Sú recepty, ktoré sú doslova poklad. Presne taký je aj tento na slané rožky z lístkového cesta. Dala mi ho pred rokmi moja svokra so slovami: „Tieto keď upečieš, iné už nikto chcieť nebude.“ A mala pravdu! Odvtedy sú hviezdou každej našej oslavy. Milujem ich, lebo sú neuveriteľne jednoduché a zmiznú zo stola ako prvé.
Zabudnite na zložité jednohubky a chlebíčky. Tieto teplé, chrumkavé rožky plnené šunkou a roztečeným syrom sú absolútne návykové. K tomu jednoduchý jogurtový dip a máte pohostenie, za ktoré vás budú všetci chváliť. Prečo ich teda nevyskúšať?
Ako správne pripraviť šunkové rožky z lístkového cesta?
Celé kúzlo je v jednoduchosti. Lístkové cesto nakrájate na trojuholníky ako pizzu. Na každý kúsok natriete smotanový syr, položíte šunku, posypete syrom a zrolujete. Potriete vajíčkom, posypete semienkami a za 20 minút pečenia máte na stole neodolateľnú dobrotu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 20 min
- Počet porcií: 8 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 270 kcal/rožok
- Trend: Párty jedlo
Potrebujeme
Na rožky:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
- 8 plátkov kvalitnej dusenej šunky
- 100 g prírodného smotanového syra (napr. Lučina)
- 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
- 1 vajce na potretie
- čierne alebo biele sezamové semienka na posypanie
Na jogurtový dip:
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 lyžička hrubozrnnej horčice
- 1 menšia zaváraná uhorka
Postup prípravy
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Lístkové cesto rozviňte na pracovnej doske. Ak nie je okrúhle, pomocou noža alebo radielka ho zrežte do tvaru veľkého kruhu.
- Kruh rozdeľte na 8 rovnakých trojuholníkov, presne ako keď krájate pizzu.
- Každý trojuholník potrite tenkou vrstvou smotanového syra.
- Na širšiu časť každého trojuholníka položte plátok šunky.
- Všetko bohato posypte najemno nastrúhaným tvrdým syrom.
- Teraz začnite rolovať. Postupujte od najširšej strany a každý trojuholník pevne zrolujte smerom k špičke.
- Hotové rožky preložte na pripravený plech a nechajte medzi nimi trochu miesta.
- V malej miske rozšľahajte vajíčko. Dôkladne ním potrite každý rožok a na záver ich posypte sezamovými semienkami.
- Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
- Kým sa rožky pečú, pripravte si dip. Zmiešajte jogurt, horčicu a nadrobno nasekanú uhorku.
Videorecept
Tipy
- Pracujte s lístkovým cestom rýchlo, kým je studené. Bude sa vám s ním lepšie robiť a vo finále sa krajšie nafúkne.
- Rožky sú skvelé aj na druhý deň. Stačí ich na pár minút prihriať v rúre alebo v teplovzdušnej fritéze a budú opäť chrumkavé.
- Pre extra syrovú chuť môžete rožky pred pečením posypať aj trochou strúhaného parmezánu.
Zero-waste tip: Čo so zvyškami cesta?
Odkrojené zvyšky lístkového cesta rozhodne nevyhadzujte! Potrite ich zvyšným vajíčkom, posypte syrom, rascou alebo soľou, nakrájajte na tyčinky a upečte spolu s rožkami. Získate tak ďalšiu skvelú chuťovku.
Záver
Podávajte ešte teplé s pripraveným dipom. Garantujem vám, že tento recept sa okamžite stane hitom aj na vašich oslavách, presne ako u nás doma.
Recept vychádza z verzie od Rezept hub, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
