Search

Torta “Milka” s dvoma krémami: Tento RECEPT musíte mať!

torta Milka
Torta Milka

Obsah receptu

Ak hľadáte recept na tortu, ktorá je nielen chuťovo božská, ale aj vizuálne pôsobivá, potom ste na správnom mieste! Táto torta “Milka” s dvoma druhmi lahodných krémov je presne taká – kombinuje jemné, vzdušné korpusy s bohatou chuťou lieskových orechov a dva druhy zamatových krémov pripravených z kvalitnej mliečnej a bielej čokolády. Každé sústo je dokonalou harmóniou chutí a textúr, ktorá poteší aj tých najnáročnejších maškrtníkov. Tento recept jednoducho musíte mať vo svojej zbierke!

Príprava tejto torty síce pozostáva z viacerých krokov – pečenia štyroch tenkých korpusov a prípravy dvoch samostatných krémov – no výsledok rozhodne stojí za tú námahu. Vrstvenie korpusov a krémov vytvára nádherný rez a celá torta pôsobí veľmi elegantne, obzvlášť po finálnom ozdobení nadýchanou šľahačkou a chrumkavými lieskovcami. Je to ideálna voľba na oslavy, sviatky alebo akúkoľvek príležitosť, keď chcete zapôsobiť výnimočným domácim dezertom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 60 minút (vrátane pečenia korpusov)
  • Čas chladenia krémov: min. 2-3 hodiny
  • Čas chladenia torty: min. 4-6 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 12-16 kúskov
  • Náročnosť: Vysoká (viac krokov, pečenie korpusov)
  • Forma: Okrúhla tortová forma s priemerom 24-26 cm

Potrebujeme

Na 4 korpusy:

  • 12 ks vaječných bielkov (izbovej teploty)
  • Štipka soli
  • 12 polievkových lyžíc kryštálového cukru (cca 180-200 g)
  • 200 g najemno mletých lieskových orechov
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky (preosiatej)

Na krémy:

  • 12 ks vaječných žĺtkov
  • 180 g kryštálového cukru
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky (preosiatej)
  • 3 balíčky vanilkového pudingového prášku (každý cca 40 g)
  • 1000 ml plnotučného mlieka
  • 200 g kvalitnej mliečnej čokolády (napr. Milka bez príchute, alebo iná min. 30% kakaa)
  • 200 g kvalitnej bielej čokolády
  • 250 g zmäknutého masla (82% tuku)

Na dokončenie a zdobenie:

  • 500 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku), dobre vychladenej
  • 2 balíčky stužovača šľahačky (voliteľné, pre lepšiu stabilitu)
  • 1-2 polievkové lyžice práškového cukru (do šľahačky)
  • cca 100-150 g nahrubo nasekaných lieskových orechov (ideálne krátko opražených)

Postup prípravy

Príprava korpusov:

  1. Pripravte si tortovú formu s priemerom cca 24-26 cm. Na dno formy si vystrihnite 4 kruhy papiera na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C).
  2. Vo veľkej, čistej a suchej mise začnite šľahať 12 bielkov so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne po lyžiciach zašľahávajte 12 lyžíc kryštálového cukru. Šľahajte elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach, kým nevznikne veľmi pevný, hustý a lesklý sneh (keď vyberiete metličky, sneh tvorí pevné špičky).
  3. Do tuhého snehu už len zľahka a opatrne stierkou alebo vareškou vmiešajte najemno mleté lieskové orechy a 2 lyžice preosiatej hladkej múky. Miešajte len krátko a zľahka, aby sneh čo najmenej stratil objem.
  4. Pripravené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti (najlepšie je cesto odvážiť a rozdeliť).
  5. Na dno tortovej formy položte jeden kruh papiera na pečenie. Rovnomerne naň rozotrite jednu časť cesta. Snažte sa vytvoriť čo najrovnomernejšiu, tenkú vrstvu.
  6. Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 15-20 minút. Korpus by mal byť na povrchu jemne zlatistý a pevný na dotyk. Okraje sa môžu začať mierne oddeľovať od formy.
  7. Upečený korpus opatrne vyberte z formy (môžete si pomôcť nožom okolo okrajov, ak treba) a aj s papierom ho preložte na mriežku vychladnúť. Papier odstráňte až po vychladnutí.
  8. Formu nechajte trochu vychladnúť, opäť dajte na dno čistý papier na pečenie a rovnakým spôsobom upečte postupne aj zvyšné tri korpusy. Všetky nechajte dôkladne vychladnúť na mriežke.

