Search

Vaša návšteva odpadne: Fantastický vyprážaný cibuľový kvet (TOP Recept)

vyprážaný cibuľový kvet
Vyprážaný cibuľový kvet

Obsah receptu

Pripravte pohostenie, z ktorého vaša návšteva doslova odpadne! Tento fantastický vyprážaný cibuľový kvet vyzerá neuveriteľne efektne, chutí ešte lepšie a jeho príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Chrumkavé lupienky obalenej cibule s vaším obľúbeným dipom – to je TOP recept na párty alebo len tak na chrumkanie.

Ak si chcete pri televízii len tak niečo chrúmať a chipsy vás už nebavia, určite si usmažte vyprážaný cibuľový kvet. Kúsky cibule si môžete trhať podľa ľubovôle a namáčať ich vo svojom obľúbenom dipe. Perfektná slaná pochúťka.

  • Čas prípravy: cca 25 minút (+ 1 hodina namáčanie)
  • Čas vyprážania: cca 8-10 minút (na 1 kvet)
  • Počet porcií: 2 kusy (cibuľové kvety)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Krájanie a vyprážanie vyžaduje opatrnosť)

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 2 ks veľkej cibule (ideálne sladšieho typu, napr. biela, žltá, španielska, Vidalia)
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka

Na obalenie:

  • cca 200 g hladkej múky (preosiatej)
  • cca 4 čajové lyžičky (1-2 PL) koreniacej zmesi podľa vlastného výberu (napr. zmes na pečené zemiaky, grilovacie korenie, alebo kombinácia sladkej papriky, údenej papriky, cibuľového a cesnakového prášku, sušeného oregana/tymianu)
  • 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • Soľ podľa chuti

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na hlboké vyprážanie (olej musí siahať aspoň do polovice výšky cibule v hrnci)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Obľúbený dip (napr. majonézovo-kečupový, cesnakový, bylinkový, BBQ, sweet chilli…)

Postup prípravy

Príprava cibuľového kvetu:

  1. Cibuľu ošúpte. Odrežte vrchnú časť cibule (kde vyrastá vňať), ale koreňovú časť nechajte neporušenú – tá bude držať “lupene” pohromade.
  2. Cibuľu položte reznou plochou (kde bola vňať) nadol na dosku. Ostrým nožom ju začnite krájať od vrchu smerom ku koreňovej časti. Urobte jeden zvislý rez, ale nedorežte až úplne ku koreňu – nechajte asi 1-1,5 cm od spodku neprerezaných.
  3. Cibuľu pootočte o 90 stupňov a urobte ďalší kolmý rez, opäť nedorezaný až dokonca. Teraz máte cibuľu rozdelenú na štvrtiny (stále držiacu pohromade pri koreni).
  4. Každú štvrtinu potom rozrežte ešte dvakrát alebo trikrát rovnakým spôsobom (od vrchu smerom ku koreňu, nedorezať), aby ste získali celkovo 12 až 16 “lupeňov” alebo segmentov. Čím viac rezov, tým krajší bude kvet.
  5. Takto nakrojené cibule vložte do veľkej misy s dostatočným množstvom studenej vody (môžete pridať aj kocky ľadu) tak, aby boli úplne ponorené, ideálne rezom nadol. Nechajte ich vo vode namáčať približne 1 hodinu pri izbovej teplote. Cibuľové lupene sa vďaka vode pekne otvoria a roztvoria ako kvet.
  6. Po hodine cibule opatrne vyberte z vody a nechajte ich dobre odkvapkať na papierových utierkach, ideálne rezom nadol, aby vytiekla prebytočná voda aj spomedzi lupeňov.

Príprava “trojobalu”:

  1. Kým cibuľa odkvapkáva, pripravte si zmesi na obaľovanie. V jednej hlbokej miske alebo tanieri zmiešajte preosiatu hladkú múku (cca 200 g), zvolenú koreniacu zmes (4 ČL), soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Dobre premiešajte.
  2. V druhej hlbokej miske alebo tanieri vidličkou zľahka rozšľahajte 2 vajcia so 100 ml mlieka.

