Vianočné plnené snehové trubičky „Šamrole“ – Na Vianoce nesmú chýbať!

Šamrole
Šamrole

Obsah receptu

Pripravte sa na vianočnú kulinársku lahôdku! Legendárne snehové trubičky, známe ako Šamrole, sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stolu. V tomto článku vám ukážeme, ako si vykúzliť tieto chrumkavé pochúťky z domáceho lístkového cesta. Recept máme s fantastického youtube kanála LiViera Desserts.

Nechajte sa uniesť vôňou práve upečených šamrolí, ktoré skrášlia vaše vianočné chvíle. S našim detailným návodom a tipmi na prípravu si ich môžete pripraviť aj vy doma. Zážitok z pečenia týchto tradičných sladkostí si zamilujete a vaši blízki ich určite ocenia.

Snehové trubičky „Šamrole“ z domáceho lístkového cesta

Ingrediencie

  • Lístkové cesto:
    • 400 g hladkej múky špeciál
    • 250 g rastlinného tuku (napr. Hera, Palmarín)
    • 157 ml vody
    • 1 lyžica octu
    • ½ lyžičky soli
    • 2 lyžičky cukru
    • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • Snehová plnka:
    • 4 bielky
    • 240 g kryštálového cukru
    • 9 ml citrónovej šťavy
    • štipka soli

Postup prípravy

Tukové cesto:

  1. Zmiešajte 133 g hladkej múky s 250 g rastlinného tuku a vyformujte husté cesto. Vyformujte štvorec (20 x 20 cm), zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.

Vodové cesto:

  1. Zmiešajte 267 g hladkej múky, 2 lyžičky cukru, ½ lyžičky soli a ½ lyžičky prášku do pečiva.
  2. Zriedený ocot (1 lyžica octu a 157 ml vody) prilejte do múky a postupne pridávajte vodu, aby cesto nebolo príliš husté ani riedke.
  3. Vypracujte cesto a nechajte 10 minút odpočívať.
  4. Po 10 minútach jemne premiešajte, vyvaľkajte a vyformujte štvorec.

Zapracovanie cest:

  1. Tukové cesto zabaľte do vodového cesta, kraje prekryte a popritláčajte.
  2. Vyvaľkajte obdĺžnik a nechajte 10 minút odpočívať.
  3. Cesto preložte po 1/3 zhora nadol a zdola nahor, odstráňte prebytočnú múku, prikryte a nechajte znovu 10 minút odpočívať.
  4. Postup prekladania opakujte, nechajte odpočívať a znovu vyvaľkajte.
  5. Cesto rozdeľte na dve časti, zabaľte do fólie a dajte na 10 minút do chladničky.
  6. Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku 2,5 mm a vykrojte pásy široké 2,5 cm.
  7. Pásy naviniete na kovové trubičky, pričom sa pásy v 1/3 prekrývajú.
  8. Koniec pásu potrite vajíčkom a prilepte k cestu, natrieme aj vrch.
  9. Pečte v predhriatej rúre na 180°C 25-30 minút, až kým trubičky nebudú zlatisté.
  10. Hneď po upečení vytiahnite kovové trubičky.

Bielkový sneh:

  1. Oddelte bielky od žĺtok. Bielky dajte nad paru, trochu osolte a pridajte 240 g kryštálového cukru.
  2. Zohrievajte bielky na 72-75°C, miešajte občas.
  3. Horúce bielky šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 10 minút.
  4. Prilejte citrónovú šťavu a šľahajte ešte 3 minúty, kým sneh nebude pevný a hladký.

Plnenie trubičiek:

  1. Vychladnuté trubičky naplňte bielkovým snehom pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

Video recept

Tieto tradičné šamrole sú nielen chutným, ale aj vizuálne atraktívnym doplnkom vášho vianočného stola. Príprava vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti, ale výsledok stojí za to. Podelte sa o tento recept s rodinou a priateľmi a užite si spoločné chvíle pri pečení a degustácii.

Súvisiace články

Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!

Vianočné Išelské tortičky: Vianoce bez týchto koláčikov nie sú Vianocami!

Vianočné plnené kokosové pusinky: Jemné a chutné koláčiky na Vianoce!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty