Vráťte sa v čase s naším tradičným receptom na kysnuté koláče, priamo zo starej kuchárskej knihy z roku 1894. Tento recept predstavuje spojenie histórie a gastronómie.
Kysnuté koláče sú viac než len jednoduchý dezert. Sú kulinárske dedičstvo, ktoré spája generácie. Objavte s nami tajomstvo ich prípravy podľa originálneho receptu, zachovaného v čase.
Kysnuté koláče podľa receptu zo starej knihy z roku 1894
INGREDIENCIE:
- 50 ml vlažného mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 1 PL cukru
- 250 g kyslej smotany
- 125 g masla
- 5 žĺtkov
- Nastrúhaná kôra z citróna
- 370 g polohrubej múky typu 550
- Čerešne alebo hrozienka
- Kryštálový cukor
- 2 bielka
Postup prípravy kysnutých koláčov
- Zmiešajte droždie s cukrom a vlažným mliekom. Nechajte stáť na teplom mieste, kým nevznikne pena.
- Do veľkej misy pridajte kyslú smotanu, maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a múku. Pridajte kvasinkovú zmes a dobre premiešajte.
- Vypracujte hladké cesto a premiestnite ho na pomúčenú dosku.
- Z cesta vytvarujte malé guľky veľkosti a vložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Guľôčky cesta prikryjte a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Na každý koláčik položte čerešne alebo hrozienka.
- Dve bielka vymiešajte, potrite nimi koláče a posypte kryštálovým cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 20 minút, alebo kým koláče nezískajú zlatohnedú farbu.
Kysnuté koláče – Video recept
Tieto kysnuté koláče sú dokonalým spojením kulinárskej histórie a súčasnej kuchyne. Sú nielen lahodné, ale aj plné príbehov a tradícií. Vyskúšajte tento jedinečný recept a preneste kúsok histórie priamo na váš stôl.
Súvisiace články
V roku 1891 bol tento nemecký tvarohový koláč najlepší na svete. Teraz také koláče už nikto nepečie!
Kysnuté tvarohové koláče, ktoré vydržia dlho mäkké: Originál recept od babičky
Rýchle moravské koláče BEZ KYSNUTIA: Sú vláčne a fantastické a chutia ako od babičky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte