Hľadáte recept na sýty a chutný obed, ktorý si nevyžaduje veľa riadu? Táto fantastická pečená krkovička z jedného plechu je odpoveďou. Šťavnaté mäso, chrumkavá slanina a dokonale upečené zemiaky v jednom. Všetko pripravíte za pár minút a o hodinu podávate!
Vrstvenie priamo na plechu zaručí, že sa všetky chute dokonale prepoja. Po tomto obede sa bude zaručene každý zalizovať.
Ako upiecť šťavnatú krkovičku so zemiakmi na plechu?
Plátky mäsa ochuťte, potrite horčicou a obložte slaninou, cibuľou a cesnakom. Navrch navrstvite osolené plátky zemiakov. Plech prikryte alobalom a pečte 40 minút pri 200 °C. Potom odkryte, posypte parmezánom a dopečte 15 minút do zlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 55 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
Potrebujeme
Hlavné suroviny
- 600 g bravčovej krkovičky (nakrájanej na plátky hrubé cca 1,5 cm)
- 1 kg zemiakov
- 12 plátkov anglickej slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
Na dochutenie
- 6 PL plnotučnej horčice
- olej (na pokvapkanie)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 1 ČL celej rasce
- 1 ČL sušeného tymiánu
- parmezán (na posypanie)
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup prípravy
1. Príprava a vrstvenie
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si hlbší plech na pečenie.
- Plátky krkovičky z oboch strán jemne naklepte cez potravinársku fóliu.
- Mäso osoľte, okoreňte a poukladajte na dno plechu. Každý plátok výdatne potrite horčicou.
- Na mäso rovnomerne rozložte plátky slaniny a posypte ich údenou paprikou.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na tenké plátky a navrstvite ich na slaninu. Všetko posypte rascou a tymianom.
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm a poukladajte ich ako poslednú vrstvu na plech.
- Zemiaky na povrchu osoľte a zľahka pokvapkajte olejom.
2. Pečenie
- Plech dôkladne prikryte alobalom alebo vekom a vložte do predhriatej rúry. Pečte 40 minút.
- Potom plech vyberte, opatrne odstráňte alobal a povrch zemiakov husto posypte najemno nastrúhaným parmezánom.
- Vráťte plech späť do rúry už bez prikrytia a pečte ďalších 15 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlatistý a chrumkavý.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu verziu pridajte k horčici aj trochu čili pasty.
- Namiesto parmezánu môžete na záver použiť aj strúhaný syr eidam alebo goudu.
- Ak máte radi, pridajte medzi zemiaky aj pár plátkov mrkvy či petržlenu.
Podávajte priamo z plechu, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Tento sýty obed si získa každého milovníka domácej kuchyne.
Recept vychádza z verzie zverejnenej na Youtube kanáli Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.