Search

Nutella šišky z rúry, ktoré zmiznú z plechu za pár minút: Božský recept (Jednoduchý a TOP)

Pečené šišky s Nutellou
Pečené šišky s Nutellou

Obsah receptu

Kto by odolal nadýchaným, mäkučkým šiškám, ktoré navyše ukrývajú sladké tajomstvo v podobe tekutej Nutelly? Tento recept na pečené šišky je absolútne božský a má jednu obrovskú výhodu – pripravíte ich pohodlne v rúre, bez starostí s vyprážaním v horúcom oleji. Sú vláčne, voňavé a v kombinácii s Nutellou, medom a kokosom predstavujú dokonalý sladký zážitok. Verte nám, tieto šišky sú tak dobré, že z plechu zmiznú naozaj za pár minút!

Ich príprava je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju aj ten, kto s kysnutým cestom ešte len začína. Sú ideálne ako sladké raňajky, dezert ku káve alebo len tak, na maškrtenie počas dňa. Kombinácia obľúbenej Nutelly, sladkého medu a exotického kokosu robí z týchto pečených šišiek neodolateľnú dobrotu, ktorú si jednoducho musíte upiecť.

Základné Info:

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas kysnutia: 60 minút + 10 minút
  • Čas pečenia: cca 25 minút
  • Čas chladenia: 10 minút
  • Počet porcií: 9 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme

Cesto

  • 200 ml vlažného mlieka (cca 35-40°C)
  • 500 g hladkej múky (preosiatej)
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 10 g suchého droždia (1 balíček)
  • 40 g zmäknutého masla
  • 4 + 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 ks vajce (izbovej teploty)
  • 1 ks vaječný bielok (izbovej teploty)
  • 1/2 lyžičky soli

Plnka

  • 9 lyžičiek Nutelly (alebo iného lieskovo-orieškového krému)

Na potretie pred pečením

  • 1 ks vaječný žĺtok

Zdobenie

  • Práškový cukor na posypanie (podľa chuti)
  • 2 lyžice tekutého medu (môže byť mierne zahriaty)
  • 4 lyžice strúhaného kokosu

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie

  1. Do väčšej misy nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a suché droždie. Jemne premiešajte a nechajte asi 5-10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena (aktivácia droždia).
  2. K aktivovanému droždiu pridajte zmäknuté maslo, 4 lyžice rastlinného oleja, celé vajce a bielok. Metličkou alebo vareškou premiešajte tekuté suroviny.
  3. Postupne po častiach zapracujte preosiatu múku zmiešanú so soľou. Miesite rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto (môže to trvať 5-10 minút).
  4. Vytvarujte z cesta bochník, jemne ho potrite zvyšnou 1 lyžicou oleja, vložte späť do misy, prikryte čistou utierkou alebo fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Tvarovanie, plnenie a druhé kysnutie

  1. Vykysnuté cesto jemne premiesite na pomúčenej doske a rozdeľte ho na 9 rovnakých častí (každá cca 90-100g).
  2. Ruky si môžete jemne naolejovať. Z každého kúska cesta vytvarujte guľku, ktorú potom dlaňou alebo valčekom sploštite na placku (s priemerom cca 8-10 cm). Stred placky by mal byť trochu hrubší ako okraje.
  3. Do stredu každej placky dajte lyžičku Nutelly. Okraje cesta opatrne preložte cez Nutellu a pevne ich spojte a zlepte k sebe, aby náplň počas pečenia nevytiekla.
  4. Dobre uzavretú guľku jemne dlaňami vytvarujte do hladkého okrúhleho tvaru šišky/buchty.
  5. Vytvarované šišky ukladajte spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie, s dostatočnými rozostupmi medzi sebou.
  6. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 10 minút podkysnúť priamo na plechu.

Pečenie a dokončenie

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev).
  2. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžičkou vody alebo mlieka. Podkysnuté šišky opatrne potrite rozšľahaným žĺtkom.
  3. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, alebo kým nie sú šišky krásne zlatohnedé na povrchu.
  4. Upečené šišky vyberte z rúry, ešte horúce ich môžete jemne prikryť utierkou (budú vláčnejšie) a nechajte ich na plechu chladnúť asi 10 minút.
  5. Mierne vychladnuté šišky najprv posypte práškovým cukrom. Potom ich povrch potrite tekutým (mierne zohriatym) medom a nakoniec ich bohato posypte strúhaným kokosom.
  6. Podávajte ešte teplé alebo úplne vychladnuté.

Videorecept

Tipy

  1. Teplota mlieka: Dbám na to, aby mlieko nebolo príliš horúce (zabilo by droždie) ani príliš studené (kysnutie by trvalo dlho). Ideálna je teplota okolo 35-40°C, taká “príjemná na prst”. Správna aktivácia droždia je základom úspechu.
  2. Tesnenie: Pri plnení Nutellou si dávam naozaj záležať, aby som okraje cesta poriadne zlepil. Ak by Nutella vytiekla, pripálila by sa na plechu. Pomôcť môže jemné navlhčenie okrajov vodou pred zlepením.
  3. Zdobenie: Postup zdobenia (cukor -> med -> kokos) je trochu netradičný. Ja osobne odporúčam buď len posypať práškovým cukrom, alebo potrieť mierne zohriatym medom a až potom posypať kokosom (cukor vynechať). Teplý med sa lepšie rozotiera. Alternatívne môžete šišky poliať rozpustenou čokoládou.
  4. Variácie: Namiesto Nutelly môžete použiť lekvár, džem, tvarohovú alebo makovú plnku. Fantázii sa medze nekladú! Namiesto kokosu môžete posypať nasekanými orechmi alebo mandľovými lupienkami.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Tieto božské Nutella šišky z rúry sú dôkazom, že aj bez vyprážania si môžete dopriať fantastickú sladkú pochúťku. Sú jednoduché, neodolateľne chutné a zaručene potešia každého milovníka sladkého.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od GÜLSÜMÜN SARAYI TV

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty