Karamelová torta je vždy hitom na každej oslave alebo rodinnom stretnutí. Táto konkrétna verzia, ktorá pochádza z historického receptu, je taká šťavnatá a lahodná, že ju hostia jednoducho vytrhnú z rúk! Pridajte sa k nám a objavte tento nebeský recept na karamelovú tortu.
Anjelská karamelová torta – RECEPT:
Ingrediencie pre cesto:
- 160 g masla
- 180 g medu
- 1,5 čl sódy bikarbóny
- 4 vajcia
- 130 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 250 g hladkej múky
Ingrediencie pre krém:
- 400 g smotany (min. 33% tuku)
- 150 g práškového cukru
- 600 g plnotučnej kyslej smotany
Karamelová pena:
- 60 ml mlieka (alebo vody)
- 9 g želatíny
- 225 g cukru
- 75 ml vody
- 225 g horúcej smotany (min. 33% tuku)
Postup prípravy:
V hrnci na miernom ohni roztopte maslo spolu s medom.
Pridajte sódu bikarbónu a dôkladne premiešajte. Zmes sa zväčší 3-4 krát. Varte približne 2 minúty, až kým nezačne karamelizovať. Potom odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
V hlbšej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania prilievajte medovo-maslovú zmes.
Následne pridajte preosiatu múku a jemne vmiešajte zhora nadol.
Pripravené cesto rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 33×37 cm a pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 10-12 minút.
Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Potom odrežte kraje a vykrojte z neho kruh s priemerom 22-23 cm. Zvyšok cesta nakrájajte na malé, rovnako veľké kúsky.
Pre krém vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom do tuha. Následne jemne vmiešajte kyslú smotanu. Pár lyžíc krému si odložte bokom na potretie celej torty na koniec.
Do kruhovej formy vložte vykrojený kruh koláča, potrite krémom, naukladajte zvyšné kúsky cesta, potrite krémom a tak striedavo, až kým nevyužijete všetky ingrediencie. Vrch koláča uhladte a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 6 hodín.
Pre karamelovú polevu zmiešajte mlieko so želatínou a nechajte stáť 10 minút. V panvici zmiešajte cukor s vodou a priveďte k varu. Keď zmes začne meniť farbu na karamelovú, znížte teplotu a pridajte horúcu smotanu (opatrne, môže prskať). Miešajte, kým nezískate hladký karamel, a potom vmiešajte maslo. Na záver pridajte pol lyžičky soli. Precedte karamel cez sitko a pridajte namočenú želatínu. Miešajte, až kým nezískate hladkú polevu a nechajte ju vychladnúť.
Zvyšné sušienky rozdrviť v mixéri na drobné drobky.
Karamelovú polevu rovnomerne nalejte na vrch torty a vložte ju do chladničky na pol hodiny.
Boky torty potrite zvyšným krémom a obalujte v drobno rozdrvených sušienkach.
Dobrú chuť!
Karamelová torta – Video recept:
Táto anjelská karamelová torta je skutočným kulinárskym skvostom. Jej bohatá chuť a textúra vás zaručene očaria. Užite si tento lahodný dezert a nezabudnite sa podeliť o svoje výsledky s priateľmi a rodinou!
Vyskúšajte aj náš ďalší recept na ČOKOLÁDOVÁ PÔSTNA TORTA bez VAJEC, MLIEKA A MASLA: Je jemná a super chutná!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lecker mit Sophie Mayer