Jemný tvarohový koláč – Návšteva hneď pýtala recept!

tvarohový koláč
tvarohový koláč

Obsah receptu

Tvarohový koláč, ktorý nielen láme rekordy v rýchlosti prípravy, ale je aj neskutočne dobrý!

Úžasne jednoduchý a chutný, tento koláč sa stane vašim obľúbencom a pravidelným hosťom na vašom jedálnom stole. Skvelá voľba na rýchle sladké maškrtenie alebo prekvapenie pre návštevu, tento tvarohový koláč je pripravený raz-dva a zaručene poteší každého sladkomilca.

Jemný tvarohový koláč – Ingrediencie:

Na cesto potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • trošku soli
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
  • 4 polievkové lyžice kyslej smotany alebo jogurtu
  • 500 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 200 g masla

Plnka:

  • 400 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
  • 1,5 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu

Na potretie koláča:

  • 1 žĺtok
  • 1 čajovú lyžičku mlieka

Postup prípravy:

Začíname prípravou cesta. V miske zmiešame vajcia, cukor, soľ a vanilkový cukor. Do vymiešanej zmesi pridáme smotanu a dobre premiešame.

Pokračujeme pridáním prášku do pečiva do väčšej misy s múkou a premiešame. Pridáme maslo a rukami zamiešame. Na záver pridáme vajíčkovú zmes, premiešame a rukami vymiesime cesto. Cesto zabalíme do igelitového vrecka a vložíme na 20-30 minút do chladničky.

Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Do misky s tvarohom pridáme vajcia, cukor, vanilkový cukru a kukuričný škrob.

Ručným mixérom rozšľaháme zmes do konzistencie riedkeho krému.

Cesto, ktoré sme predtým pripravili a nechali chladnúť v chladničke, prekrojíme približne v jednej tretine. Väčšiu časť cesta vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie a roztiahneme ho po celej ploche. Potom na cesto nalejeme tvarohový krém a rovnomerne ho zarovnáme.

Druhú, menšiu časť cesta, rozvaľkáme a zúbkovaným krájačom nakrájame na tenšie pásy. Tieto pásy cesta poukladáme na krém do tvaru mriežky a okraje zahneme dovnútra (pre jasnejšiu predstavu si môžete pozrieť video v článku).

Kraje koláča potrieme žĺtkom, ktoré sme predtým zmiešali s mliekom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.

Po upečení posypeme koláč práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Video recept:

Ďakujeme za každé zdieľanie a za vašu podporu! ❤️

Ak sa vám páčil tento recept, určite si nenechajte ujsť aj náš ďalší výnimočný recept na Zlatý koláč: Starý nemecký recept na lahodný koláč


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ellenina kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty