Zabudnite na obyčajné pizzové slimáky či syrové tyčinky. Tieto fantastické syrové lodičky s cesnakom jednoducho musíte skúsiť! Mäkké a vláčne kysnuté cesto bez vajec v kombinácii s bohatou syrovo-vajíčkovou plnkou ochutenou cesnakom a bylinkami je absolútne neodolateľné. Skvelý recept na pohostenie alebo len tak na chuť.
Tieto mäkké a veľmi chutné kysnuté lodičky vás prekvapia svojou zaujímavou chuťou aj vzhľadom. Inšpirujte sa jednoduchým receptom, ktorým svojich hostí ohromíte. Príprava je nenáročná a zvládne ju aj menej skúsený pekár.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ kysnutie cca 1,5 hodiny)
- Čas pečenia: 15-18 minút
- Počet porcií: 8 kusov (lodičiek)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto (bez vajec):
- 170 ml vlažného mlieka
- 3 g sušeného droždia (cca 1 ČL) ALEBO 9 g čerstvého droždia
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- cca 180-200 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 40 g (cca 3 PL) rastlinného oleja (neutrálneho)
Syrovo-vajíčková plnka:
- 150 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného
- 2–3 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- cca 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej najemno)
- 2 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na dokončenie:
- 1 vajce (rozšľahané s 1 PL mlieka alebo vody, na potretie)
- Sezamové semienka (na posypanie, podľa chuti)
Potrebujeme tiež:
- Plech na pečenie
- Papier na pečenie
- Potravinová fólia alebo utierka
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do misky dajte cca 50 ml vlažného mlieka (z celkových 170 ml), pridajte cukor (1 PL) a rozdrobte droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 min).
- Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite so 180 g) so soľou (¼ ČL). (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke a pridajte aj cukor).
- Do stredu múky urobte jamku, prilejte zvyšok vlažného mlieka (120 ml), rastlinný olej (40 g) a pripravený kvások (ak používate čerstvé droždie).
- Začnite spracovávať cesto vareškou alebo v robote s hákom. Miesite, kým nevznikne hladké a pružné cesto (cca 5-8 minút). Ak je cesto príliš lepivé, pridajte po troškách zvyšnú múku (až do 200 g).
Prvé kysnutie a príprava plnky:
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 40 až 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku: V miske zmiešajte nahrubo nastrúhaný tvrdý syr, prelisovaný cesnak a najemno nasekanú petržlenovú vňať. V inej malej miske zľahka rozšľahajte 2 vajcia a pridajte ich k syrovej zmesi. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti a všetko spolu dobre premiešajte.
Tvarovanie lodičiek a druhé kysnutie:
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujte malú guľôčku. Prikryte ich utierkou a nechajte 10-15 minút odpočívať.
- Každú guľôčku cesta potom rozvaľkajte do tvaru oválu alebo mierne podlhovastej placky.
- Protiľahlé konce oválu (tie užšie) pevne spojte a zaštipnite k sebe, čím vytvoríte tvar lodičky s vyvýšenými okrajmi na koncoch.
- Ostrým nožom urobte do stredu každej lodičky (po dĺžke) jeden hlboký zárez, ale neprerežte cesto úplne až na dno.
- Vytvarované lodičky ukladajte s dostatočnými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou alebo fóliou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 15 až 20 minút.
Plnenie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). V malej miske rozšľahajte 1 vajce s lyžicou mlieka alebo vody na potretie.
- Do pripraveného zárezu v strede každej nakysnutej lodičky opatrne naložte lyžičkou pripravenú syrovo-vajíčkovú plnku.
- Okraje cesta každej lodičky (okolo plnky) potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
- Posypte okraje (alebo celú lodičku) sezamovými semienkami podľa chuti.
- Vložte plech s lodičkami do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 18 minút. Lodičky by mali byť krásne zlatohnedé, nadýchané a syrová plnka by mala byť zapečená.
- Upečené syrové lodičky vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť na mriežke alebo priamo na plechu.
Servírovanie:
- Syrové lodičky s cesnakom podávajte teplé alebo pri izbovej teplote. Sú výborné samotné ako chuťovka k vínu či pivu, alebo ako ľahšia večera či desiata so zeleninovým šalátom. Hodia sa aj ako príloha k hustým polievkam.
Videorecept
Tipy
- Cesto na tieto lodičky je veľmi jednoduché kysnuté cesto bez vajec, ochutené len soľou a cukrom. Je dôležité ho dobre vymiesiť do hladka a nechať ho poriadne nakysnúť (aspoň 40-60 minút).
- Plnku tvorí zmes nahrubo nastrúhaného tvrdého syra (Eidam alebo Gouda sú fajn), rozšľahaných vajec (tie plnku spoja), prelisovaného cesnaku pre vôňu a nasekanej petržlenovej vňate. Dochutím ju len soľou a korením.
- Tvarovanie lodičiek je jednoduché: z vyvaľkaného oválu spojím a zaštipnem protiľahlé konce. Do stredu potom urobím hlboký zárez, ktorý po krátkom podkysnutí naplním pripravenou plnkou.
- Okraje lodičiek potriem vajíčkom a posypem sezamom pre krajší vzhľad a chuť. Pečiem ich krátko, len 15-18 minút pri 180°C, kým nie sú krásne zlatisté. Syrové lodičky s cesnakom sú mäkké, voňavé a veľmi chutné.
Tak zabudnite na pizzové slimáky a vyskúšajte tieto fantastické syrové lodičky s cesnakom. Tento jednoduchý recept na efektné a chutné pohostenie si určite obľúbite.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Varenie s Tanyou