Chcete vedieť, ako upiecť dokonalé žĺtkové rezy, tú tradičnú krehkú klasiku s orechmi a charakteristickou sladkou žĺtkovou polevou, ktorá sa niekedy nazýva aj “Nebeské rezy”? Tento jednoduchý recept vás prevedie celým postupom krok za krokom k perfektnému výsledku, ktorý si zamilujete vy aj vaši hostia.
Ak začínate s pečením alebo len hľadáte osvedčený recept na tradičný zákusok, vyskúšajte žĺtkové rezy. Sú ideálnou pochúťkou ku káve alebo čaju, vhodnou na všedný deň, ale aj na slávnostnejšie príležitosti či sviatky.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: cca 20-25 minút
- Čas tuhnutia polevy: min. 1-2 hodiny (pri izbovej teplote)
- Počet porcií: cca 30-40 rezov (podľa veľkosti)
- Plech: Väčší plytký plech (cca 30×40 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Orechové cesto:
- 6 vajec (bielky a žĺtky zvlášť)
- 1 štipka soli
- 250 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 200 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 250 g jemne mletých lieskových orechov (alebo vlašských)
- 150 g polohrubej múky (preosiatej) (môže byť aj hladká, cesto bude jemnejšie)
- Voliteľné: 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva (pre mierne nadýchanejšie cesto, tradične sa nepoužíva)
Žĺtková poleva:
- 6 žĺtkov (z vajec použitých do cesta)
- 300 g práškového cukru (preosiateho)
Na dokončenie (voliteľné):
- Rozpustená čokoláda na ozdobenie (tenké linky)
- Nasekané orechy na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Veľký plech (cca 30×40 cm)
- Papier na pečenie
- Kuchynský robot alebo ručný šľahač
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 170-180 °C (horný/dolný ohrev). Veľký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Oddeľte bielky od žĺtkov (6 vajec). Bielky dajte do dokonale čistej a suchej misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte elektrickým šľahačom na veľmi tuhý a pevný sneh. Odložte bokom.
- V inej veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo (250 g) s preosiatym práškovým cukrom (200 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) do svetlej a nadýchanej peny.
- Do maslovej peny postupne (po jednom) zašľahajte žĺtky (6 ks).
- V ďalšej miske zmiešajte preosiatu polohrubú (alebo hladkú) múku (150 g) s jemne mletými lieskovými orechmi (250 g). Ak používate, pridajte aj kypriaci prášok (1 ČL).
- Sypkú zmes (múka, orechy, kyp. prášok) postupne a na nízkych otáčkach zašľahajte do maslovo-žĺtkovej zmesi.
- Nakoniec do cesta už len opatrne a zľahka (na 2-3 krát) pomocou stierky vmiešajte (zabalte) pripravený tuhý sneh z bielkov. Miešajte len krátko pohybmi zdola nahor, kým sa hmoty nespoja, aby cesto zostalo čo najľahšie. Nepremiešavajte!
- Hotové cesto rovnomerne rozotrite stierkou na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie v tenkej vrstve.

Pečenie:
- Vložte plech s cestom do predhriatej rúry. Pečte pri 170-180 °C približne 20 až 25 minút. Cesto by malo byť upečené, pevné na dotyk a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Nesmie sa prepiecť, aby nebolo suché. Upečenosť môžete skontrolovať aj špajdľou.
Príprava a nanesenie polevy (kým je koláč horúci):
- Kým sa korpus pečie, pripravte si žĺtkovú polevu. V čistej mise vyšľahajte 6 žĺtkov s preosiatym práškovým cukrom (300 g) elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach do hustej, bledej a hladkej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
- Hneď ako vyberiete upečený horúci korpus z rúry, okamžite naň rovnomerne nalejte a rozotrite pripravenú hustú žĺtkovú polevu po celej ploche.
- Nechajte koláč s polevou úplne vychladnúť a zaschnúť pri izbovej teplote na plechu (trvá to minimálne 1-2 hodiny, ideálne dlhšie). Poleva vytvorí na povrchu charakteristickú tvrdú, krehkú vrstvu. Nedávajte ho schnúť do chladničky!
Dokončenie a krájanie:
- Keď je poleva úplne suchá a tvrdá, môžete koláč nakrájať. Najprv ostrým nožom zarovnajte (odkrojte) tenké okraje po celom obvode plechu (tieto sú tiež chutné).
- Potom koláč nakrájajte na malé úhľadné obdĺžniky alebo kosoštvorce (rezy) požadovanej veľkosti (napr. cca 2×5 cm). Najlepšie sa krája ostrým nožom namočeným do horúcej vody (po každom reze utrite).
- Ak chcete, môžete povrch rezov pred podávaním ozdobiť tenkými linkami rozpustenej čokolády alebo posypať nasekanými orechmi.
- Skladujte v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia krehké niekoľko dní.
Videorecept
Tipy
- Na tieto rezy používam kvalitné jemne mleté lieskové orechy, ale výborné sú aj vlašské. Maslo musí byť naozaj zmäknuté, aby sa dobre vyšľahalo s cukrom. Bielky šľahám zvlášť na tuhý sneh so štipkou soli a ten potom už len opatrne vmiešam do cesta stierkou.
- Cesto rozotriem rovnomerne a natenko na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiem pri 170-180°C len krátko (20-25 minút), aby sa cesto nevysušilo. Musí zostať vláčne.
- Žĺtkovú polevu pripravím vyšľahaním žĺtkov s veľkým množstvom preosiateho práškového cukru do hustej peny. Je veľmi dôležité natrieť ju na korpus okamžite, kým je ešte horúci po vybratí z rúry.
- Koláč s polevou potom nechám schnúť a chladnúť pri izbovej teplote niekoľko hodín. Poleva musí byť úplne tvrdá a suchá, než začnem krájať. Krájam ho potom na malé úhľadné rezy ostrým nožom. Sú to tradičné a veľmi obľúbené sviatočné koláčiky.

Teraz už viete, ako upiecť dokonalé žĺtkové rezy. Tento jednoduchý recept na klasiku s orechmi a charakteristickou žĺtkovou polevou zvládne každý a výsledok je zaručene lahodný.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfache Rezepte