Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie, najšťavnatejšie fašírky? Tento recept jednoducho musíte skúsiť. Tajomstvo spočíva v použití detskej krupice namiesto strúhanky a pridaní rozmixovanej surovej cibule priamo do mäsovej zmesi. Výsledok je fantasticky mäkký, šťavnatý a plný chuti.
Ak patríte k milovníkom fašírok, tento recept vás určite prekvapí. Skúste si pripraviť fašírky tentoraz inak – dusené spolu s opečenými zemiakmi v jednej panvici. Je to jednoduchý spôsob, ako pripraviť kompletný a neskutočne chutný obed či večeru.
- Čas prípravy: cca 35 minút
- Čas tepelnej úpravy: cca 35-40 minút
- Počet porcií: 2-3 porcie (cca 6-8 fašíriek)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Na fašírky:
- 600 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho)
- 4 polievkové lyžice detskej krupice (jemnej)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá sladká paprika podľa chuti (cca 1 ČL, voliteľné)
Ostatné:
- 4 veľké zemiaky (prílohové, varný typ B alebo C)
- Rastlinný olej (na vyprážanie)
- 100 ml horúcej vody (alebo vývaru)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)
Postup prípravy
Príprava fašírkovej zmesi:
- Mleté mäso dajte do väčšej misy a pridajte k nemu detskú krupicu. Rukami alebo vareškou ju zľahka zapracujte do mäsa.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kusy. Vložte ju do nádoby mixéra (alebo použite ponorný mixér vo vyššej nádobe) spolu s dvoma celými vajcami. Rozmixujte na hladkú kašu.
- Rozmixovanú cibuľovo-vaječnú zmes vlejte k mäsu s krupicou. Pridajte soľ, čerstvo mleté čierne korenie a prípadne aj mletú sladkú papriku podľa chuti.
- Teraz všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte rukami alebo vareškou, kým sa nespoja do jednotnej mäsovej hmoty. Zmes by mala byť mäkká, ale držať pohromade.
Opekanie fašíriek a zemiakov:
- Ruky si navlhčite studenou vodou (alebo ich potrite trochou oleja), aby sa vám mäsová hmota nelepila na dlane. Z pripravenej zmesi tvarujte placky (fašírky) s priemerom približne 8 cm a hrúbkou cca 1,5-2 cm. Mali by ste vytvarovať 6 až 8 kusov.
- Na veľkej panvici (ideálne takej, ktorá má aj pokrievku) rozpáľte dostatočné množstvo oleja na strednom ohni.
- Opatrne vkladajte vytvarované fašírky do horúceho oleja. Opekajte ich z jednej strany približne 2-3 minúty dozlatista. Potom ich opatrne otočte a opekajte ďalšie 2 minúty aj z druhej strany. Cieľom je len ich zatiahnuť a dodať im farbu, nemusia byť úplne prepečené.
- Kým sa fašírky opekajú, ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na väčšie kusy alebo mesiačiky.
- Opečené fašírky vyberte z panvice a dočasne ich odložte na tanier (môžete ho vystlať papierovou utierkou na odsatie tuku, ako radil pôvodný recept).
- Do výpeku v panvici (ak je oleja príliš veľa, časť odoberte) vložte nakrájané zemiaky. Opekajte ich za občasného miešania na strednom ohni približne 10 minút, kým nechytia zlatistú farbu zo všetkých strán.
Dusenie a dokončenie:
- K opečeným zemiakom na panvici vráťte späť opečené fašírky. Uložte ich pomedzi zemiaky.
- Zemiaky a fašírky v panvici zľahka osoľte a okoreňte.
- Prilejte horúcu vodu (100 ml) alebo vývar. Tekutina by mala siahať len na dno panvice, nemala by zakrývať suroviny.
- Panvicu prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a nechajte všetko spolu pomaly dusiť približne 20 minút. Počas tejto doby fašírky aj zemiaky krásne zmäknú a chute sa prepoja. Para pod pokrievkou zabezpečí šťavnatosť.
- Po 20 minútach skontrolujte, či sú zemiaky aj fašírky mäkké. Ak áno, odstavte z ohňa. Ak nie, prikryté duste ešte pár minút.
- Hotové jedlo môžete ihneď servírovať. Na tanieri posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Videorecept
Tipy
- Tajomstvo týchto fašírok je naozaj v použití detskej krupice, ktorá ich udrží krásne šťavnaté, a v rozmixovanej surovej cibuli s vajcami, ktorá dodá skvelú chuť a vlhkosť. Vďaka tomu nepotrebujete pridávať žiadne ďalšie spojivá ako strúhanku či pečivo.
- Pri tvarovaní fašírok si vždy namáčam ruky do studenej vody, mäsová hmota sa potom vôbec nelepí. Tvarujem skôr ploskejšie placky, aby sa dobre prepiekli aj počas krátkeho dusenia.
- Fašírky najprv len krátko opečiem na oleji z oboch strán, aby sa zatiahli a chytili farbu. Potom ich vyberiem a na tom istom výpeku opečiem na väčšie kusy nakrájané zemiaky. Keď sú zemiaky zlatisté, vrátim fašírky, podlejem trochou vody a spolu podusím pod pokrievkou.
- Celé jedlo sa takto krásne prepojí v jednej panvici. Fašírky sú neuveriteľne mäkké a šťavnaté, zemiaky nasiaknuté chuťou z výpeku. Pred podávaním už len posypem čerstvými bylinkami. Je to kompletný obed alebo večera.
Toto je naozaj ten najlepší recept na fašírky, ktorý musíte skúsiť. Tajomstvo krupice a mixovanej cibule vám zaručí neskutočne šťavnatý a chutný výsledok.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od AZIZA GOTOVIT
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 0 z 5 – 0 hlasov