Chcete vedieť, ako si doma urobiť dokonalý karamelový popcorn, ktorý je sladký, jemne chrumkavý a neodolateľne návykový? Tento jednoduchý recept zvládne naozaj každý, aj úplný začiatočník. Zabudnite na kupovaný popcorn s umelými príchuťami – tento domáci, pripravený len z pár základných surovín, je oveľa lepší a presne viete, čo obsahuje.
Akonáhle vyskúšate karamelový popcorn podľa tohto receptu, už nebudete chcieť iný. Je extrémne jednoduchý a relatívne rýchly na prípravu. Perfektná maškrta k sledovaniu filmu, na detskú párty alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a chrumkavé.
- Čas prípravy: cca 20-25 minút
- Počet porcií: cca 4-6 porcií (veľká misa popcornu)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Na popcorn:
- cca 100-150 g kukurice na pukance (cca 1 hrnček)
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
- 1 štipka soli
Na karamelovú omáčku:
- 60 g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
- 150 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- Voliteľné: štipka soli na vyváženie sladkosti
Potrebujeme tiež:
- Veľký hrniec s dobre tesniacou pokrievkou (aspoň 5-litrový)
- Menší hrniec alebo panvica so svetlejším dnom na karamel
- Veľká misa na miešanie
- Vareška alebo stierka odolná voči teplu
- Papier na pečenie (na vychladnutie popcornu, voliteľné)
Postup prípravy
Príprava popcornu:
- Pripravte si veľkú misu, do ktorej budete presypávať hotový popcorn.
- Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte na strednom ohni 2 lyžice rastlinného oleja. Aby ste otestovali správnu teplotu, vhoďte do oleja 2-3 zrnká kukurice. Keď puknú, olej je pripravený.
- Nasypte do hrnca zvyšok kukurice na pukance (cca 100-150 g) tak, aby vytvorila len jednu vrstvu na dne. Pridajte štipku soli. Ihneď prikryte pokrievkou.
- Za občasného potriasania hrncom (držte pokrievku!) zahrievajte na strednom ohni. Kukurica začne pukať. Keď sa intervaly medzi puknutiami predĺžia na niekoľko sekúnd, odstavte hrniec z ohňa. Neprestávajte potriasať ešte chvíľu, kým pukot úplne neustane.
- Hotový popcorn ihneď presypte do pripravenej veľkej misy. Vyberte prípadné nespukané zrnká.

Príprava karamelovej omáčky (kým sa robí popcorn alebo hneď potom):
- POZOR: Pri príprave karamelu buďte opatrní, je extrémne horúci!
- Do menšieho hrnca alebo panvice so svetlejším dnom (aby ste videli farbu karamelu) nasypte kryštálový cukor (60 g). Na strednom ohni ho pomaly zahrievajte. Cukor sa začne od okrajov topiť a hnednúť. Nemiešajte ho vareškou, len občas jemne potraste hrncom/panvicou, aby sa rovnomerne topil.
- Keď je väčšina cukru rozpustená a má peknú jantárovú farbu (nesmie byť príliš tmavý, zhorkol by!), pridajte lyžicu masla. Zmes môže začať prudko peniť – opatrne ju premiešajte vareškou, kým sa maslo nerozpustí a nespojí s karamelom.
- Odstavte hrniec z ohňa alebo znížte teplotu na minimum. Teraz opatrne a postupne (po malých dávkach) prilievajte mlieko (150 ml) za stáleho miešania. Zmes bude pravdepodobne opäť prudko peniť a karamel môže na chvíľu stvrdnúť. To je normálne.
- Vráťte hrniec na mierny oheň a za stáleho miešania varte, kým sa prípadné stvrdnuté kúsky karamelu úplne nerozpustia a nevznikne hladká, mierne hustá karamelová omáčka. Trvá to asi 2-3 minúty. Ak chcete, pridajte teraz štipku soli na vyváženie sladkosti. Hotovú omáčku odstavte z ohňa.
Dokončenie:
- Teplú (nie vriacu) karamelovú omáčku rovnomerne nalejte na pripravený popcorn vo veľkej mise.
- Ihneď začnite všetko dôkladne premiešavať veľkou vareškou alebo stierkou, aby sa karamelová omáčka dostala na čo najviac pukancov. Miešajte rýchlo, kým je karamel ešte teplý a tekutý.
- Voliteľný krok: Ak chcete, aby boli jednotlivé pukance viac oddelené a menej zlepené, môžete hotový obalený popcorn rozprestrieť v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a nechať ho úplne vychladnúť a zaschnúť. Počas chladnutia ho môžete občas premiešať.
- Podávajte pri izbovej teplote.
Videorecept
Tipy
- Pri príprave popcornu v hrnci je dôležité použiť dostatočne veľký hrniec a nepresypať ho kukuricou – stačí jedna vrstva zŕn na dne. Prikryte pokrievkou a občas potraste, aby sa nepripálil. Hneď ako pukot ustane, odstavte ho.
- Pri príprave karamelu buďte opatrní, je veľmi horúci. Cukor topím nasucho, bez vody, len občas potrasiem panvicou. Keď má jantárovú farbu, pridám maslo a potom opatrne mlieko. Mlieko spôsobí, že karamel nebude úplne tvrdý, ale skôr jemne žuvací, čo je pre popcorn ideálne. Ak karamel pri pridaní mlieka stuhne, len pokračujte v miešaní na miernom ohni, kým sa nerozpustí.
- Hotovú karamelovú omáčku nalievam na popcorn vo veľkej mise a ihneď a dôkladne premiešam, aby sa obalilo čo najviac kúskov. Pracujem rýchlo, kým je karamel teplý.
- Aby sa pukance príliš nezlepili do jednej veľkej hrudy, je dobré ich po obalení rozprestrieť na papier na pečenie a nechať vychladnúť. Skladujem ich potom vo vzduchotesnej nádobe, ale najlepšie sú aj tak čerstvé. Štipka soli v karameli alebo posypanie hotového popcornu soľou krásne vyváži sladkosť.

Teraz už viete, ako si urobiť dokonalý domáci karamelový popcorn. Tento jednoduchý recept zvládne naozaj každý a výsledok je neporovnateľne lepší ako z obchodu či mikrovlnky.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolci