Pečená krkovička so slaninou a zemiakmi z jedného plechu
Hľadáte recept na sýty a chutný obed, ktorý si nevyžaduje veľa riadu? Táto fantastická pečená krkovička z jedného plechu je odpoveďou. Šťavnaté mäso, chrumkavá slanina a dokonale upečené zemiaky v jednom. Všetko pripravíte za pár minút a o hodinu podávate!
600gbravčovej krkovičky(nakrájanej na plátky hrubé cca 1,5 cm)
1kgzemiakov
12plátkovanglickej slaniny
1ksveľká cibuľa
2strúčikycesnaku
Na dochutenie:
6PLplnotučnej horčice
olej(na pokvapkanie)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1ČLmletej údenej papriky
1ČLcelej rasce
1ČLsušeného tymiánu
parmezán(na posypanie)
čerstvá petržlenová vňať(na ozdobenie)
Pokyny
1. Príprava a vrstvenie:
1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si hlbší plech na pečenie.
2. Plátky krkovičky z oboch strán jemne naklepte cez potravinársku fóliu.
3. Mäso osoľte, okoreňte a poukladajte na dno plechu. Každý plátok výdatne potrite horčicou.
4. Na mäso rovnomerne rozložte plátky slaniny a posypte ich údenou paprikou.
5. Cibuľu a cesnak nakrájajte na tenké plátky a navrstvite ich na slaninu. Všetko posypte rascou a tymianom.
6. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm a poukladajte ich ako poslednú vrstvu na plech.
7. Zemiaky na povrchu osoľte a zľahka pokvapkajte olejom.
2. Pečenie:
8. Plech dôkladne prikryte alobalom alebo vekom a vložte do predhriatej rúry. Pečte 40 minút.
9. Potom plech vyberte, opatrne odstráňte alobal a povrch zemiakov husto posypte najemno nastrúhaným parmezánom.
10. Vráťte plech späť do rúry už bez prikrytia a pečte ďalších 15 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlatistý a chrumkavý.
Poznámky
1. Pre pikantnejšiu verziu pridajte k horčici aj trochu čili pasty.2. Namiesto parmezánu môžete na záver použiť aj strúhaný syr eidam alebo goudu.3. Ak máte radi, pridajte medzi zemiaky aj pár plátkov mrkvy či petržlenu.