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Príprava krémov:

  1. Kým sa korpusy pečú a chladnú, pripravte krém. V miske dôkladne metličkou rozmiešajte 12 žĺtkov so 180 g kryštálového cukru, 3 lyžicami hladkej múky a 3 balíčkami vanilkového pudingového prášku. Prilejte asi 200 ml mlieka (z celkového litra) a rozmiešajte dohladka, aby v zmesi neboli hrudky.
  2. Zvyšných 800 ml mlieka nalejte do väčšieho hrnca a priveďte ho na strednom ohni takmer k varu.
  3. Keď mlieko začne vrieť, odstavte ho z ohňa. Za stáleho a rýchleho miešania metličkou doň pomaly tenkým prúdom vlejte pripravenú žĺtkovo-pudingovú zmes. Dobre premiešajte.
  4. Hrniec vráťte na mierny oheň a za stáleho a intenzívneho miešania metličkou (dôkladne aj od dna!) varte, kým krém nezhustne do konzistencie veľmi hustého pudingu (trvá to cca 3-5 minút).
  5. Horúci hustý krém ihneď rozdeľte na dve presne rovnaké časti do dvoch samostatných misiek.
  6. Do jednej misky s horúcim krémom nalámte na kúsky mliečnu čokoládu (200 g) a metličkou miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom. Vznikne krém s mliečnou čokoládou.
  7. Do druhej misky rovnako vmiešajte nalámanú bielu čokoládu (200 g) a miešajte do úplného rozpustenia. Vznikne biely čokoládový krém.
  8. Povrch oboch krémov ihneď prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala povrchu (zabráni sa tak vytvoreniu kožky). Nechajte oba krémy úplne vychladnúť pri izbovej teplote, potom ich môžete dať ešte na chvíľu do chladničky. Dôležité: Krémy musia byť pred spojením s maslom naozaj úplne vychladnuté a ideálne by mali mať podobnú teplotu ako zmäknuté maslo.

Dokončenie krémov a vrstvenie:

  1. Zmäknuté maslo (250 g) rozkrojte na polovicu (125 g + 125 g).
  2. Najprv v jednej mise prešľahajte samotný vychladnutý krém s mliečnou čokoládou. Potom doň postupne po malých kúskoch zašľahávajte 125 g zmäknutého masla. Šľahajte na stredných otáčkach, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém.
  3. Rovnako postupujte aj s bielym čokoládovým krémom – prešľahajte ho a potom doň postupne zašľahajte druhú polovicu masla (125 g).
  4. Pripravte si podnos alebo tanier, na ktorom budete tortu servírovať. Položte naň prvý vychladnutý korpus.
  5. Na korpus rovnomerne natrite polovicu krému s mliečnou čokoládou. Prikryte druhým korpusom.
  6. Na druhý korpus natrite polovicu bieleho čokoládového krému. Prikryte tretím korpusom.
  7. Na tretí korpus natrite zvyšok krému s mliečnou čokoládou. Prikryte štvrtým (posledným) korpusom.
  8. Na posledný korpus natrite zvyšok bieleho čokoládového krému. Rozotrite ho aj trochu na boky torty, aby sa zarovnali prípadné nerovnosti.

Chladenie a finálne zdobenie:

  1. Takto poskladanú tortu vložte do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť a preležať, ideálne aspoň 4-6 hodín, najlepšie však cez noc.
  2. Pred podávaním si pripravte šľahačku na zdobenie. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie (500 ml) nalejte do misy, pridajte práškový cukor a stužovač šľahačky (ak používate) a vyšľahajte elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
  3. Stuhnutú tortu vyberte z chladničky. Pripravenou šľahačkou potrite celý povrch torty – vrch aj boky. Pomocou dlhého noža alebo cukrárskej stierky povrch pekne uhlaďte.
  4. Lieskové orechy (100-150 g) nahrubo nasekajte a ideálne ich krátko nasucho opražte na panvici, kým sa nerozvonia (zvýrazní sa ich chuť). Nechajte ich vychladnúť.
  5. Vychladnutými nasekanými orechmi obsypte boky torty a podľa fantázie aj vrch. Môžete použiť aj cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou na vytvorenie šľahačkových ozdôb na vrchu torty pred posypaním orechmi.
  6. Hotovú tortu krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody a utrieť pred každým rezom pre čistejší rez) a podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Pečenie štyroch tenkých korpusov je síce prácnejšie, ale výsledok je jemnejší a torta vyzerá na reze krajšie. Ak sa vám nechce piecť jednotlivo, môžete skúsiť upiecť cesto vcelku v jednej forme (čas pečenia bude dlhší, cca 40-50 min) a po vychladnutí ho dvakrát horizontálne prekrojiť na tri pláty.
  2. Namiesto lieskových orechov môžete použiť aj vlašské orechy alebo mandle. Orechy v korpuse môžete pre výraznejšiu chuť pred mletím tiež krátko opražiť.
  3. Dbajte na to, aby mali krémy a maslo pri spájaní naozaj rovnakú (izbovú) teplotu, inak hrozí, že sa krém zrazí. Ak sa tak stane, skúste misku s krémom krátko nahriať nad parou a rýchlo prešľahať, alebo doň zašľahať kúsok zmäknutého masla navyše.
  4. Zdobenie torty je na vašej fantázii. Namiesto orechov môžete použiť čokoládové hobliny, strúhanú čokoládu, čerstvé ovocie alebo rôzne cukrárske zdobenia.

Raňajkové jablkové palacinky
TIP na dnes
Rýchle raňajkové jablkové palacinky: Hotové za 5 minút a iné už nerobím

Táto torta “Milka” s dvoma krémami je síce náročnejšia na prípravu, ale výsledok je skutočne luxusný a chuťovo nezabudnuteľný. Určite ju vyskúšajte, tento recept musíte mať!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natašine Slastice, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty