plátu nakrájajte (radielkom alebo nožom) prúžky široké približne 1,5–2 cm a dlhé podľa vašej preferencie (napr. 5-7 cm).
  4. Pripravené tyčinky poukladajte na pomúčenú tácku alebo dosku, prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút (pôvodný recept uvádzal prvé kysnutie 40 minút a potom ešte 10 minút pre rozdelené časti; tu je to spojené s tvarovaním a následným kysnutím už vytvarovaných tyčiniek). Tyčinky by mali mierne zväčšiť svoj objem.

Vyprážanie tyčiniek:

  1. Na väčšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja (mal by siahať do výšky aspoň 1 cm, aby sa tyčinky pekne vypražili). Olej by mal byť dobre rozpálený, ale nie prepálený (testovať môžete kúskom cesta – mal by začať hneď syčať a plávať).
  2. Vykysnuté tvarohové tyčinky opatrne vkladajte do rozpáleného oleja (neprepĺňajte panvicu, aby sa olej príliš neochladil).
  3. Smažte ich z každej strany približne 2–3 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Doba vyprážania je závislá od výkonnosti vášho sporáka a hrúbky tyčiniek.
  4. Hotové vypražené tyčinky vyberajte dierovanou lyžicou a odkladajte ich na tanier vyložený papierovými utierkami, ktoré z nich vysajú prebytočný tuk.
  5. Tvarohové tyčinky podávajte ešte teplé alebo aj vychladnuté.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžete do cesta pridať aj štipku mletej škorice alebo citrónovej kôry, ktoré sa výborne hodia k tvarohu a jablkám. Hrozienka môžete pred pridaním do cesta namočiť nielen do vody, ale aj do rumu pre “dospelácku” verziu.
  2. Ak by bolo cesto pri tvarovaní príliš lepivé aj napriek pomúčenej doske, môžete si zľahka pomúčiť aj ruky. Snažte sa však nepridávať príliš veľa múky navyše, aby tyčinky zostali vláčne.
  3. Tieto tvarohové tyčinky sú výborné samotné, ale môžete ich podávať aj s rôznymi dipmi – napríklad s kyslou smotanou zmiešanou s bylinkami, s ovocným džemom alebo s jogurtovým dipom s medom.
  4. Namiesto vyprážania môžete skúsiť tyčinky upiecť aj v rúre. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote cca 180-190°C dozlatista (cca 15-20 minút). Budú mať inú textúru, skôr ako pečené pečivo, ale stále budú chutné.

Tieto božské tvarohové tyčinky s hrozienkami sú skvelým dôkazom toho, že aj z pár základných surovín sa dá vykúzliť niečo naozaj špeciálne. Sú vláčne, chutné a ich príprava je zábavná. Určite sa stanú vašou obľúbenou pochúťkou!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Мой Дастархан Вкусно и Быстро, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty