Hľadáte recept na tú pravú, ultimátnu čokoládovú tortu, ktorá je dokonale vláčna, plná intenzívnej chuti a zavŕšená zamatovým maslovým krémom? Práve ste ho našli! Toto nie je len tak hocijaká torta. Je to splnený sen každého milovníka čokolády, ktorý sa rozplýva na jazyku a zanecháva pocit absolútneho blaha. Vďaka špeciálnej ingrediencii – horúcej vode – je korpus neuveriteľne šťavnatý a jemný. Táto torta vyzerá luxusne, chutí božsky a je predurčená stať sa hviezdou každej oslavy, či už sú to narodeniny, výročie, alebo len chcete potešiť seba a svojich blízkych.
Nebojte sa zdanlivo zložitého postupu. S naším podrobným návodom krok za krokom zvládnete prípravu tejto delikatesy ako profesionálny cukrár. Ukážeme vám, ako pripraviť dokonale hladký a nadýchaný maslový krém, a ako tortu správne navrstviť, aby bol každý kúsok pastvou pre oči aj chuťové poháriky. Pripravte sa, pečenie tohto čokoládového pokladu bude zážitok!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Čas tuhnutia v chladničke: minimálne 30 minút
- Počet porcií: 1 torta (priemer 24 cm, cca 12-16 porcií)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na šťavnatý čokoládový korpus:
- 440 g hladkej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 125 g kvalitného kakaa
- 1,5 ČL jedlej sódy
- 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 2 ks väčších vajec
- 1 šálka (cca 250 ml) plnotučného mlieka
- 125 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 250 ml vriacej vody
Na jemný maslový krém:
- 250 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 70 g kvalitného kakaa (preosiateho)
- 400 g práškového cukru (preosiateho)
- 170 ml plnotučného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy
Príprava a pečenie korpusov:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Dve okrúhle formy na pečenie (s priemerom ideálne 24 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo kakaom.
- Vo veľkej mise zmiešame všetky suché ingrediencie na korpus: preosiatu múku, cukor, kakao, jedlú sódu, kypriaci prášok a soľ. Dôkladne premiešame metličkou.
- V druhej mise zľahka vyšľaháme vajcia. Pridáme k nim mlieko, olej a vanilkový extrakt a krátko spolu prešľaháme.
- Mokré ingrediencie vlejeme k suchej zmesi a pomocou mixéra na nízkych otáčkach šľaháme, kým sa všetko nespojí do hustej hmoty.
- Nakoniec za stáleho pomalého miešania tenkým prúdom prilejeme vriacu vodu. Cesto sa stane redším – je to v poriadku. Miešame už len krátko, aby bolo cesto hladké.
- Hotové cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch pripravených foriem a vložíme ich do predhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C po dobu 30–35 minút. Upečenosť skontrolujeme pomocou špajdle – po zapichnutí do stredu korpusu musí vyjsť čistá.
- Upečené korpusy necháme asi 10 minút chladnúť vo formách, potom ich opatrne preklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia torty:
- Kým korpusy chladnú, pripravíme si krém. V mise šľaháme zmäknuté maslo elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach, až kým nie je svetlé a nadýchané (asi 3-5 minút).
- Postupne, na nízkych otáčkach, zašľaháme preosiaty práškový cukor a preosiate kakao. Keď sa suroviny spoja, pridáme mlieko a vanilkový extrakt. Zvýšime otáčky a všetko spolu šľaháme ďalšie 2-3 minúty do hladkého a nadýchaného krému.
- Každý z dvoch úplne vychladnutých korpusov prerežeme horizontálne na polovicu, čím nám vzniknú štyri samostatné pláty.
- Začíname vrstviť: Prvý plát položíme na tortový podnos a potrieme ho primeranou vrstvou krému (asi štvrtinou). Prikryjeme druhým plátom, opäť potrieme krémom a postup opakujeme so všetkými štyrmi plátmi.
- Posledný, vrchný plát a tiež boky celej torty potrieme zvyšným krémom a povrch pekne uhladíme stierkou alebo dlhým nožom.
- Hotovú tortu vložíme aspoň na 30 minút do chladničky, aby krém stuhol a chute sa prepojili. Následne ju môžeme podávať, nakrájanú na kúsky.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem dosiahnuť dokonale hladký povrch torty, pred finálnym potretím bokov a vrchu si nôž alebo stierku na chvíľu namočím do horúcej vody a utriem dosucha. Krém sa potom krásne uhladí.
- Zvyšok krému, ktorý mi ostane, rada naplním do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na vrch torty vytvorím malé pusinky alebo iné ozdoby. Tortu to posunie na ďalšiu úroveň.
- Pre ešte intenzívnejší zážitok môžete jednotlivé pláty korpusu pred natretím krémom zľahka pokvapkať kávou, kávovým likérom alebo rumom.
- Tortu pred podávaním rada ozdobím čerstvým ovocím (maliny, jahody), strúhanou čokoládou alebo hoblinkami z bielej čokolády. Vytvorí to krásny kontrast.
Užite si každý kúsok tohto čokoládového neba! S týmto receptom sa z vás zaručene stane domáci majster cukrár. Prajeme dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od foodCAST, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.