Search

Babičkin krémový koláč s jablkami: Chuť detstva, na ktorú nikdy nezabudnete

Babičkin krémový koláč s jablkami
Babičkin krémový koláč s jablkami

Obsah receptu

Hľadáte recept na dezert, ktorý vám pripomenie detstvo u babičky? Babičkin krémový koláč s jablkami je presne to, čo potrebujete! Jemné cesto plnené sladkými jablkami a smotanovým krémom je kombináciou chutí, na ktorú nikdy nezabudnete.

Tento krémový koláč s jablkami je starý rodinný recept, ktorý sa u nás dedí z generácie na generáciu. Je to ideálny dezert na nedeľnú kávu s rodinou alebo na

Babičkin krémový koláč s jablkami

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 50 g masla
  • 360 g hladkej múky (typ 00)
  • 10 g prášku do pečiva
  • Citrónová kôra z jedného citróna
  • 1 jablko, nastrúhané
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 2 lyžice cukru

Krém:

  • 400 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 4 lyžice kukuričného škrobu
  • 200 ml smotany na šľahanie

Postup prípravy:

  1. Predpríprava:
    • Predhrejte rúru na 180°C.
    • Formu o priemere 24 cm vymastite maslom.
  2. Cesto:
    • Vo veľkej mise vymiešajte 2 vajcia, 100 g cukru a 8 g vanilkového cukru do peny.
    • Pridajte 80 ml slnečnicového oleja a 50 g roztopeneho masla, dobre premiešajte.
    • Postupne pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú kôru.
    • Vypracujte cesto a rozdeľte ho na 2/3 a 1/3. Menšiu časť dajte do mrazničky a väčšiu časť uhľadte do formy.
  3. Jablková plnka:
    • Jablko nakrájajte na malé kúsky a pridajte do kastróla. Pokvapkajte citrónovou šťavou a pridajte 2 lyžice cukru. Varíme 5 minút.
  4. Krém:
    • V ďalšom kastróle zmiešajte mlieko, žĺtok, 2 lyžice cukru, vanilkový cukor a kukuričný škrob.
    • Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne.
    • Odstráňte z ohňa a vmiešajte 200 ml smotany. Potom pridajte jablká a jemne zamiešajte. Krém vylejte do formy a uhladte.
  5. Pečenie:
    • Na krém nastrúhajte cesto z mrazničky.
    • Pečte v predhriatej rúre na 190°C asi 25 minút.
  6. Dokončenie:
    • Po upečení posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  • Pre intenzívnejšiu chuť jablčnej plnky môžete pridať do nej škoricu alebo muškátový orech.
  • Krém môžete ochutiť aj vanilkovým extraktom alebo rumovou arómou.
  • Koláč môžete ozdobiť práškovým cukrom, čerstvým ovocím alebo šľahačkou.

Babičkin krémový koláč s jablkamiVideo recept:

Babičkin krémový koláč s jablkami je chutný a lahodný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte ho aj vy a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Dokonalý jablkový koláč s rebarborou: Fantastický krémový a nádherne osviežujúci!

Francúzsky jablkový koláč: Tento koláčik len tak nič neprekoná, je šťavnatý a veľmi chutný!

Dokonalý jablkový koláč na Veľkú noc: Jednoduchý, jemný a lahodný!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce od Alby

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty