Search

Najlepšie fašírky (tajomstvo je v krupici a cibuli): Tento recept musíte skúsiť

najlepšie fašírky
Najlepšie fašírky

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie, najšťavnatejšie fašírky? Tento recept jednoducho musíte skúsiť. Tajomstvo spočíva v použití detskej krupice namiesto strúhanky a pridaní rozmixovanej surovej cibule priamo do mäsovej zmesi. Výsledok je fantasticky mäkký, šťavnatý a plný chuti.

Ak patríte k milovníkom fašírok, tento recept vás určite prekvapí. Skúste si pripraviť fašírky tentoraz inak – dusené spolu s opečenými zemiakmi v jednej panvici. Je to jednoduchý spôsob, ako pripraviť kompletný a neskutočne chutný obed či večeru.

  • Čas prípravy: cca 35 minút
  • Čas tepelnej úpravy: cca 35-40 minút
  • Počet porcií: 2-3 porcie (cca 6-8 fašíriek)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Na fašírky:

  • 600 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho)
  • 4 polievkové lyžice detskej krupice (jemnej)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Mletá sladká paprika podľa chuti (cca 1 ČL, voliteľné)

Ostatné:

  • 4 veľké zemiaky (prílohové, varný typ B alebo C)
  • Rastlinný olej (na vyprážanie)
  • 100 ml horúcej vody (alebo vývaru)

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)

Postup prípravy

Príprava fašírkovej zmesi:

  1. Mleté mäso dajte do väčšej misy a pridajte k nemu detskú krupicu. Rukami alebo vareškou ju zľahka zapracujte do mäsa.
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kusy. Vložte ju do nádoby mixéra (alebo použite ponorný mixér vo vyššej nádobe) spolu s dvoma celými vajcami. Rozmixujte na hladkú kašu.
  3. Rozmixovanú cibuľovo-vaječnú zmes vlejte k mäsu s krupicou. Pridajte soľ, čerstvo mleté čierne korenie a prípadne aj mletú sladkú papriku podľa chuti.
  4. Teraz všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte rukami alebo vareškou, kým sa nespoja do jednotnej mäsovej hmoty. Zmes by mala byť mäkká, ale držať pohromade.

Opekanie fašíriek a zemiakov:

  1. Ruky si navlhčite studenou vodou (alebo ich potrite trochou oleja), aby sa vám mäsová hmota nelepila na dlane. Z pripravenej zmesi tvarujte placky (fašírky) s priemerom približne 8 cm a hrúbkou cca 1,5-2 cm. Mali by ste vytvarovať 6 až 8 kusov.
  2. Na veľkej panvici (ideálne takej, ktorá má aj pokrievku) rozpáľte dostatočné množstvo oleja na strednom ohni.
  3. Opatrne vkladajte vytvarované fašírky do horúceho oleja. Opekajte ich z jednej strany približne 2-3 minúty dozlatista. Potom ich opatrne otočte a opekajte ďalšie 2 minúty aj z druhej strany. Cieľom je len ich zatiahnuť a dodať im farbu, nemusia byť úplne prepečené.
  4. Kým sa fašírky opekajú, ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na väčšie kusy alebo mesiačiky.
  5. Opečené fašírky vyberte z panvice a dočasne ich odložte na tanier (môžete ho vystlať papierovou utierkou na odsatie tuku, ako radil pôvodný recept).
  6. Do výpeku v panvici (ak je oleja príliš veľa, časť odoberte) vložte nakrájané zemiaky. Opekajte ich za občasného miešania na strednom ohni približne 10 minút, kým nechytia zlatistú farbu zo všetkých strán.

Dusenie a dokončenie:

  1. K opečeným zemiakom na panvici vráťte späť opečené fašírky. Uložte ich pomedzi zemiaky.
  2. Zemiaky a fašírky v panvici zľahka osoľte a okoreňte.
  3. Prilejte horúcu vodu (100 ml) alebo vývar. Tekutina by mala siahať len na dno panvice, nemala by zakrývať suroviny.
  4. Panvicu prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a nechajte všetko spolu pomaly dusiť približne 20 minút. Počas tejto doby fašírky aj zemiaky krásne zmäknú a chute sa prepoja. Para pod pokrievkou zabezpečí šťavnatosť.
  5. Po 20 minútach skontrolujte, či sú zemiaky aj fašírky mäkké. Ak áno, odstavte z ohňa. Ak nie, prikryté duste ešte pár minút.
  6. Hotové jedlo môžete ihneď servírovať. Na tanieri posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Videorecept

Tipy

  1. Tajomstvo týchto fašírok je naozaj v použití detskej krupice, ktorá ich udrží krásne šťavnaté, a v rozmixovanej surovej cibuli s vajcami, ktorá dodá skvelú chuť a vlhkosť. Vďaka tomu nepotrebujete pridávať žiadne ďalšie spojivá ako strúhanku či pečivo.
  2. Pri tvarovaní fašírok si vždy namáčam ruky do studenej vody, mäsová hmota sa potom vôbec nelepí. Tvarujem skôr ploskejšie placky, aby sa dobre prepiekli aj počas krátkeho dusenia.
  3. Fašírky najprv len krátko opečiem na oleji z oboch strán, aby sa zatiahli a chytili farbu. Potom ich vyberiem a na tom istom výpeku opečiem na väčšie kusy nakrájané zemiaky. Keď sú zemiaky zlatisté, vrátim fašírky, podlejem trochou vody a spolu podusím pod pokrievkou.
  4. Celé jedlo sa takto krásne prepojí v jednej panvici. Fašírky sú neuveriteľne mäkké a šťavnaté, zemiaky nasiaknuté chuťou z výpeku. Pred podávaním už len posypem čerstvými bylinkami. Je to kompletný obed alebo večera.

Toto je naozaj ten najlepší recept na fašírky, ktorý musíte skúsiť. Tajomstvo krupice a mixovanej cibule vám zaručí neskutočne šťavnatý a chutný výsledok.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od AZIZA GOTOVIT

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

Páčil sa vám recept?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

/* Skrytie hodnotenia, odporúčaní a spätných odkazov */ .entry-content .sharedaddy, .entry-content .rating-stars, .entry-content .post-navigation, .entry-content .related-posts, .entry-content .comments-area, .entry-content iframe, .entry-content .wp-block-embed, .entry-content .post-tags, .entry-content .post-meta { display: none !important; }