Makový koláč s orechami, ako ho piekla naša babička, nesie v sebe vôňu tradície a pohody. Tento recept je jednoduchý, ale výsledok je skutočne úchvatný. Krásne nadýchaný koláč s bohatou vrstvou maku a orechov poteší každého milovníka sladkostí.
Objavte tajomstvo dokonalého makového koláča s orechami, ktorý sa stane hviezdou každého sviatočného stola. Tento recept, kombinujúci lahodný mak s výberom orechov, je zárukou úspechu na akýchkoľvek oslavách, či už ide o Vianoce, narodeniny alebo len rodinnú hostinu.
Babičkin sviatočný makový koláč s orechami
Ingrediencie:
- Maková náplň:
- 400 g mletého maku
- 2 šálky mlieka
- 1 pohár vody
- 2 lyžice medu
- 4 lyžice cukru
- 2 hrste hrozienok
- 50 g masla
- 1 lyžica mandľového oleja
- 50 g vlašských orechov
- 50 g lieskových orieškov
- Trochu mandľových lupienkov
- 1 polievková lyžica pomarančovej kôry
- 2 polievkové lyžice lekváru (slivkový alebo ríbezľový)
- 4 lyžice krupice
- 6 bielkov
- stipka soli
- Cesto:
- 6 žĺtkov
- 1 hrnček práškového cukru
- 200 g masla
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Trochu mletých orechov
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Mak vložte do hrnca a pridajte 2 šálky mlieka a jednu šálku vody, nechajte odstáť asi hodinu.
- Potom mak dajte na plameň a pridajte maslo, hrozienka, med, 4 lyžice kryštálového cukru a mandľový olej.
- Pridajte na hrubo nakrájané vlašské orechy a lieskové orechy, mandľové lupienky, 4 lyžice krupice, lekvár a pomarančovú kôru.
- Bielky si vyšľahajte so štipkou soli a jemne zamiešajte do zmesy.
- Žĺtka si vyšľahajte s práškovým cukrom. Postupne pridávajte maslo a miešajte.
- Potom pridajte 3 hrnčeky múky zmiešanej s práškom do pečiva a vypracujte cesto.
- Cesto urovnajte na plech vyložený papierom na pečenie a popichajte vidličkou.
- Trochu cesta si odložte bokom a zmiešajte ho s mletými orechami.
- Na cesto navrstvíte makovú plnku a na vrch rozmrvíte cesto s orechmi.
- Pečte na 180 stupňov asi 40 minút.
Video recept
Tento makový koláč s orechami je nielen chutný, ale aj ozdobou každého slávnostného stola. Jeho jedinečná chuť a textúra vás prenesú späť do čias babičkinej kuchyne. Vyskúšajte tento recept a potešte svojich blízkych niečím výnimočným!
Súvisiace články
Chutné makové rožky a makové sušienky z jedného cesta: Recept na vianočné koláčiky 2 v 1
Najlepší makový závin: Recept mám od mojej starkej z Maďarska
Makový ZÁVIN podľa mojej babičky: Cesto mäkké ako pavučinka
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Mariolina kuchyňa