Východonemecká povojnová bábovka Seltzer – recept od starej mamy Elisabeth

bábovka Seltzer
Východonemecká povojnová bábovka Seltzer

Obsah receptu

Táto voňavá Seltzer bábovka, to je kus histórie, priatelia moji. Jednoduché ingrediencie, ale výsledok? Ten vám pohladí dušu.

Pamätám si, ako sme ju piekli s mamou. Ona mi vždy hovorila: “Elisabeth, pamätaj, láska je tá najdôležitejšia ingrediencia.” A mala pravdu. Táto bábovka je plná lásky a spomienok. A teraz ju môžete upiecť aj vy a vytvoriť si svoje vlastné krásne spomienky.

Ingrediencie:

  • 550 g hladkej múky
  • 1 vrecko prášku do pečiva
  • 350 g cukru (bieleho alebo hnedého)
  • 5 vajec
  • 250 g práškového cukru
  • 250 ml rastlinného oleja
  • 250 ml perlivej minerálnej vody
  • 25 g vanilkového cukru
  • 1 citrón

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • Do misky nalejte olej.
    • Pridajte cukor (môžete použiť biely alebo hnedý) a premiešajte mixérom.
    • Do misky pridajte 5 vajec a šľahajte, kým nevznikne pena.
    • Pridajte vanilkový cukor a premiešajte.
    • Pridajte múku a prášok do pečiva a všetko dobre premiešajte.
    • Nakoniec prilejte perlivú minerálnu vodu a opäť dobre premiešajte.
  2. Príprava formy a pečenie:
    • Formu na bábovku dobre vymastite, aby sa po upečení cesto neprilepilo.
    • Cesto nalejte do pripraveného pekáča.
    • Pečte vo vyhriatej rúre na strednej platni pri teplote približne 180 °C približne 45 minút.
    • Po 45 minútach koláč prepichnite drevenou špajdľou. Ak sa na špajdľu prilepí trochu cesta, nechajte koláč v rúre ešte chvíľu.
  3. Príprava polevy:
    • Koláč nechajte vychladnúť a vyklopte ho z formy na tanier.
    • Vytlačte citrónovú šťavu a postupne ju pridávajte do práškového cukru. Nelejte ju celú naraz, aby sa poleva príliš neroztekala.
    • Vychladnutý koláč prelejte pripravenou polevou.

Dobrú chuť! 🍰😊

Tipy:

  1. Múka: Použite tú najlepšiu hladkú múku, akú máte. Kvalitná múka je základ úspechu.
  2. Cukor: Biely alebo hnedý, to je na vás. Hnedý cukor dodá bábovke karamelovú chuť.
  3. Maslo na vymastenie: Nešetrite na masle! Nechcete, aby sa vám bábovka prilepila na formu.
  4. Poleva: Citrónová poleva je osviežujúca, ale môžete ju nahradiť aj čokoládovou, ak máte radšej.
  5. Láska: A nezabudnite na tú najdôležitejšiu ingredienciu – lásku! Pečte s radosťou a láskou, a vaša bábovka bude nielen chutná, ale aj plná tepla.

Video recept:

Tak, a je to! Východonemecká povojnová bábovka Seltzer je hotová. Upečte si ju a vychutnajte si kúsok histórie. A nezabudnite, priatelia moji, zdieľajte ju s tými, ktorých máte radi. Lebo láska a dobré jedlo, to je to, čo nás spája.

Súvisiace články:

Ľahučká citrónovo-kokosová bábovka: Svieža a jednoduchá

Kuglof bábovka s marhuľami plnená lahodným smotanovým krémom

Jemná maslová bábovka podľa maminho receptu! Jednoduchá a chutná!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty