Search

Zabudnite na pizzové slimáky: Tieto syrové lodičky s cesnakom musíte skúsiť (Recept)

syrové lodičky s cesnakom
Syrové lodičky s cesnakom

Obsah receptu

Zabudnite na obyčajné pizzové slimáky či syrové tyčinky. Tieto fantastické syrové lodičky s cesnakom jednoducho musíte skúsiť! Mäkké a vláčne kysnuté cesto bez vajec v kombinácii s bohatou syrovo-vajíčkovou plnkou ochutenou cesnakom a bylinkami je absolútne neodolateľné. Skvelý recept na pohostenie alebo len tak na chuť.

Tieto mäkké a veľmi chutné kysnuté lodičky vás prekvapia svojou zaujímavou chuťou aj vzhľadom. Inšpirujte sa jednoduchým receptom, ktorým svojich hostí ohromíte. Príprava je nenáročná a zvládne ju aj menej skúsený pekár.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ kysnutie cca 1,5 hodiny)
  • Čas pečenia: 15-18 minút
  • Počet porcií: 8 kusov (lodičiek)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)

Potrebujeme:

Kysnuté cesto (bez vajec):

  • 170 ml vlažného mlieka
  • 3 g sušeného droždia (cca 1 ČL) ALEBO 9 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • cca 180-200 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 40 g (cca 3 PL) rastlinného oleja (neutrálneho)

Syrovo-vajíčková plnka:

  • 150 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného
  • 2–3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • cca 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej najemno)
  • 2 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie:

  • 1 vajce (rozšľahané s 1 PL mlieka alebo vody, na potretie)
  • Sezamové semienka (na posypanie, podľa chuti)

Potrebujeme tiež:

  • Plech na pečenie
  • Papier na pečenie
  • Potravinová fólia alebo utierka

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do misky dajte cca 50 ml vlažného mlieka (z celkových 170 ml), pridajte cukor (1 PL) a rozdrobte droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 min).
  2. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite so 180 g) so soľou (¼ ČL). (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke a pridajte aj cukor).
  3. Do stredu múky urobte jamku, prilejte zvyšok vlažného mlieka (120 ml), rastlinný olej (40 g) a pripravený kvások (ak používate čerstvé droždie).
  4. Začnite spracovávať cesto vareškou alebo v robote s hákom. Miesite, kým nevznikne hladké a pružné cesto (cca 5-8 minút). Ak je cesto príliš lepivé, pridajte po troškách zvyšnú múku (až do 200 g).

Prvé kysnutie a príprava plnky:

  1. Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 40 až 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si plnku: V miske zmiešajte nahrubo nastrúhaný tvrdý syr, prelisovaný cesnak a najemno nasekanú petržlenovú vňať. V inej malej miske zľahka rozšľahajte 2 vajcia a pridajte ich k syrovej zmesi. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti a všetko spolu dobre premiešajte.

Tvarovanie lodičiek a druhé kysnutie:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujte malú guľôčku. Prikryte ich utierkou a nechajte 10-15 minút odpočívať.
  2. Každú guľôčku cesta potom rozvaľkajte do tvaru oválu alebo mierne podlhovastej placky.
  3. Protiľahlé konce oválu (tie užšie) pevne spojte a zaštipnite k sebe, čím vytvoríte tvar lodičky s vyvýšenými okrajmi na koncoch.
  4. Ostrým nožom urobte do stredu každej lodičky (po dĺžke) jeden hlboký zárez, ale neprerežte cesto úplne až na dno.
  5. Vytvarované lodičky ukladajte s dostatočnými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou alebo fóliou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 15 až 20 minút.

Plnenie a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). V malej miske rozšľahajte 1 vajce s lyžicou mlieka alebo vody na potretie.
  2. Do pripraveného zárezu v strede každej nakysnutej lodičky opatrne naložte lyžičkou pripravenú syrovo-vajíčkovú plnku.
  3. Okraje cesta každej lodičky (okolo plnky) potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
  4. Posypte okraje (alebo celú lodičku) sezamovými semienkami podľa chuti.
  5. Vložte plech s lodičkami do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 18 minút. Lodičky by mali byť krásne zlatohnedé, nadýchané a syrová plnka by mala byť zapečená.
  6. Upečené syrové lodičky vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť na mriežke alebo priamo na plechu.

Servírovanie:

  1. Syrové lodičky s cesnakom podávajte teplé alebo pri izbovej teplote. Sú výborné samotné ako chuťovka k vínu či pivu, alebo ako ľahšia večera či desiata so zeleninovým šalátom. Hodia sa aj ako príloha k hustým polievkam.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na tieto lodičky je veľmi jednoduché kysnuté cesto bez vajec, ochutené len soľou a cukrom. Je dôležité ho dobre vymiesiť do hladka a nechať ho poriadne nakysnúť (aspoň 40-60 minút).
  2. Plnku tvorí zmes nahrubo nastrúhaného tvrdého syra (Eidam alebo Gouda sú fajn), rozšľahaných vajec (tie plnku spoja), prelisovaného cesnaku pre vôňu a nasekanej petržlenovej vňate. Dochutím ju len soľou a korením.
  3. Tvarovanie lodičiek je jednoduché: z vyvaľkaného oválu spojím a zaštipnem protiľahlé konce. Do stredu potom urobím hlboký zárez, ktorý po krátkom podkysnutí naplním pripravenou plnkou.
  4. Okraje lodičiek potriem vajíčkom a posypem sezamom pre krajší vzhľad a chuť. Pečiem ich krátko, len 15-18 minút pri 180°C, kým nie sú krásne zlatisté. Syrové lodičky s cesnakom sú mäkké, voňavé a veľmi chutné.

Tak zabudnite na pizzové slimáky a vyskúšajte tieto fantastické syrové lodičky s cesnakom. Tento jednoduchý recept na efektné a chutné pohostenie si určite obľúbite.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Varenie s Tanyou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty