Najlepšie Debrecínske bravčové rezne na nedeľný obed
Ak hľadáte inšpiráciu na nedeľný obed, po ktorom si bude celá rodina pýtať dupľu, toto je on. Tieto Debrecínske rezne sú absolútna stávka na istotu. Sú to šťavnaté bravčové plátky zapečené v neskutočne bohatej a chutnej omáčke s hubami, debrecínkou a syrom. Je to delikatesa!
600g4 hrubšie plátky bravčového karé alebo krkovičky(spolu cca 600 g)
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
hladká múka na obalenie
olej a maslo na opekanie
Na debrecínsku omáčku:
30g30 g masla
80g80 g debrecínskej klobásy
300g300 g čerstvých šampiňónov
65g65 g kyslých uhoriek
1.5PL1,5 PL hladkej múky
350ml350 ml mlieka
150g150 g tvrdého syra na strúhanie(napr. eidam)
Pokyny
1. Príprava mäsa. Plátky mäsa zľahka naklepte, okraje narežte. Z oboch strán ich osoľte, okoreňte a zľahka obaľte v hladkej múke.
2. Opekanie. Na panvici rozohrejte olej a plátky mäsa sprudka opečte dozlatista. Opečené mäso poukladajte do zapekacej misy.
3. Príprava omáčky. Rúru predhrejte na 190 °C. Do výpeku na panvici pridajte maslo, na kocky nakrájanú klobásu a krátko opečte.
4. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a restujte, kým nechytia farbu.
5. Zmes zaprášte múkou a orestujte. Postupne za stáleho miešania prilievajte mlieko a varte do zhustnutia.
6. Omáčku dochuťte soľou a korením. Nakoniec vmiešajte na malé kocky nakrájané uhorky.
7. Zapekanie. Pripravenou omáčkou rovnomerne zalejte mäso v pekáči. Vrch bohato posypte nastrúhaným syrom.
8. Pečte vo vyhriatej rúre približne 30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý.
Poznámky
1. Využite výpek z mäsa! Omáčku vždy pripravujte v tej istej panvici, v ktorej ste opekali mäso. Na dne zostali pripečené kúsky plné chuti, ktoré dodajú omáčke fantastickú hĺbku.2. Ako na najšťavnatejšie mäso? Ak chcete mať stopercentnú istotu, že mäso bude mäkké ako maslo, použite radšej bravčovú krkovičku. Je šťavnatejšia a pre tento typ zapekania ideálna.