Obaľovanie:

  1. Dobre odkvapkanú a otvorenú cibuľu najprv dôkladne obaľte v ochutenej múčnej zmesi. Snažte sa múku dostať aj medzi jednotlivé lupene. Prebytočnú múku jemne oklepte.
  2. Potom cibuľu opatrne ponorte do rozšľahaných vajec s mliekom tak, aby sa vajíčko dostalo všade, aj medzi lupene. Nechajte prebytočné vajíčko odkvapkať.
  3. Nakoniec cibuľu opäť dôkladne obaľte v ochutenej múčnej zmesi. Opäť sa snažte dostať múku všade medzi lupene pre maximálnu chrumkavosť. Dvojité obalenie je dôležité.

Vyprážanie a servírovanie:

  1. Vo väčšom, hlbokom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja na hlboké vyprážanie na teplotu približne 170-180 °C. Oleja musí byť toľko, aby bola cibuľa ponorená aspoň do polovice až dvoch tretín.
  2. Opatrne (napríklad pomocou dierovanej naberačky alebo veľkej lyžice) vložte obalenú cibuľu do horúceho oleja, ideálne rezom (otvorenou stranou) nadol.
  3. Vyprážajte približne 4-5 minút, kým spodná časť a lupene nezačnú chytať zlatohnedú farbu.
  4. Potom cibuľu opatrne pomocou dvoch lyžíc alebo naberačiek otočte a vyprážajte ďalších 4-5 minút aj z druhej strany dozlatista a dochrumkava. Celkový čas vyprážania je asi 8-10 minút. Cibuľa by mala byť mäkká a obal chrumkavý.
  5. Hotový vypražený cibuľový kvet opatrne vyberte z oleja a nechajte ho dobre odkvapkať na kovovej mriežke alebo na tanieri vystlanom hrubšou vrstvou papierových utierok.
  6. Podávajte ihneď, kým je horúci a chrumkavý, ideálne s obľúbeným dipom umiestneným v strede “kvetu”.

Videorecept

Tipy

  1. Na cibuľový kvet sú najlepšie naozaj veľké cibule sladšieho typu (španielska, biela, Vidalia), ktoré nie sú príliš štipľavé. Kľúčové je pri krájaní neprerezať koreňovú časť, ktorá drží celý kvet pohromade. Pomôže, ak si cibuľu položím na viečko od pohára, ktoré zabráni prerezať ju úplne.
  2. Namočenie nakrojenej cibule do studenej vody aspoň na hodinu je dôležité – lupene sa pekne otvoria a cibuľa bude jemnejšia. Potom ju treba naozaj dobre nechať odkvapkať.
  3. Obaľujem dvakrát v zmesi múky a korenia (Múka -> Vajce -> Múka). Snažím sa dostať ochutenú múku aj vajíčko naozaj všade medzi lupene, aby bol výsledok čo najchrumkavejší a najchutnejší. Používam obľúbenú koreniacu zmes, napríklad grilovaciu alebo na pečené zemiaky.
  4. Vyprážam v dostatočnom množstve horúceho oleja (hlboké vyprážanie), ideálne vo fritéze alebo vysokom hrnci. Teplota oleja by mala byť okolo 175°C. Smažím najprv otvorenou stranou nadol, potom opatrne otočím. Hotový kvet nechám poriadne odkvapkať od oleja na mriežke. Podávam ho hneď s nejakým dobrým dipom – majonézovo-kečupový, cesnakový alebo pikantný chilli dip sú super.

S týmto fantastickým vyprážaným cibuľovým kvetom zaručene ohromíte každú návštevu. Tento TOP recept je jednoduchší, ako sa zdá a výsledok je famózny.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER NEVESTA

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty