Prinášame vám recept na úžasný našľahaný karamel, ktorý zvládne pripraviť každý. S jeho pomocou si môžete pripraviť lahodné dezerty, ako sú torty, koláče, palacinky, vafle či muffiny.
Našľahaný karamel je skvelý spôsob, ako dodať vašim dezertom lahodnú karamelovú chuť. Je jednoduchý na prípravu a môžete ho použiť na rôzne účely. Vyskúšajte ho a zamilujete si ho!
Našľahaný karamel
Ingrediencie:
- 250 g cukru
- 65 g polosoleného masla (Môžete použiť aj nesolené maslo.)
- 200 ml smotany (30% minimálneho tuku/šľahačky)
Postup prípravy:
Začnite roztopením cukru v hrnci na strednom ohni, až kým nekaramelizuje do zlatej farby. Miešať nemusíte.
Teplotu znížte a pridajte maslo. Miešajte, kým sa maslo úplne neroztopí.
Pomaly prilievajte smotanu, pričom stále miešajte, aby sa zmes dobre spojila. Miešajte asi 2 minúty.
Zmes nalejte do misky a nechajte karamel mierne vychladnúť v chladničke asi 15 minút.
Po vychladení karamel vyšľahajte pomocou elektrického mixéra a potom ho vložte do mrazničky.
Po 10 minútach v mrazničke opäť vyšľahajte, až kým karamel nezmení farbu. Mal by byť svetlejší.
Dobrú chuť.
Našľahaný karamel – Video recept:
Použitie našľahaného karamelu
Našľahaný karamel môžete použiť ako:
- Krém na plnenie tort a koláčov
- Polevu na palacinky a vafle
- Doplnok k domácim muffinom alebo cupcakom
- Do zákuskov a ovocných dezertov
- Originálny topping pre horúce nápoje, ako sú káva alebo horúca čokoláda
Našľahaný karamel je skutočný všestranný pomocník pre každého pekára. Či už ho použijete na zdobenie alebo ako náplň, vždy dodá dezertom lahodný karamelový nádych.
Súvisiace články:
Pravý a bohatý vanilkový cukrársky krém so žĺtkami: Ideálny do všetkých koláčov!
Francúzsky krém na zdobenie a plnenie koláčov: Dávam ho aj na palacinky!
Domáci smotanový syr: Jednoduchý a Chutný Recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Un jour Une recette