Search

Údené po staročesky: Recept na najšťavnatejšie mäso so skvelou šťavou

údené po staročesky
údené po staročesky

Obsah receptu

Publikované: 26. augusta 2025, 16:24

Práve je utorok popoludní a ja už plánujem víkendový obed. Ak hľadáte niečo naozaj slávnostné a poctivé, čo zasýti celú rodinu, toto údené mäso pripravené po staročesky je presne ono. Mäso je po dlhom pečení neuveriteľne krehké a šťavnaté a hustá, tmavá šťava plná zeleniny, slaninky a korenín je jednoducho dokonalá. Je to presne tá chuť, ktorá patrí na slávnostne prestretý nedeľný stôl.

Zabudnite na vkladanie všetkých surovín naraz do pekáča. Tajomstvo bohatej chuti spočíva v poctivom základe – v orestovaní slaninky a cibuľky predtým, ako sa všetko dá piecť. Tento malý krok navyše urobí obrovský rozdiel a premení obyčajné údené mäso na delikatesu.

Ako pripraviť najlepšie údené po staročesky?

Na panvici si opečiete slaninku a na jej tuku dohneda orestujete cibuľu a huby. Tento voňavý základ vložíte do pekáča, pridáte koreniny a omáčky. Na vrch položíte údené mäso, všetko podlejete a pomaly pečiete v rúre domäkka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia/varenia: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed / Tradičná kuchyňa

Potrebujeme

Mäso a omáčka

  • 500 g kvalitného údeného mäsa (karé, krkovička, pliecko)
  • 70 g údenej slaniny
  • 2 ks stredne veľkej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 ks šampiňónov
  • 2 ks kyslých uhoriek
  • 5 ks cherry paradajok
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL sladkej chilli omáčky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • ½ ČL drvenej rasce
  • ½ ČL sušeného tymianu
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 guľôčky borievky (jalovec)
  • Cca 200 ml horúcej vody alebo vývaru

Na prílohu

  • 600 g zemiakov
  • Olej a soľ

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si pekáč.
  2. Pripravte si všetky suroviny. Cibuľu nakrájajte na pásiky, slaninu na malé kocky. Cesnak a uhorky na plátky, šampiňóny na štvrtiny a cherry paradajky na polovicu.
  3. Na panvici na strednom ohni opečte slaninu, kým nepustí tuk a nie je jemne chrumkavá.
  4. K slanine pridajte cibuľu a restujte ju 5-7 minút, kým nie je sklovitá a nezačne hnednúť.
  5. Pridajte cesnak a šampiňóny a restujte ďalšie 3-4 minúty, kým sa huby nezatiahnu a nerozvonia sa cesnak.
  6. Celú túto voňavú zmes presypte na dno pekáča.
  7. Pridajte nakrájané uhorky, cherry paradajky, rascu, tymian, bobkový list a borievky.
  8. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, worcestrovú omáčku, chilli omáčku a horčicu. Nalejte to na zeleninový základ v pekáči a premiešajte.
  9. Na vrch základu položte plátky údeného mäsa. Všetko podlejte horúcou vodou alebo vývarom.
  10. Pekáč prikryte alobalom alebo pokrievkou. Pečte v predhriatej rúre 1 hodinu a 20 minút. Počas pečenia mäso občas polejte výpekom.
  11. Medzitým si pripravte zemiaky. Nakrájajte ich na mesiačiky, v miske zmiešajte s olejom a soľou a dajte ich piecť na samostatnom plechu pri 220 °C na približne 35 minút.

Videorecept

Tipy

  1. Základ chuti je v opečení: Tento krok je kľúčový. Opečením slaninky a cibuľky do zlatista sa uvoľnia všetky chute a vytvoríte tak tmavý, bohatý a voňavý základ pre šťavu.
  2. Aké údené mäso použiť? Najlepšie je kvalitné, nevarené údené bravčové karé, krkovička alebo pliecko. Ak máte už predvarené údené mäso z obchodu, skráťte dobu pečenia približne na 45 minút.
  3. Nebojte sa podlievať: Počas pečenia občas skontrolujte množstvo šťavy v pekáči. Ak sa príliš odparuje, pokojne prilejte trochu horúcej vody alebo vývaru. Mäso by malo byť stále čiastočne ponorené.

Variácie

  • Pre ešte bohatšiu omáčku môžete na záver šťavu zliať, rozmixovať dohladka a zjemniť lyžicou studeného masla.
  • Spolu s cibuľou môžete orestovať aj na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, ako je mrkva a petržlen, pre ešte bohatší základ.

Časté otázky

Musím mäso prikrývať alobalom? Áno, je to veľmi dôležité. Pečenie pod alobalom funguje ako dusenie – udrží v pekáči paru a vlhkosť, vďaka čomu bude mäso na konci krásne krehké a šťavnaté.

Čo ak nemám všetky omáčky (sójovú, worcestrovú)? Môžete ich vynechať a nahradiť ich napríklad lyžicou navyše horčice a paradajkového pretlaku. Omáčky však dodávajú šťave zaujímavú, komplexnú sladko-slanú chuť.

Záver

Výsledkom je neuveriteľne voňavé a šťavnaté mäso, ktoré sa rozpadá na jazyku. Podávajte ho s pečenými zemiakmi, preliate bohatou šťavou so zeleninou a slaninkou.

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty