Kto by odolal nadýchaným, mäkučkým šiškám, ktoré navyše ukrývajú sladké tajomstvo v podobe tekutej Nutelly? Tento recept na pečené šišky je absolútne božský a má jednu obrovskú výhodu – pripravíte ich pohodlne v rúre, bez starostí s vyprážaním v horúcom oleji. Sú vláčne, voňavé a v kombinácii s Nutellou, medom a kokosom predstavujú dokonalý sladký zážitok. Verte nám, tieto šišky sú tak dobré, že z plechu zmiznú naozaj za pár minút!
Ich príprava je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju aj ten, kto s kysnutým cestom ešte len začína. Sú ideálne ako sladké raňajky, dezert ku káve alebo len tak, na maškrtenie počas dňa. Kombinácia obľúbenej Nutelly, sladkého medu a exotického kokosu robí z týchto pečených šišiek neodolateľnú dobrotu, ktorú si jednoducho musíte upiecť.
Základné Info:
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas kysnutia: 60 minút + 10 minút
- Čas pečenia: cca 25 minút
- Čas chladenia: 10 minút
- Počet porcií: 9 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme
Cesto
- 200 ml vlažného mlieka (cca 35-40°C)
- 500 g hladkej múky (preosiatej)
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 10 g suchého droždia (1 balíček)
- 40 g zmäknutého masla
- 4 + 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 ks vajce (izbovej teploty)
- 1 ks vaječný bielok (izbovej teploty)
- 1/2 lyžičky soli
Plnka
- 9 lyžičiek Nutelly (alebo iného lieskovo-orieškového krému)
Na potretie pred pečením
- 1 ks vaječný žĺtok
Zdobenie
- Práškový cukor na posypanie (podľa chuti)
- 2 lyžice tekutého medu (môže byť mierne zahriaty)
- 4 lyžice strúhaného kokosu
Postup prípravy
Príprava cesta a kysnutie
- Do väčšej misy nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a suché droždie. Jemne premiešajte a nechajte asi 5-10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena (aktivácia droždia).
- K aktivovanému droždiu pridajte zmäknuté maslo, 4 lyžice rastlinného oleja, celé vajce a bielok. Metličkou alebo vareškou premiešajte tekuté suroviny.
- Postupne po častiach zapracujte preosiatu múku zmiešanú so soľou. Miesite rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto (môže to trvať 5-10 minút).
- Vytvarujte z cesta bochník, jemne ho potrite zvyšnou 1 lyžicou oleja, vložte späť do misy, prikryte čistou utierkou alebo fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie, plnenie a druhé kysnutie
- Vykysnuté cesto jemne premiesite na pomúčenej doske a rozdeľte ho na 9 rovnakých častí (každá cca 90-100g).
- Ruky si môžete jemne naolejovať. Z každého kúska cesta vytvarujte guľku, ktorú potom dlaňou alebo valčekom sploštite na placku (s priemerom cca 8-10 cm). Stred placky by mal byť trochu hrubší ako okraje.
- Do stredu každej placky dajte lyžičku Nutelly. Okraje cesta opatrne preložte cez Nutellu a pevne ich spojte a zlepte k sebe, aby náplň počas pečenia nevytiekla.
- Dobre uzavretú guľku jemne dlaňami vytvarujte do hladkého okrúhleho tvaru šišky/buchty.
- Vytvarované šišky ukladajte spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie, s dostatočnými rozostupmi medzi sebou.
- Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 10 minút podkysnúť priamo na plechu.
Pečenie a dokončenie
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev).
- V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžičkou vody alebo mlieka. Podkysnuté šišky opatrne potrite rozšľahaným žĺtkom.
- Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút, alebo kým nie sú šišky krásne zlatohnedé na povrchu.
- Upečené šišky vyberte z rúry, ešte horúce ich môžete jemne prikryť utierkou (budú vláčnejšie) a nechajte ich na plechu chladnúť asi 10 minút.
- Mierne vychladnuté šišky najprv posypte práškovým cukrom. Potom ich povrch potrite tekutým (mierne zohriatym) medom a nakoniec ich bohato posypte strúhaným kokosom.
- Podávajte ešte teplé alebo úplne vychladnuté.
Videorecept
Tipy
- Teplota mlieka: Dbám na to, aby mlieko nebolo príliš horúce (zabilo by droždie) ani príliš studené (kysnutie by trvalo dlho). Ideálna je teplota okolo 35-40°C, taká “príjemná na prst”. Správna aktivácia droždia je základom úspechu.
- Tesnenie: Pri plnení Nutellou si dávam naozaj záležať, aby som okraje cesta poriadne zlepil. Ak by Nutella vytiekla, pripálila by sa na plechu. Pomôcť môže jemné navlhčenie okrajov vodou pred zlepením.
- Zdobenie: Postup zdobenia (cukor -> med -> kokos) je trochu netradičný. Ja osobne odporúčam buď len posypať práškovým cukrom, alebo potrieť mierne zohriatym medom a až potom posypať kokosom (cukor vynechať). Teplý med sa lepšie rozotiera. Alternatívne môžete šišky poliať rozpustenou čokoládou.
- Variácie: Namiesto Nutelly môžete použiť lekvár, džem, tvarohovú alebo makovú plnku. Fantázii sa medze nekladú! Namiesto kokosu môžete posypať nasekanými orechmi alebo mandľovými lupienkami.

Tieto božské Nutella šišky z rúry sú dôkazom, že aj bez vyprážania si môžete dopriať fantastickú sladkú pochúťku. Sú jednoduché, neodolateľne chutné a zaručene potešia každého milovníka sladkého.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od GÜLSÜMÜN SARAYI TV