Ak máte radi tvaroh a hľadáte nové spôsoby, ako ho využiť, tieto božské tvarohové tyčinky s hrozienkami a jablkom sú presne to, čo musíte vyskúšať! Tento recept vás prekvapí svojou jednoduchosťou a výsledkom sú neuveriteľne vláčne a chutné tyčinky, ktoré sa stanú hitom vo vašej rodine. Sú univerzálne – poslúžia ako originálna pochúťka k pivu či vínu, skvelý doplnok k zeleninovému šalátu, ale aj ako netradičné sladko-slané raňajky či desiata. Pripravte sa na to, že tento RECEPT je taký dobrý, že ich budete chcieť robiť stále dokola!
Kúzlo týchto tvarohových tyčiniek spočíva v kombinácii jemného tvarohu, sladkých hrozienok, šťavnatého jablka a kyslej smotany, ktoré spolu vytvárajú dokonale vyváženú chuť. Cesto je vďaka tvarohu krásne vláčne a po usmažení získajú tyčinky zlatistú, jemne chrumkavú kôrku. Tento recept na tvarohové tyčinky je ideálny, aj keď nemáte veľa skúseností s prípravou cesta, pretože je naozaj nenáročný.
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane kysnutia): približne 1 hodina (cca 15-20 minút aktívna príprava + cca 40 minút kysnutie)
- Čas vyprážania: približne 10-15 minút celkovo (vyprážané postupne)
- Počet kusov: cca 25 tyčiniek
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na tvarohové cesto:
- 330 g jemného tvarohu (nie suchý, ideálne plnotučný alebo polotučný)
- 1 stredne veľké jablko (ošúpané a nahrubo nastrúhané)
- 1 celé vajce (veľkosť M alebo L)
- ½ ČL soli
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL kyslej smotany (aspoň 14% tuku)
- 50 g hrozienok (ideálne vopred namočených v teplej vode alebo rume a scedených)
- 250-280 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej), plus trochu na podsypanie
- 1 balíček vanilkového cukru (8g)
- 1 ČL sušeného droždia (cca 3-4 g)
- cca 2-3 PL vlažnej vody (na aktiváciu droždia)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Na vyprážanie:
- rastlinný olej na vyprážanie (cca 100-200 ml, podľa veľkosti panvice)
Postup prípravy
Príprava tvarohového cesta:
- Najprv si pripravte kvások. Do malej misky dajte sušené droždie (1 ČL), pridajte 1 čajovú lyžičku z celkového množstva kryštálového cukru (2 PL) a zalejte vlažnou vodou (cca 2-3 PL). Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 5-10 minút, kým sa droždie neaktivuje a nevytvorí sa pena.
- Vo väčšej mise metličkou dobre premiešajte alebo krátko rozmixujte tvaroh (330 g) so zvyšným kryštálovým cukrom, soľou (½ ČL), celým vajcom (1 ks) a kyslou smotanou (2 PL).
- Do tvarohovej zmesi pridajte kypriaci prášok do pečiva (1 ČL), vanilkový cukor (1 balíček) a pripravený aktívny kvások. Všetko dôkladne zamiešajte.
- K zmesi pridajte nahrubo nastrúhané a ošúpané jablko (1 ks) a hrozienka (50 g, ideálne vopred namočené a scedené).
- Postupne, po častiach, začnite prisypávať preosiatu hladkú múku (250-280 g). Najprv miešajte vareškou, a keď cesto začne hustnúť, preložte ho na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Múku pridávajte postupne, aby sa ingrediencie lepšie prepojili a cesto nebolo príliš tuhé – jeho konzistencia bude závisieť aj od vlhkosti tvarohu a jablka. Vypracujte vláčne, mierne lepivé cesto.
Kysnutie a tvarovanie tyčiniek:
- Cesto na pomúčenej doske zľahka premieste a vytvarujte z neho valec. Tento valec rozdeľte na 3 rovnaké časti.
- Každú časť cesta na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne 1 cm.
- Z každého plátu nakrájajte (radielkom alebo nožom) prúžky široké približne 1,5–2 cm a dlhé podľa vašej preferencie (napr. 5-7 cm).
- Pripravené tyčinky poukladajte na pomúčenú tácku alebo dosku, prikryte ich čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30-40 minút (pôvodný recept uvádzal prvé kysnutie 40 minút a potom ešte 10 minút pre rozdelené časti; tu je to spojené s tvarovaním a následným kysnutím už vytvarovaných tyčiniek). Tyčinky by mali mierne zväčšiť svoj objem.
Vyprážanie tyčiniek:
- Na väčšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja (mal by siahať do výšky aspoň 1 cm, aby sa tyčinky pekne vypražili). Olej by mal byť dobre rozpálený, ale nie prepálený (testovať môžete kúskom cesta – mal by začať hneď syčať a plávať).
- Vykysnuté tvarohové tyčinky opatrne vkladajte do rozpáleného oleja (neprepĺňajte panvicu, aby sa olej príliš neochladil).
- Smažte ich z každej strany približne 2–3 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Doba vyprážania je závislá od výkonnosti vášho sporáka a hrúbky tyčiniek.
- Hotové vypražené tyčinky vyberajte dierovanou lyžicou a odkladajte ich na tanier vyložený papierovými utierkami, ktoré z nich vysajú prebytočný tuk.
- Tvarohové tyčinky podávajte ešte teplé alebo aj vychladnuté.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžete do cesta pridať aj štipku mletej škorice alebo citrónovej kôry, ktoré sa výborne hodia k tvarohu a jablkám. Hrozienka môžete pred pridaním do cesta namočiť nielen do vody, ale aj do rumu pre “dospelácku” verziu.
- Ak by bolo cesto pri tvarovaní príliš lepivé aj napriek pomúčenej doske, môžete si zľahka pomúčiť aj ruky. Snažte sa však nepridávať príliš veľa múky navyše, aby tyčinky zostali vláčne.
- Tieto tvarohové tyčinky sú výborné samotné, ale môžete ich podávať aj s rôznymi dipmi – napríklad s kyslou smotanou zmiešanou s bylinkami, s ovocným džemom alebo s jogurtovým dipom s medom.
- Namiesto vyprážania môžete skúsiť tyčinky upiecť aj v rúre. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote cca 180-190°C dozlatista (cca 15-20 minút). Budú mať inú textúru, skôr ako pečené pečivo, ale stále budú chutné.
Tieto božské tvarohové tyčinky s hrozienkami sú skvelým dôkazom toho, že aj z pár základných surovín sa dá vykúzliť niečo naozaj špeciálne. Sú vláčne, chutné a ich príprava je zábavná. Určite sa stanú vašou obľúbenou pochúťkou!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Мой Дастархан Вкусно и Быстро, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.