Search

Svokra mi dala tento recept na slané rožky a odvtedy ich robím na každú oslavu, sú fantastické

Šunkové rožky z lístkového cesta
Šunkové rožky z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 17. augusta 2025, 18:23

Sú recepty, ktoré sú doslova poklad. Presne taký je aj tento na slané rožky z lístkového cesta. Dala mi ho pred rokmi moja svokra so slovami: „Tieto keď upečieš, iné už nikto chcieť nebude.“ A mala pravdu! Odvtedy sú hviezdou každej našej oslavy. Milujem ich, lebo sú neuveriteľne jednoduché a zmiznú zo stola ako prvé.

Zabudnite na zložité jednohubky a chlebíčky. Tieto teplé, chrumkavé rožky plnené šunkou a roztečeným syrom sú absolútne návykové. K tomu jednoduchý jogurtový dip a máte pohostenie, za ktoré vás budú všetci chváliť. Prečo ich teda nevyskúšať?

Ako správne pripraviť šunkové rožky z lístkového cesta?

Celé kúzlo je v jednoduchosti. Lístkové cesto nakrájate na trojuholníky ako pizzu. Na každý kúsok natriete smotanový syr, položíte šunku, posypete syrom a zrolujete. Potriete vajíčkom, posypete semienkami a za 20 minút pečenia máte na stole neodolateľnú dobrotu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 8 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 270 kcal/rožok
  • Trend: Párty jedlo

Potrebujeme

Na rožky:

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
  • 8 plátkov kvalitnej dusenej šunky
  • 100 g prírodného smotanového syra (napr. Lučina)
  • 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
  • 1 vajce na potretie
  • čierne alebo biele sezamové semienka na posypanie

Na jogurtový dip:

  • 3 lyžice gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička hrubozrnnej horčice
  • 1 menšia zaváraná uhorka

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Lístkové cesto rozviňte na pracovnej doske. Ak nie je okrúhle, pomocou noža alebo radielka ho zrežte do tvaru veľkého kruhu.
  3. Kruh rozdeľte na 8 rovnakých trojuholníkov, presne ako keď krájate pizzu.
  4. Každý trojuholník potrite tenkou vrstvou smotanového syra.
  5. Na širšiu časť každého trojuholníka položte plátok šunky.
  6. Všetko bohato posypte najemno nastrúhaným tvrdým syrom.
  7. Teraz začnite rolovať. Postupujte od najširšej strany a každý trojuholník pevne zrolujte smerom k špičke.
  8. Hotové rožky preložte na pripravený plech a nechajte medzi nimi trochu miesta.
  9. V malej miske rozšľahajte vajíčko. Dôkladne ním potrite každý rožok a na záver ich posypte sezamovými semienkami.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
  11. Kým sa rožky pečú, pripravte si dip. Zmiešajte jogurt, horčicu a nadrobno nasekanú uhorku.

Videorecept

Tipy

  1. Pracujte s lístkovým cestom rýchlo, kým je studené. Bude sa vám s ním lepšie robiť a vo finále sa krajšie nafúkne.
  2. Rožky sú skvelé aj na druhý deň. Stačí ich na pár minút prihriať v rúre alebo v teplovzdušnej fritéze a budú opäť chrumkavé.
  3. Pre extra syrovú chuť môžete rožky pred pečením posypať aj trochou strúhaného parmezánu.

Zero-waste tip: Čo so zvyškami cesta?

Odkrojené zvyšky lístkového cesta rozhodne nevyhadzujte! Potrite ich zvyšným vajíčkom, posypte syrom, rascou alebo soľou, nakrájajte na tyčinky a upečte spolu s rožkami. Získate tak ďalšiu skvelú chuťovku.

Záver

Podávajte ešte teplé s pripraveným dipom. Garantujem vám, že tento recept sa okamžite stane hitom aj na vašich oslavách, presne ako u nás doma.

Recept vychádza z verzie od Rezept hub, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty