Pripravte sa na vianočnú kulinársku lahôdku! Legendárne snehové trubičky, známe ako Šamrole, sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stolu. V tomto článku vám ukážeme, ako si vykúzliť tieto chrumkavé pochúťky z domáceho lístkového cesta. Recept máme s fantastického youtube kanála LiViera Desserts.
Nechajte sa uniesť vôňou práve upečených šamrolí, ktoré skrášlia vaše vianočné chvíle. S našim detailným návodom a tipmi na prípravu si ich môžete pripraviť aj vy doma. Zážitok z pečenia týchto tradičných sladkostí si zamilujete a vaši blízki ich určite ocenia.
Snehové trubičky „Šamrole“ z domáceho lístkového cesta
Ingrediencie
- Lístkové cesto:
- 400 g hladkej múky špeciál
- 250 g rastlinného tuku (napr. Hera, Palmarín)
- 157 ml vody
- 1 lyžica octu
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky cukru
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- Snehová plnka:
- 4 bielky
- 240 g kryštálového cukru
- 9 ml citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup prípravy
Tukové cesto:
- Zmiešajte 133 g hladkej múky s 250 g rastlinného tuku a vyformujte husté cesto. Vyformujte štvorec (20 x 20 cm), zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.
Vodové cesto:
- Zmiešajte 267 g hladkej múky, 2 lyžičky cukru, ½ lyžičky soli a ½ lyžičky prášku do pečiva.
- Zriedený ocot (1 lyžica octu a 157 ml vody) prilejte do múky a postupne pridávajte vodu, aby cesto nebolo príliš husté ani riedke.
- Vypracujte cesto a nechajte 10 minút odpočívať.
- Po 10 minútach jemne premiešajte, vyvaľkajte a vyformujte štvorec.
Zapracovanie cest:
- Tukové cesto zabaľte do vodového cesta, kraje prekryte a popritláčajte.
- Vyvaľkajte obdĺžnik a nechajte 10 minút odpočívať.
- Cesto preložte po 1/3 zhora nadol a zdola nahor, odstráňte prebytočnú múku, prikryte a nechajte znovu 10 minút odpočívať.
- Postup prekladania opakujte, nechajte odpočívať a znovu vyvaľkajte.
- Cesto rozdeľte na dve časti, zabaľte do fólie a dajte na 10 minút do chladničky.
- Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku 2,5 mm a vykrojte pásy široké 2,5 cm.
- Pásy naviniete na kovové trubičky, pričom sa pásy v 1/3 prekrývajú.
- Koniec pásu potrite vajíčkom a prilepte k cestu, natrieme aj vrch.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C 25-30 minút, až kým trubičky nebudú zlatisté.
- Hneď po upečení vytiahnite kovové trubičky.
Bielkový sneh:
- Oddelte bielky od žĺtok. Bielky dajte nad paru, trochu osolte a pridajte 240 g kryštálového cukru.
- Zohrievajte bielky na 72-75°C, miešajte občas.
- Horúce bielky šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 10 minút.
- Prilejte citrónovú šťavu a šľahajte ešte 3 minúty, kým sneh nebude pevný a hladký.
Plnenie trubičiek:
- Vychladnuté trubičky naplňte bielkovým snehom pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Video recept
Tieto tradičné šamrole sú nielen chutným, ale aj vizuálne atraktívnym doplnkom vášho vianočného stola. Príprava vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti, ale výsledok stojí za to. Podelte sa o tento recept s rodinou a priateľmi a užite si spoločné chvíle pri pečení a degustácii.
Súvisiace články
Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!
Vianočné Išelské tortičky: Vianoce bez týchto koláčikov nie sú Vianocami!
Vianočné plnené kokosové pusinky: Jemné a chutné koláčiky na Vianoce!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts