Ak hľadáte inšpiráciu na slávnostný nedeľný obed, po ktorom si bude celá rodina pýtať dupľu, toto je on. Tieto Debrecínske rezne sú absolútna stávka na istotu. Sú to šťavnaté bravčové plátky, najprv opečené a potom zapečené v neskutočne bohatej a chutnej krémovej omáčke s hubami, debrecínskou klobásou, uhorkami a syrom. Je to delikatesa, za ktorú vás budú doma nosiť na rukách.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 45 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 720 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Nedeľný obed / Domáca klasika
Potrebujeme
- 4 hrubšie plátky bravčového karé alebo krkovičky (spolu cca 600 g)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- hladká múka na obalenie
- olej a maslo na opekanie
Na debrecínsku omáčku
- 30 g masla
- 80 g debrecínskej klobásy (alebo inej pikantnej)
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 65 g kyslých uhoriek
- 1,5 PL hladkej múky
- 350 ml mlieka
- 150 g tvrdého syra na strúhanie (napr. eidam)
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Plátky mäsa zľahka naklepte cez fóliu. Z oboch strán ich osoľte a okoreňte. Následne ich zľahka obaľte v hladkej múke a prebytočnú múku oklepte.
- Opekanie. Na veľkej panvici rozohrejte zmes oleja a masla. Obalené plátky mäsa na nej sprudka opečte z oboch strán do krásnej zlatohnedej farby.
- Opečené mäso poukladajte tesne vedľa seba do zapekacej misy alebo pekáča. Rúru si predhrejte na 190 °C.
- Príprava omáčky. Do tej istej panvice, kde zostal výpek z mäsa, pridajte 30 g masla. Keď sa rozpustí, pridajte na kocky nakrájanú debrecínsku klobásu a krátko ju opečte, aby pustila chuť.
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a restujte, kým nechytia peknú hnedú farbu a neodparí sa z nich voda.
- Zmes zaprášte múkou a krátko orestujte (asi 1 minútu), aby ste vytvorili zápražku.
- Postupne a za stáleho miešania metličkou prilievajte mlieko, aby sa nevytvorili hrudky. Varte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne do krémovej konzistencie.
- Omáčku dochuťte soľou a korením. Nakoniec do nej vmiešajte na malé kocky nakrájané kyslé uhorky.
- Zapekanie. Pripravenou omáčkou rovnomerne zalejte mäso v pekáči.
- Vrch bohato posypte nahrubo nastrúhaným syrom.
- Pečte vo vyhriatej rúre približne 30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a syr rozpečený.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Využite výpek z mäsa, nikdy ho nevylievajte! To najlepšie na celom jedle je bohatá šťava. Omáčku preto vždy pripravujte v tej istej panvici, v ktorej ste opekali mäso. Na dne zostali pripečené kúsky plné chuti (výpek), ktoré sa po pridaní ďalších surovín rozpustia a dodajú omáčke fantastickú hĺbku, farbu a silu.
- Ako na najšťavnatejšie mäso? Bravčové karé (kotleta) je pomerne chudé mäso, ktoré má tendenciu byť po dlhšom pečení suché. Ak chcete mať stopercentnú istotu, že mäso bude mäkké ako maslo, použite radšej bravčovú krkovičku. Je prerastenejšia, šťavnatejšia a pre tento typ zapekania úplne ideálna.
Jednoduché variácie
- S cibuľou a cesnakom: Pre ešte bohatšiu a tradičnejšiu chuť omáčky môžete pred pridaním šampiňónov na masle orestovať jednu nadrobno nasekanú cibuľu a plátky cesnaku.
- Pikantná verzia: Spolu s debrecínkou opečte aj kúsok pikantnej domácej klobásy alebo do hotovej omáčky pridajte štipku mletého čili. Získate tak príjemne pikantný nádych, ktorý sa k jedlu skvele hodí.
Výsledkom je sýty a slávnostný obed, ktorý je taký dobrý, že si ho budete chcieť dopriať nielen v nedeľu, ale pri každej príležitosti. Podávajte ho so zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi alebo len s čerstvým chlebom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube szazsu, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.