Search

Ako urobiť dokonalý karamelový popcorn: Recept, ktorý zvládne každý

karamelový popcorn
Karamelový popcorn

Obsah receptu

Chcete vedieť, ako si doma urobiť dokonalý karamelový popcorn, ktorý je sladký, jemne chrumkavý a neodolateľne návykový? Tento jednoduchý recept zvládne naozaj každý, aj úplný začiatočník. Zabudnite na kupovaný popcorn s umelými príchuťami – tento domáci, pripravený len z pár základných surovín, je oveľa lepší a presne viete, čo obsahuje.

Akonáhle vyskúšate karamelový popcorn podľa tohto receptu, už nebudete chcieť iný. Je extrémne jednoduchý a relatívne rýchly na prípravu. Perfektná maškrta k sledovaniu filmu, na detskú párty alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a chrumkavé.

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií (veľká misa popcornu)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Na popcorn:

  • cca 100-150 g kukurice na pukance (cca 1 hrnček)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
  • 1 štipka soli

Na karamelovú omáčku:

  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
  • 150 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
  • Voliteľné: štipka soli na vyváženie sladkosti

Potrebujeme tiež:

  • Veľký hrniec s dobre tesniacou pokrievkou (aspoň 5-litrový)
  • Menší hrniec alebo panvica so svetlejším dnom na karamel
  • Veľká misa na miešanie
  • Vareška alebo stierka odolná voči teplu
  • Papier na pečenie (na vychladnutie popcornu, voliteľné)

Postup prípravy

Príprava popcornu:

  1. Pripravte si veľkú misu, do ktorej budete presypávať hotový popcorn.
  2. Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte na strednom ohni 2 lyžice rastlinného oleja. Aby ste otestovali správnu teplotu, vhoďte do oleja 2-3 zrnká kukurice. Keď puknú, olej je pripravený.
  3. Nasypte do hrnca zvyšok kukurice na pukance (cca 100-150 g) tak, aby vytvorila len jednu vrstvu na dne. Pridajte štipku soli. Ihneď prikryte pokrievkou.
  4. Za občasného potriasania hrncom (držte pokrievku!) zahrievajte na strednom ohni. Kukurica začne pukať. Keď sa intervaly medzi puknutiami predĺžia na niekoľko sekúnd, odstavte hrniec z ohňa. Neprestávajte potriasať ešte chvíľu, kým pukot úplne neustane.
  5. Hotový popcorn ihneď presypte do pripravenej veľkej misy. Vyberte prípadné nespukané zrnká.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Príprava karamelovej omáčky (kým sa robí popcorn alebo hneď potom):

  1. POZOR: Pri príprave karamelu buďte opatrní, je extrémne horúci!
  2. Do menšieho hrnca alebo panvice so svetlejším dnom (aby ste videli farbu karamelu) nasypte kryštálový cukor (60 g). Na strednom ohni ho pomaly zahrievajte. Cukor sa začne od okrajov topiť a hnednúť. Nemiešajte ho vareškou, len občas jemne potraste hrncom/panvicou, aby sa rovnomerne topil.
  3. Keď je väčšina cukru rozpustená a má peknú jantárovú farbu (nesmie byť príliš tmavý, zhorkol by!), pridajte lyžicu masla. Zmes môže začať prudko peniť – opatrne ju premiešajte vareškou, kým sa maslo nerozpustí a nespojí s karamelom.
  4. Odstavte hrniec z ohňa alebo znížte teplotu na minimum. Teraz opatrne a postupne (po malých dávkach) prilievajte mlieko (150 ml) za stáleho miešania. Zmes bude pravdepodobne opäť prudko peniť a karamel môže na chvíľu stvrdnúť. To je normálne.
  5. Vráťte hrniec na mierny oheň a za stáleho miešania varte, kým sa prípadné stvrdnuté kúsky karamelu úplne nerozpustia a nevznikne hladká, mierne hustá karamelová omáčka. Trvá to asi 2-3 minúty. Ak chcete, pridajte teraz štipku soli na vyváženie sladkosti. Hotovú omáčku odstavte z ohňa.

Dokončenie:

  1. Teplú (nie vriacu) karamelovú omáčku rovnomerne nalejte na pripravený popcorn vo veľkej mise.
  2. Ihneď začnite všetko dôkladne premiešavať veľkou vareškou alebo stierkou, aby sa karamelová omáčka dostala na čo najviac pukancov. Miešajte rýchlo, kým je karamel ešte teplý a tekutý.
  3. Voliteľný krok: Ak chcete, aby boli jednotlivé pukance viac oddelené a menej zlepené, môžete hotový obalený popcorn rozprestrieť v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a nechať ho úplne vychladnúť a zaschnúť. Počas chladnutia ho môžete občas premiešať.
  4. Podávajte pri izbovej teplote.

Videorecept

Tipy

  1. Pri príprave popcornu v hrnci je dôležité použiť dostatočne veľký hrniec a nepresypať ho kukuricou – stačí jedna vrstva zŕn na dne. Prikryte pokrievkou a občas potraste, aby sa nepripálil. Hneď ako pukot ustane, odstavte ho.
  2. Pri príprave karamelu buďte opatrní, je veľmi horúci. Cukor topím nasucho, bez vody, len občas potrasiem panvicou. Keď má jantárovú farbu, pridám maslo a potom opatrne mlieko. Mlieko spôsobí, že karamel nebude úplne tvrdý, ale skôr jemne žuvací, čo je pre popcorn ideálne. Ak karamel pri pridaní mlieka stuhne, len pokračujte v miešaní na miernom ohni, kým sa nerozpustí.
  3. Hotovú karamelovú omáčku nalievam na popcorn vo veľkej mise a ihneď a dôkladne premiešam, aby sa obalilo čo najviac kúskov. Pracujem rýchlo, kým je karamel teplý.
  4. Aby sa pukance príliš nezlepili do jednej veľkej hrudy, je dobré ich po obalení rozprestrieť na papier na pečenie a nechať vychladnúť. Skladujem ich potom vo vzduchotesnej nádobe, ale najlepšie sú aj tak čerstvé. Štipka soli v karameli alebo posypanie hotového popcornu soľou krásne vyváži sladkosť.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Teraz už viete, ako si urobiť dokonalý domáci karamelový popcorn. Tento jednoduchý recept zvládne naozaj každý a výsledok je neporovnateľne lepší ako z obchodu či mikrovlnky.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolci

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty