Publikované: 28. marca 2025, 16:50
Snívate o lievancoch ľahkých a nadýchaných ako obláčik? Tieto nadýchané suflé lievance, inšpirované japonským štýlom, sú presne také. Sú neuveriteľne jemné a ich príprava je zábavnejšia, než sa zdá.
Ak ste milovníkom sladkých raňajok alebo hľadáte originálny dezert, tento recept na nadýchané suflé lievance si rozhodne zamilujete. Môžete ich podávať s čerstvým ovocím, šľahačkou, javorovým sirupom alebo podľa vašej fantázie.
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: cca 8-10 minút na dávku
- Počet porcií: 1 porcia (3 lievance)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★
Potrebujeme:
- 20 g hladkej múky (preosiatej)
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 2 vajcia (oddelené bielky a žĺtky)
- 20 ml plnotučného mlieka
- Trochu rastlinného oleja (neutrálnej chuti, na potretie panvice)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si veľmi starostlivo oddeľte bielky od žĺtkov do dvoch dokonale čistých a suchých misiek. Je dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani najmenšia stopa žĺtka alebo mastnoty, inak by sa nemuseli dobre vyšľahať.
- K žĺtkom v menšej miske prilejte plnotučné mlieko (20 ml) a pomocou malej metličky ich spolu krátko rozšľahajte.
- Do inej malej misky preosejte hladkú múku (20 g) spolu s kypriacim práškom do pečiva (1/2 ČL). Túto sypkú zmes pridajte k rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Metličkou jemne premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do hladkého, hustejšieho cestíčka. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali príliš.
- Teraz sa pustite do šľahania snehu: V čistej mise začnite šľahať bielky elektrickým šľahačom na stredných otáčkach. Keď začnú peniť a vytvárať mäkké špičky, postupne (po lyžičkách alebo za stáleho šľahania tenkým prúdom) pridávajte kryštálový cukor (1 PL). Potom zvýšte otáčky na maximum a šľahajte ďalej, kým nezískate pevný, hustý a lesklý sneh. Správne vyšľahaný sneh by mal po vytiahnutí metličiek tvoriť pevnú špičku, ktorá sa len mierne ohýba. Dajte pozor, aby ste sneh neprešľahali – stratil by pružnosť a bol by suchý a hrudkovitý.
- Približne jednu tretinu vyšľahaného snehu zľahka vmiešajte metličkou do pripraveného žĺtkového cestíčka. Týmto krokom sa cestíčko trochu odľahčí a ľahšie sa doň zapracuje zvyšok snehu.
- Následne pridajte k cestíčku zvyšné dve tretiny snehu. Teraz už použite len stierku a sneh veľmi opatrne a zľahka zabaľujte do cesta pohybmi zdola nahor a prekladaním. Cieľom je spojiť obe hmoty tak, aby v ceste zostalo čo najviac vzduchu z bielkov. Miešajte len dovtedy, kým nevidíte veľké biele kusy snehu. Výsledkom by malo byť veľmi ľahké, nadýchané a jemné cesto.
Pečenie lievancov
- Pripravte si kvalitnú panvicu s nepriľnavým povrchom a dobre priliehajúcou pokrievkou. Panvicu položte na sporák a nastavte najnižší možný plameň alebo najnižší stupeň ohrevu. Panvica sa má len veľmi mierne zohriať.
- Pomocou papierovej utierky alebo silikónového štetca potrite dno panvice minimálnym množstvom neutrálneho rastlinného oleja. Prebytočný olej utrite.
- Pomocou veľkej polievkovej lyžice, naberačky na zmrzlinu alebo cukrárskeho vrecka bez špičky naneste na mierne zohriatu panvicu 3 kopčeky pripraveného nadýchaného cesta. Snažte sa ich vytvoriť čo najvyššie a najokrúhlejšie. Nechajte medzi nimi dostatočné medzery, pretože počas pečenia ešte trochu narastú.
- Vedľa lievancov na panvicu kvapnite asi 1 polievkovú lyžicu studenej vody (voda vytvorí paru, ktorá pomôže lievancom narásť) a panvicu ihneď prikryte pokrievkou.
- Takto prikryté pečte (alebo skôr parte) lievance na veľmi nízkej teplote približne 4 až 5 minút. Počas tejto doby by mali pekne narásť do výšky a ich spodná strana by mala získať jemne zlatistú farbu. Neodokrývajte panvicu zbytočne často.
- Po uplynutí času opatrne nadvihnite pokrievku a pomocou tenkej, širokej špachtle alebo palacinkovej obracačky lievance rýchlo a opatrne otočte na druhú stranu.
- Opäť kvapnite na panvicu lyžicu vody, prikryte pokrievkou a pečte z druhej strany ďalšie približne 4 až 5 minúty, kým nie sú lievance pevné na dotyk, prepečené aj vo vnútri a aj druhá strana nie je pekne zlatistá.
Servírovanie
- Hotové, krásne nadýchané suflé lievance ihneď po upečení opatrne preložte na tanier.
- Podávajte okamžite, kým sú teplé a najviac nadýchané. Ozdobte ich podľa svojej chuti – výborne sa hodí čerstvé sezónne ovocie (jahody, maliny, čučoriedky, banán), kopček šľahačky alebo hustej kyslej smotany, preliatie javorovým sirupom, medom, roztopenou čokoládou alebo len posypanie práškovým cukrom a kúsok masla.
Videorecept
Tipy
- Absolútnym kľúčom k úspechu a nadýchanosti týchto lievancov je správne vyšľahaný sneh z bielkov – musí byť pevný a lesklý, ale nie prešľahaný. Rovnako dôležité je jeho následné veľmi opatrné zabalenie (nie vmiešanie) do žĺtkového základu stierkou, aby sa v ceste zachovalo čo najviac vzduchu.
- Pečenie naozaj na minimálnej teplote pod pokrievkou a s pridaním kvapky vody na vytvorenie pary je nevyhnutné. Príliš vysoká teplota by spôsobila, že lievance by sa rýchlo spálili zvonku a vnútri by zostali surové alebo by spľasli. Para im pomáha krásne narásť do výšky a zostať vláčne.
- Na nanášanie cesta na panvicu sa mi osvedčilo použiť cukrárske vrecko s odstrihnutým rohom alebo bez špičky. Umožňuje mi to vytvoriť vyššie a pravidelnejšie kopčeky cesta, čo vedie k vyšším výsledným lievancom. Niekedy dokonca navrstvím trochu cesta aj na už existujúci kopček pre extra výšku.
- Tieto suflé lievance sú jednoznačne najlepšie úplne čerstvé, podávané ihneď po upečení. Státím, bohužiaľ, rýchlo strácajú svoju úžasnú nadýchanosť a ľahkosť. Preto si ich vždy pripravujem tesne pred tým, ako ich chcem jesť.
Doprajte si tieto úžasne jemné nadýchané suflé lievance a zažite raňajky alebo dezert ako z kaviarne.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Olivia House
