Hľadáte najlepší recept na jednoduchú a pritom fantasticky lahodnú tortu? Táto Torta ‘Zlatý kľúč’ so smotanovým syrom, kondenzovaným mliekom a šľahačkou je absolútne TOP. Jemný piškótový korpus pripravený metódou horúceho mlieka a úžasne krémová, jemná plnka si vás okamžite získajú. Tento recept si určite budete chcieť zapísať.
Pokiaľ plánujete rodinnú oslavu alebo len chcete potešiť svojich blízkych niečím výnimočným, tento recept na Tortu ‘Zlatý kľúč’ rozhodne vyskúšajte. Jej príprava je jednoduchšia, než sa zdá, a výsledok je božsky krémový, vláčny a veľmi chutný dezert.
- Čas prípravy: cca 50 minút (+ chladenie korpusu a tuhnutie torty)
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Čas chladenia/tuhnutia: min. 3 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (cca 8-12 porcií)
- Forma: Okrúhla tortová forma (priemer cca 20-22 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje základné zručnosti pri pečení a príprave krému)
Potrebujeme:
Korpus (piškótový):
- 4 veľké vajcia (izbovej teploty)
- 150 g kryštálového cukru
- 120 ml mlieka (plnotučného)
- 60 g masla
- 165 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- Voliteľné: Jemne strúhaná kôra z 1/2 bio citróna alebo pár kvapiek vanilkového extraktu
Smotanovo-syrový krém:
- 300 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, Mascarpone), izbovej teploty
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka (časť si odložíme na zdobenie, cca 2-3 PL)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
Na dokončenie a zdobenie:
- Odložené kondenzované mlieko (cca 2-3 PL)
- Omrvinky z korpusu (zo zarovnaných okrajov a vrchu korpusu)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Potrebujeme tiež:
- Maslo a hrubá múka/strúhanka (na vymazanie a vysypanie formy)
- Tortová forma (priemer cca 20-22 cm)
- Cukrárske vrecko s tenkým otvorom alebo malé vrecko (na zdobenie kond. mliekom)
- Špajdľa
Postup prípravy
Príprava korpusu (metóda horúceho mlieka):
- Rúru predhrejte na 175 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (ø 20-22 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou. Dno môžete vyložiť papierom na pečenie.
- Vo väčšej mise vyšľahajte elektrickým šľahačom 4 celé vajcia s kryštálovým cukrom (150 g) do hustej, svetlej a nadýchanej peny (šľahajte aspoň 5-7 minút).
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (165 g) s kypriacim práškom (1 ČL) a štipkou soli. Ak chcete, pridajte aj citrónovú kôru.
- Do vyšľahanej vaječnej peny opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky alebo varešky zľahka vmiešajte (zabalte) pripravenú sypkú zmes. Miešajte len krátko a jemne pohybmi zdola nahor, aby pena čo najmenej spadla.
- V malom hrnci zohrejte mlieko (120 ml) spolu s maslom (60 g). Zahrievajte len dovtedy, kým sa maslo úplne nerozpustí a zmes nie je horúca (nemala by vrieť). Ak používate vanilkový extrakt, pridajte ho teraz.
- Horúcu mliečno-maslovú zmes potom pomaly, tenkým prúdom a za stáleho jemného miešania stierkou prilievajte k cestu. Opatrne premiešajte, len kým sa všetko nespojí do hladkého, relatívne tekutého cesta.
- Hotové cesto ihneď nalejte do pripravenej tortovej formy a povrch uhlaďte.
Pečenie a chladenie korpusu:
- Vložte formu s cestom do predhriatej rúry. Pečte pri 175 °C približne 30 až 35 minút.
- Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu korpusu – ak vyjde čistá, je hotový.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho pár minút chladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyberte z formy a nechajte na kuchynskej mriežke úplne vychladnúť (minimálne 2-3 hodiny).
Príprava krému:
- Kým korpus chladne, pripravte si krém. Do misy dajte smotanový syr izbovej teploty (300 g). Pridajte sladené kondenzované mlieko (200 g, ale odložte si bokom asi 2-3 lyžice na záverečné zdobenie). Metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach krátko premiešajte dohladka.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
- Tuhú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do pripravenej syrovo-kondenzovanej zmesi. Miešajte len kým sa krém nespojí a nie je hladký a nadýchaný. Neprešľahajte.
Zostavenie a zdobenie torty:
- Úplne vychladnutý korpus dlhým nožom alebo cukrárskou strunou zarovnajte na vrchu (odrezky si odložte) a potom ho horizontálne prekrojte na tri rovnaké pláty.
- Spodný plát položte na servírovací podnos. Natrite ho približne tretinou pripraveného krému.
- Priložte stredný plát korpusu, jemne pritlačte a natrite ho druhou tretinou krému.
- Prikryte vrchným plátom korpusu. Zvyšným krémom potrite celý vrch a boky torty. Uhlaďte stierkou alebo nožom.
- Pripravte si zdobenie: Odrezky korpusu rozdrobte najemno. Odložené kondenzované mlieko (2-3 PL) dajte do malého cukrárskeho vrecka s veľmi tenkým otvorom alebo do malého igelitového vrecka, ktorému odstrihnete rožtek.
- Na povrch torty potretej krémom nakreslite pomocou kondenzovaného mlieka špirálu začínajúc od stredu smerom k okrajom.
- Potom ihneď pomocou špajdle alebo špičky noža urobte čiary smerom od stredu torty k okrajom (ako keď krájate tortu). Následne urobte čiary opačným smerom – od okraja k stredu, medzi predchádzajúcimi čiarami. Vytvoríte tak typický vzor pavučiny.
- Boky torty obsypte pripravenými omrvinkami z korpusu.
Chladenie a servírovanie:
- Hotovú ozdobenú tortu vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť a prepojiť chute aspoň 3 hodiny, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním môžete tortu ešte zľahka posypať práškovým cukrom. Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody) na jednotlivé porcie.
Videorecept
Tipy
- Korpus pripravený metódou horúceho mlieka je krásne jemný a vláčny. Dôležité je horúcu zmes mlieka a masla prilievať do vaječno-múčnej zmesi postupne a len zľahka premiešať, aby cesto zostalo nadýchané. Ak chcete, pridajte do cesta aj nastrúhanú citrónovú kôru.
- Krém je veľmi jednoduchý a rýchly. Používam kvalitný smotanový syr izbovej teploty (Philadelphia, Mascarpone, ale aj jemný tvaroh funguje) a sladené kondenzované mlieko. Do tejto zmesi už len opatrne vmiešam dotuha vyšľahanú šľahačku. Neprešľahajte, aby sa krém nezrazil.
- Vychladnutý korpus prekrojím na tri pláty. Ak sa mi pri pečení vrch príliš vydul, zarovnám ho nožom a odrezky si odložím na omrvinky na boky torty. Pri plnení môžem použiť aj cukrárske vrecko pre rovnomernejšiu vrstvu krému. Zvyšným krémom potriem celú tortu.
- Zdobenie pavučinou z kondenzovaného mlieka je veľmi efektné a jednoduché. Kreslím špirálu a potom špajdľou robím čiary striedavo od stredu von a od kraja dovnútra. Boky obsypané omrvinkami pekne zakryjú prípadné nedokonalosti. Pred krájaním musí torta naozaj dobre stuhnúť v chlade.
Tento TOP recept na najlepšiu Tortu ‘Zlatý kľúč’ si určite zapíšte. Jednoduchá torta so smotanovým syrom, ktorá chutí božsky a vyzerá úžasne.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Varenie Madiny