Search

Žiadna rúra, žiadne vajcia: Božská ananásová torta s jogurtovým krémom (Recept)

nepečená ananásová torta
Nepečená ananásová torta

Obsah receptu

Hľadáte recept na božský dezert, na ktorý nepotrebujete žiadnu rúru a žiadne vajcia (do krému)? Táto fantastická nepečená ananásová torta s ľahkým jogurtovým krémom je presne to, čo hľadáte. Je osviežujúca, plná ovocia a vyzerá naozaj nádherne vďaka ananásovému obloženiu.

Pokiaľ milujete ananás a jemnú chuť smotanových dezertov, neprehliadnite tento jednoduchý recept. Príprava nepečenej ananásovej torty vám zaberie len pár minút aktívnej práce a výsledkom je efektný a lahodný zákusok, ktorý zvládne aj začiatočník.

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ tuhnutie)
  • Čas tuhnutia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 torta (cca 8-10 porcií)
  • Forma: Tortová forma s odnímateľným dnom alebo tortový ráfik (priemer cca 20-22 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez vajec (v kréme): Áno
  • Obsahuje želatínu: Áno (napriek textu v nadpise v pôvodnom zadaní)

Potrebujeme:

Na základ a obloženie:

  • 1 veľká konzerva (cca 560g netto) ananásových koliesok v sirupe (použijeme kolieska aj šťavu)
  • cca 100 g dlhých cukrárskych piškót

Ananásový krém:

  • 400 g ananásového jogurtu (alebo bieleho jogurtu + pár kvapiek ananásovej arómy)
  • 300 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, dobre vychladená)
  • 2 polievkové lyžice sladeného kondenzovaného mlieka (alebo podľa chuti)
  • cca 200 g ananásových kociek (z druhej konzervy alebo zvyšné kolieska z prvej, nakrájané nadrobno a dôkladne scedené)
  • 15 g práškovej želatíny (čírej)
  • 100 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
  • Voliteľné: 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na ozdobu (voliteľné):

  • Zvyšné kúsky alebo kolieska ananásu
  • Strúhaný kokos

Potrebujeme tiež:

  • Tortová forma s odnímateľným dnom alebo tortový ráfik (ø 20-22 cm)
  • Potravinová fólia ALEBO papier na pečenie a acetátová fólia (na vyloženie bokov)
  • Mixér alebo ručný šľahač

Postup prípravy

Príprava formy a základu:

  1. Pripravte si tortovú formu s odnímateľným dnom (ø 20-22 cm). Dno môžete nechať voľné alebo vyložiť papierom na pečenie. Boky formy vysteľte pásom acetátovej fólie alebo papiera na pečenie pre hladké okraje (voliteľné, ale odporúčané).
  2. Otvorte konzervu ananásových koliesok. Šťavu (sirup) zlejte do hlbokého taniera alebo misky – použijete ju na namáčanie piškót.
  3. Kolieska ananásu nechajte dobre odkvapkať (môžete ich aj jemne osušiť papierovou utierkou). Poukladajte ich tesne vedľa seba po vnútornom obvode pripravenej tortovej formy (postavte ich na výšku). Ak treba, kolieska zrežte.
  4. Cukrárske piškóty (cca 100 g) krátko (len na sekundu z každej strany) namáčajte do odloženého ananásového sirupu a vyložte nimi dno formy v jednej vrstve. Medzery môžete vyplniť nalámanými piškótami.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Príprava krému:

  1. Pripravte želatínu: Práškovú želatínu (15 g) nasypte do malej misky a zalejte ju studenou vodou (100 ml). Nechajte ju asi 10 minút napučať.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (300 ml) elektrickým šľahačom dotuha. (Cukor nepridávame, krém osladí kondenzované mlieko a jogurt).
  3. Do tuhej šľahačky opatrne stierkou alebo na najnižších otáčkach krátko vmiešajte ananásový jogurt (400 g), sladené kondenzované mlieko (2 PL) a prípadne vanilkový extrakt.
  4. Pridajte na malé kocky nakrájaný a dôkladne scedený ananás (cca 200 g) a opäť len zľahka premiešajte.
  5. Napučanú želatínu mierne zohrejte (len pár sekúnd v mikrovlnke na najnižšom výkone alebo opatrne nad teplou vodou), kým sa úplne nerozpustí a nie je tekutá. Pozor, nesmie sa prehriať ani variť!
  6. K tekutej, mierne vychladnutej (už nie horúcej!) želatíne pridajte najprv jednu veľkú lyžicu pripraveného krému a rýchlo premiešajte (temperovanie).
  7. Potom túto želatínovú zmes vlejte za stáleho miešania (ideálne metličkou alebo na nízkych otáčkach mixéra) k zvyšku krému v mise a rýchlo, ale dôkladne premiešajte, aby sa želatína rovnomerne rozptýlila.

Zostavenie a chladenie:

  1. Hotový ananásový krém so želatínou ihneď nalejte na piškótový základ do formy vyloženej ananásom. Krém by mal vyplniť celý priestor až po vrch. Povrch uhlaďte stierkou.
  2. Formu s tortou prikryte potravinovou fóliou a vložte ju do chladničky. Nechajte dôkladne stuhnúť minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc. Krém musí byť úplne pevný.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Dobre stuhnutú tortu vyberte z chladničky. Opatrne uvoľnite a odstráňte bočný kruh tortovej formy. Potom opatrne odstráňte aj acetátovú fóliu alebo papier z bokov. Tortu môžete nechať na dne formy alebo ju opatrne presunúť na servírovací podnos.
  2. Vrch torty môžete ozdobiť zvyšnými kúskami ananásu alebo posypať strúhaným kokosom.
  3. Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody a utierať) na úhľadné rezy a podávajte dobre vychladené.

Videorecept

Tipy

  1. Aby mala torta pekný vzhľad, tortovú formu (najlepšie s odnímateľným dnom alebo len ráfik) vyložím po bokoch pásom acetátovej fólie alebo papiera na pečenie. Na túto fóliu potom tesne vedľa seba ukladám dobre odkvapkané ananásové kolieska. Piškóty na dno namáčam do šťavy z ananásu len veľmi krátko.
  2. Krém je kombináciou ananásového jogurtu a vyšľahanej šľahačky. Sladím ho len trochou sladeného kondenzovaného mlieka. Do krému pridávam aj na kocky nakrájaný a dobre scedený ananás.
  3. Aby krém stuhol, používam práškovú želatínu. Nechám ju napučať v studenej vode, potom ju len krátko rozpustím (nesmie vrieť!) a vlažnú ju primiešam najprv k troške krému a potom rýchlo do celej masy. (Poznámka: Ak by ste chceli variant bez želatíny, museli by ste použiť napr. mascarpone alebo tvaroh a oveľa viac šľahačky, ale tuhnutie by nebolo zaručené.)
  4. Krém nalejem do formy na piškóty a medzi ananásové obloženie. Potom už len treba trpezlivosť a dôkladné chladenie – minimálne 4 hodiny, ale najlepšie cez noc. Až potom opatrne odstránim formu a fóliu. Ozdobím a krájam. Je to úžasne osviežujúci a ľahký dezert.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Takže žiadna rúra, žiadne vajcia v kréme! Táto božská nepečená ananásová torta s jogurtovým krémom je fantastický, osviežujúci dezert, ktorý zvládnete ľavou zadnou (ak použijete želatínu na stuhnutie).

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gesund und schnell

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty