Search

Ako upiecť dokonalé žĺtkové rezy: Recept na klasiku s orechmi a žĺtkovou polevou

recept na žĺtkové rezy
Recept na žĺtkové rezy

Obsah receptu

Chcete vedieť, ako upiecť dokonalé žĺtkové rezy, tú tradičnú krehkú klasiku s orechmi a charakteristickou sladkou žĺtkovou polevou, ktorá sa niekedy nazýva aj “Nebeské rezy”? Tento jednoduchý recept vás prevedie celým postupom krok za krokom k perfektnému výsledku, ktorý si zamilujete vy aj vaši hostia.

Ak začínate s pečením alebo len hľadáte osvedčený recept na tradičný zákusok, vyskúšajte žĺtkové rezy. Sú ideálnou pochúťkou ku káve alebo čaju, vhodnou na všedný deň, ale aj na slávnostnejšie príležitosti či sviatky.

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: cca 20-25 minút
  • Čas tuhnutia polevy: min. 1-2 hodiny (pri izbovej teplote)
  • Počet porcií: cca 30-40 rezov (podľa veľkosti)
  • Plech: Väčší plytký plech (cca 30×40 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Orechové cesto:

  • 6 vajec (bielky a žĺtky zvlášť)
  • 1 štipka soli
  • 250 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 200 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 250 g jemne mletých lieskových orechov (alebo vlašských)
  • 150 g polohrubej múky (preosiatej) (môže byť aj hladká, cesto bude jemnejšie)
  • Voliteľné: 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva (pre mierne nadýchanejšie cesto, tradične sa nepoužíva)

Žĺtková poleva:

  • 6 žĺtkov (z vajec použitých do cesta)
  • 300 g práškového cukru (preosiateho)

Na dokončenie (voliteľné):

  • Rozpustená čokoláda na ozdobenie (tenké linky)
  • Nasekané orechy na posypanie

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plech (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie
  • Kuchynský robot alebo ručný šľahač

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 170-180 °C (horný/dolný ohrev). Veľký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov (6 vajec). Bielky dajte do dokonale čistej a suchej misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte elektrickým šľahačom na veľmi tuhý a pevný sneh. Odložte bokom.
  3. V inej veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo (250 g) s preosiatym práškovým cukrom (200 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) do svetlej a nadýchanej peny.
  4. Do maslovej peny postupne (po jednom) zašľahajte žĺtky (6 ks).
  5. V ďalšej miske zmiešajte preosiatu polohrubú (alebo hladkú) múku (150 g) s jemne mletými lieskovými orechmi (250 g). Ak používate, pridajte aj kypriaci prášok (1 ČL).
  6. Sypkú zmes (múka, orechy, kyp. prášok) postupne a na nízkych otáčkach zašľahajte do maslovo-žĺtkovej zmesi.
  7. Nakoniec do cesta už len opatrne a zľahka (na 2-3 krát) pomocou stierky vmiešajte (zabalte) pripravený tuhý sneh z bielkov. Miešajte len krátko pohybmi zdola nahor, kým sa hmoty nespoja, aby cesto zostalo čo najľahšie. Nepremiešavajte!
  8. Hotové cesto rovnomerne rozotrite stierkou na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie v tenkej vrstve.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Pečenie:

  1. Vložte plech s cestom do predhriatej rúry. Pečte pri 170-180 °C približne 20 až 25 minút. Cesto by malo byť upečené, pevné na dotyk a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Nesmie sa prepiecť, aby nebolo suché. Upečenosť môžete skontrolovať aj špajdľou.

Príprava a nanesenie polevy (kým je koláč horúci):

  1. Kým sa korpus pečie, pripravte si žĺtkovú polevu. V čistej mise vyšľahajte 6 žĺtkov s preosiatym práškovým cukrom (300 g) elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach do hustej, bledej a hladkej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
  2. Hneď ako vyberiete upečený horúci korpus z rúry, okamžite naň rovnomerne nalejte a rozotrite pripravenú hustú žĺtkovú polevu po celej ploche.
  3. Nechajte koláč s polevou úplne vychladnúť a zaschnúť pri izbovej teplote na plechu (trvá to minimálne 1-2 hodiny, ideálne dlhšie). Poleva vytvorí na povrchu charakteristickú tvrdú, krehkú vrstvu. Nedávajte ho schnúť do chladničky!

Dokončenie a krájanie:

  1. Keď je poleva úplne suchá a tvrdá, môžete koláč nakrájať. Najprv ostrým nožom zarovnajte (odkrojte) tenké okraje po celom obvode plechu (tieto sú tiež chutné).
  2. Potom koláč nakrájajte na malé úhľadné obdĺžniky alebo kosoštvorce (rezy) požadovanej veľkosti (napr. cca 2×5 cm). Najlepšie sa krája ostrým nožom namočeným do horúcej vody (po každom reze utrite).
  3. Ak chcete, môžete povrch rezov pred podávaním ozdobiť tenkými linkami rozpustenej čokolády alebo posypať nasekanými orechmi.
  4. Skladujte v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia krehké niekoľko dní.

Videorecept

Tipy

  1. Na tieto rezy používam kvalitné jemne mleté lieskové orechy, ale výborné sú aj vlašské. Maslo musí byť naozaj zmäknuté, aby sa dobre vyšľahalo s cukrom. Bielky šľahám zvlášť na tuhý sneh so štipkou soli a ten potom už len opatrne vmiešam do cesta stierkou.
  2. Cesto rozotriem rovnomerne a natenko na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiem pri 170-180°C len krátko (20-25 minút), aby sa cesto nevysušilo. Musí zostať vláčne.
  3. Žĺtkovú polevu pripravím vyšľahaním žĺtkov s veľkým množstvom preosiateho práškového cukru do hustej peny. Je veľmi dôležité natrieť ju na korpus okamžite, kým je ešte horúci po vybratí z rúry.
  4. Koláč s polevou potom nechám schnúť a chladnúť pri izbovej teplote niekoľko hodín. Poleva musí byť úplne tvrdá a suchá, než začnem krájať. Krájam ho potom na malé úhľadné rezy ostrým nožom. Sú to tradičné a veľmi obľúbené sviatočné koláčiky.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Teraz už viete, ako upiecť dokonalé žĺtkové rezy. Tento jednoduchý recept na klasiku s orechmi a charakteristickou žĺtkovou polevou zvládne každý a výsledok je zaručene lahodný.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty