Nadýchané zemiakové pagáče podľa našej babičky: Urobte rovno dvojitú dávku!

Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče

Obsah receptu

Zemiakové pagáče, ktoré sú tak mäkké a nadýchané, že vás vrátia späť do detstva. Tento tradičný recept je skutočným pokladom z kuchyne našich babičiek.

Hľadáte dokonalý recept na zemiakové pagáče? Skúste túto verziu, ktorá je taká mäkká a lahodná, že si ju zamilujete na prvý pokus.

Ingrediencie:

  • 40 dkg zemiakov (hmotnosť už očistených)
  • 500 g hladkej múky
  • 10 dkg masla alebo margarínu
  • 10 dkg masti
  • 2 žĺtky (alebo jedno celé vajce)
  • 1 dkg soli
  • 2,5 dkg čerstvého droždia (7 g sušeného)
  • 1/2 šálky mlieka
  • štipku cukru
  • 1 vajce na vymastenie

Postup prípravy:

  1. Uvarené a nakrájané zemiaky pretlačíme do hlbokej misy s múkou.
  2. V pohári s mliekom nadrobíme droždie, pridáme cukor a dôkladne zamiešame.
  3. K zemiakovej zmesi v mise pridáme žĺtky, tuk, zmäknuté maslo, soľ a predpripravený kvások. Všetko dobre zamiešame rukou a vymiesime hladké cesto.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú podložku a ešte raz vymiesime. Vytvarujeme z neho guľu a premiestnime späť do misy. Prekryjeme napríklad utierkou a necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Kysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku približne jedného prsta. Nožom do cesta spravíme jemné zárezy pozdĺž celej dĺžky. Pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme z cesta kruhy a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C. Pečieme ich približne 20 minút, alebo kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.

Dobrú chuť!

Zemiakové pagáče – video recept

Zemiakové pagáče sú tradičným slovenským pokrmom, ktorý sa pripravuje už generácie. Tento recept je zvlášť výnimočný svojou mäkkosťou a nadýchanosťou.

Ich mäkkosť a lahodná chuť vás zaručene nadchnú. Vyskúšajte tento tradičný recept a prekvapte svojich blízkych.

Súvisiace články

Mäkkučké pagáče zo syra a kyslej smotany: najlepšie, aké som kedy jedla

Neodolateľné mäkkučké pagáče z kyslej smotany prekonajú všetko, čo ste doteraz skúšali!

Fantastické domáce CUKETOVÉ PAGÁČE: Sú nesmierne chutné a pritom úplne jednoduché!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála drzý

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty