Kto by odolal vôni a chuti čerstvo vysmažených domácich šišiek, štedro posypaných práškovým cukrom? Sú symbolom fašiangov, karnevalov, ale aj príjemných chvíľ pri poobednej káve. Tento najlepší recept na domáce šišky je overený a zaručene sa vám podarí. Aj keď ste možno mali z kysnutého cesta rešpekt, s týmto návodom zistíte, že príprava nadýchaných a zlatistých šišiek nie je vôbec zložitá.
Základom je dobre vykysnuté, vláčne cesto pripravené s poctivým kváskom. Dôležité je nechať cesto dostatočne nakysnúť nielen v mise, ale aj po vykrojení jednotlivých šišiek. Správna teplota oleja pri vyprážaní potom zabezpečí, že šišky krásne „narastú“, budú mať typický svetlý pásik po obvode a nebudú príliš mastné. Pripravte si túto sladkú klasiku a vychutnajte si dokonalú chuť domova!
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane miesenia): cca 20-25 minút
- Čas kysnutia (celkovo): cca 75-120 minút
- Čas vyprážania: cca 20-30 minút (podľa počtu dávok)
- Počet kusov: cca 14-18 šišiek (podľa priemeru vykrajovačky)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kvások:
- cca 100-150 ml vlažného plnotučného mlieka (cca 35-40°C)
- 20 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica hladkej múky
Cesto:
- cca 500 g hladkej múky (typ 00 špeciál alebo T650), preosiatej + na podsypanie
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 1 ks vajce (izbovej teploty)
- (Voliteľné) 1-2 žĺtky navyše (pre vláčnejšie cesto)
- 50 g masla, rozpusteného a vychladnutého
- cca 150-200 ml vlažného plnotučného mlieka (zvyšok z kvásku)
- (Voliteľné) Štipka muškátového kvetu/orieška, nastrúhaná citrónová kôra, 1 PL rumu
Na vyprážanie a dokončenie:
- Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) alebo bravčová masť na vyprážanie (dostatočné množstvo, aby šišky plávali)
- Práškový cukor na posypanie (môže byť zmiešaný s vanilkovým cukrom)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Kvások: Do menšej misky alebo hrnčeka nalejte cca 100-150 ml vlažného mlieka. Rozdrobte doň čerstvé droždie, pridajte 1 lyžičku cukru a 1 lyžicu hladkej múky. Dobre premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 minút), kým sa nevytvorí hustá pena.
- Cesto: Do veľkej misy preosejte hladkú múku (500g). Pridajte kryštálový cukor (3 PL) a štipku soli. Pridajte voliteľné koreniny (muškátový kvet/oriešok, citrónovú kôru). Premiešajte suché ingrediencie.
- V strede urobte jamku. Do jamky pridajte 1 celé vajce (a voliteľné žĺtky), prilejte rozpustené (nie horúce) maslo, zvyšok vlažného mlieka (cca 150-200 ml), (voliteľný rum) a nakoniec aktívny kvások.
- Začnite spracovávať cesto vareškou a potom rukami, alebo použite kuchynský robot s hákom na cesto. Mieste dôkladne, kým nevznikne hladké, pružné a polomäkké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Nemalo by byť príliš tuhé. Miesenie trvá približne 8-10 minút robotom alebo 10-15 minút ručne.

Kysnutie cesta a tvarovanie šišiek:
- Vymiesené cesto v mise zľahka poprášte múkou, prikryte čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte na teplom mieste bez prievanu kysnúť približne 60 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto opatrne vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho premiesite a rozvaľkajte na plát hrubý približne 0,5 až 1 cm.
- Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára (s priemerom cca 6-8 cm) vykrajujte z cesta kolieska. Zvyšky cesta opäť zľahka spojte, premiesite, rozvaľkajte a vykrojte ďalšie šišky.
- Druhé kysnutie: Vykrojené šišky ukladajte vedľa seba na pomúčenú dosku alebo utierku. Prikryte ich zľahka druhou utierkou a nechajte ich na teplom mieste podkysnúť ešte približne 15-30 minút. Mali by byť viditeľne nadýchanejšie.
Vyprážanie šišiek:
- V širšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja alebo masti (šišky by mali v tuku plávať, aspoň do polovice výšky). Olej zahrejte na strednú teplotu, približne 170-175°C. Správnu teplotu otestujete vložením malého kúska cesta – okolo neho by sa mali ihneď tvoriť bublinky, ale cesto by nemalo okamžite zhnednúť.
- Vykysnuté šišky opatrne (aby nespadli) vkladajte do horúceho oleja, vrchnou stranou (ktorá kysla hore) nadol. Panvicu neprepĺňajte, šišky potrebujú priestor.
- Vyprážajte pomaly z prvej strany dozlatista (cca 2-4 minúty). Počas vyprážania prvej strany môžete panvicu prikryť pokrievkou – šišky tak viac narastú a vytvorí sa typický svetlý pásik.
- Potom šišky opatrne otočte a odkryté vyprážajte dozlatista aj z druhej strany (cca 2-3 minúty).
- Hotové zlatisté šišky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier alebo mriežku vyloženú papierovými utierkami, aby dobre odkvapkal prebytočný tuk.
- Postup opakujte, kým nevysmažíte všetky šišky. Medzi dávkami udržiavajte správnu teplotu oleja.
Servírovanie:
- Mierne vychladnuté (ale stále teplé) šišky bohato posypte preosiatym práškovým cukrom (môžete ho zmiešať s vanilkovým cukrom).
- Podávajte čo najskôr. Najlepšie chutia čerstvé, v deň prípravy. Môžete ich doplniť obľúbeným džemom, lekvárom alebo čokoládovou nátierkou.
Videorecept
Tipy
- Pre extra vláčne cesto použite okrem celého vajca aj 1-2 žĺtky navyše. Bielky, ktoré vám ostanú, môžete použiť napríklad na pusinky.
- Namiesto hrozienok môžete do cesta pridať aj najemno nasekané kandizované ovocie alebo ich úplne vynechať. Ak používate hrozienka, odporúčam ich vopred namočiť do rumu alebo horúcej vody.
- Ak chcete šišky plniť džemom, môžete pred vyprážaním urobiť do stredu každej šišky prstom malú jamku. Po upečení a vychladnutí do nej nastriekate džem. Alebo klasicky naplniť cukrárskym vreckom s dlhou špičkou.
- Dbajte na správnu teplotu oleja počas celého vyprážania. Príliš horúci olej spôsobí spálený povrch a surový stred, príliš studený zase mastné šišky.

Tento najlepší recept na domáce šišky sa vám zaručene podarí! Sú nadýchané, voňavé a chutia presne tak, ako majú. Užite si sladké maškrtenie!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Einfache Rezepte, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.