Legendárna čokoládová torta Praha: Recept podľa normy ČSN z roku 1978!

čokoládová torta Praha
čokoládová torta Praha

Obsah receptu

Ste pripravení na očarujúci zážitok plný chutí? Ponorte sa so mnou do sveta cukrárenského umenia a objavte, ako sa vytvára originálna čokoládová torta Praha. Tento legendárny recept vás prenesie späť do roku 1978 a ukáže, ako pripraviť tento klasický dezert, ktorý je synonymom pre dokonalé sladké potešenie!

Tento kulinársky klenot, známy svojou bohatou chuťou a nezameniteľnou textúrou, si získal srdcia mnohých. Dnes sa spoločne pozrieme na jemnosti prípravy, ktoré učinia túto tortu nezabudnuteľnou.

Legendárna čokoládová torta Praha

Ingrediencie:

  • Korpus (20 cm priemer):
    • 6 vajec
    • 150 g cukru (vrátane 8 g vanilkového cukru)
    • 115 g hladkej múky
    • 25 g kakaa
    • 40 g rozpusteného masla
  • Krém:
    • 2 žĺtky (17 g, zo stredných vajec)
    • 40 ml vody
    • 8 g vanilkového cukru
    • 240 g kondenzovaného mlieka
    • 400 g masla
    • 20 g kakaového prášku
    • Niekoľko kvapiek rumovej esencie alebo 1 čajová lyžička koňaku (voliteľné)
    • alebo použite tento čokoládový krém recept TU
  • Impregnácia:
    • 50 g cukru
    • 50 ml vody
    • Čajová lyžička koňaku alebo pár kvapiek rumovej esencie
  • Marhuľový džem (80-100 g)
  • Pre čokoládovú glazúru:
    • 100 g masla
    • 100 g čokolády (60-70 % kakaa)

Postup prípravy:

  1. Príprava korpusu:
    • Vajcia rozdeľte na bielka a žĺtka. Bielka šľahajte so vanilkovým cukrom a časťou cukru do tuhých špičiek. Žĺtka vyšľahajte s ostatným cukrom do peny a potom jemne vmiešajte bielkovú zmes do žĺtkovej.
  2. Pridanie suchých zložiek:
    • Postupne pridávajte preosiatu múku a kakao. Nezabudnite na rozpustené maslo, ktoré by malo byť v izbovej teplote. Cesto rozdeľte na polovicu a pečte v predhriatej rúre na 175°C, každý korpus po 18 minút. Po vychladnutí každý korpus rozkrojte ešte na polovicu.
  3. Príprava krému:
    • Vymiešajte žĺtka s vodou, vanilkovým cukrom, kondenzovaným mliekom a maslom. Pridajte kakao a podľa chuti aj voliteľný alkohol. Zmes dôkladne premiešajte.
  4. Vrstvenie torty:
    • Každú vrstvu navlhčite pripraveným sirupom, potrite krémom a postup opakujte, kým nebudú využité všetky vrstvy.
  5. Finálna úprava:
    • Na vrch a boky torty nanesite marhuľový džem. Pripravte glazúru z masla a čokolády a rovnomerne ju rozotrite po celej torte.
  6. Chladenie:
    • Nechajte tortu odpočívať v chladničke, aby sa chute dobre prepojili.

Video recept

Tento recept na čokoládovú tortu Praha je viac než len kulinársky zážitok. Je to cesta späť k tradičnému československému cukrárskemu umeniu. Pripravte si ju doma a prenesiete sa do doby, kedy táto torta vládla v každej cukrárni. Vychutnajte si každé sústo tejto historicky významnej a neodolateľnej pochúťky!

Súvisiace články

Torta lenivej ženy: Nepečená torta s jedinečnou chuťou hotová už za 15 minút

TORTA „LENINGRAD“ – Pečieme vždy dve naraz, jedna nikdy nestačí!

Sacherova torta: V roku 1860 bola táto rakúska torta najlepšia na svete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Торты и Кулинария Cakes & Cooking

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty