Search

Nadýchané suflé lievance ako obláčik: Japonské tajomstvo

nadýchané suflé lievance
Nadýchané suflé lievance

Obsah receptu

Publikované: 28. marca 2025, 16:50

Snívate o lievancoch ľahkých a nadýchaných ako obláčik? Tieto nadýchané suflé lievance, inšpirované japonským štýlom, sú presne také. Sú neuveriteľne jemné a ich príprava je zábavnejšia, než sa zdá.

Ak ste milovníkom sladkých raňajok alebo hľadáte originálny dezert, tento recept na nadýchané suflé lievance si rozhodne zamilujete. Môžete ich podávať s čerstvým ovocím, šľahačkou, javorovým sirupom alebo podľa vašej fantázie.

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: cca 8-10 minút na dávku
  • Počet porcií: 1 porcia (3 lievance)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★

Potrebujeme:

  • 20 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 2 vajcia (oddelené bielky a žĺtky)
  • 20 ml plnotučného mlieka
  • Trochu rastlinného oleja (neutrálnej chuti, na potretie panvice)

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Najprv si veľmi starostlivo oddeľte bielky od žĺtkov do dvoch dokonale čistých a suchých misiek. Je dôležité, aby sa do bielkov nedostala ani najmenšia stopa žĺtka alebo mastnoty, inak by sa nemuseli dobre vyšľahať.
  2. K žĺtkom v menšej miske prilejte plnotučné mlieko (20 ml) a pomocou malej metličky ich spolu krátko rozšľahajte.
  3. Do inej malej misky preosejte hladkú múku (20 g) spolu s kypriacim práškom do pečiva (1/2 ČL). Túto sypkú zmes pridajte k rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Metličkou jemne premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do hladkého, hustejšieho cestíčka. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali príliš.
  4. Teraz sa pustite do šľahania snehu: V čistej mise začnite šľahať bielky elektrickým šľahačom na stredných otáčkach. Keď začnú peniť a vytvárať mäkké špičky, postupne (po lyžičkách alebo za stáleho šľahania tenkým prúdom) pridávajte kryštálový cukor (1 PL). Potom zvýšte otáčky na maximum a šľahajte ďalej, kým nezískate pevný, hustý a lesklý sneh. Správne vyšľahaný sneh by mal po vytiahnutí metličiek tvoriť pevnú špičku, ktorá sa len mierne ohýba. Dajte pozor, aby ste sneh neprešľahali – stratil by pružnosť a bol by suchý a hrudkovitý.
  5. Približne jednu tretinu vyšľahaného snehu zľahka vmiešajte metličkou do pripraveného žĺtkového cestíčka. Týmto krokom sa cestíčko trochu odľahčí a ľahšie sa doň zapracuje zvyšok snehu.
  6. Následne pridajte k cestíčku zvyšné dve tretiny snehu. Teraz už použite len stierku a sneh veľmi opatrne a zľahka zabaľujte do cesta pohybmi zdola nahor a prekladaním. Cieľom je spojiť obe hmoty tak, aby v ceste zostalo čo najviac vzduchu z bielkov. Miešajte len dovtedy, kým nevidíte veľké biele kusy snehu. Výsledkom by malo byť veľmi ľahké, nadýchané a jemné cesto.

Pečenie lievancov

  1. Pripravte si kvalitnú panvicu s nepriľnavým povrchom a dobre priliehajúcou pokrievkou. Panvicu položte na sporák a nastavte najnižší možný plameň alebo najnižší stupeň ohrevu. Panvica sa má len veľmi mierne zohriať.
  2. Pomocou papierovej utierky alebo silikónového štetca potrite dno panvice minimálnym množstvom neutrálneho rastlinného oleja. Prebytočný olej utrite.
  3. Pomocou veľkej polievkovej lyžice, naberačky na zmrzlinu alebo cukrárskeho vrecka bez špičky naneste na mierne zohriatu panvicu 3 kopčeky pripraveného nadýchaného cesta. Snažte sa ich vytvoriť čo najvyššie a najokrúhlejšie. Nechajte medzi nimi dostatočné medzery, pretože počas pečenia ešte trochu narastú.
  4. Vedľa lievancov na panvicu kvapnite asi 1 polievkovú lyžicu studenej vody (voda vytvorí paru, ktorá pomôže lievancom narásť) a panvicu ihneď prikryte pokrievkou.
  5. Takto prikryté pečte (alebo skôr parte) lievance na veľmi nízkej teplote približne 4 až 5 minút. Počas tejto doby by mali pekne narásť do výšky a ich spodná strana by mala získať jemne zlatistú farbu. Neodokrývajte panvicu zbytočne často.
  6. Po uplynutí času opatrne nadvihnite pokrievku a pomocou tenkej, širokej špachtle alebo palacinkovej obracačky lievance rýchlo a opatrne otočte na druhú stranu.
  7. Opäť kvapnite na panvicu lyžicu vody, prikryte pokrievkou a pečte z druhej strany ďalšie približne 4 až 5 minúty, kým nie sú lievance pevné na dotyk, prepečené aj vo vnútri a aj druhá strana nie je pekne zlatistá.

Servírovanie

  1. Hotové, krásne nadýchané suflé lievance ihneď po upečení opatrne preložte na tanier.
  2. Podávajte okamžite, kým sú teplé a najviac nadýchané. Ozdobte ich podľa svojej chuti – výborne sa hodí čerstvé sezónne ovocie (jahody, maliny, čučoriedky, banán), kopček šľahačky alebo hustej kyslej smotany, preliatie javorovým sirupom, medom, roztopenou čokoládou alebo len posypanie práškovým cukrom a kúsok masla.

Videorecept

Tipy

  1. Absolútnym kľúčom k úspechu a nadýchanosti týchto lievancov je správne vyšľahaný sneh z bielkov – musí byť pevný a lesklý, ale nie prešľahaný. Rovnako dôležité je jeho následné veľmi opatrné zabalenie (nie vmiešanie) do žĺtkového základu stierkou, aby sa v ceste zachovalo čo najviac vzduchu.
  2. Pečenie naozaj na minimálnej teplote pod pokrievkou a s pridaním kvapky vody na vytvorenie pary je nevyhnutné. Príliš vysoká teplota by spôsobila, že lievance by sa rýchlo spálili zvonku a vnútri by zostali surové alebo by spľasli. Para im pomáha krásne narásť do výšky a zostať vláčne.
  3. Na nanášanie cesta na panvicu sa mi osvedčilo použiť cukrárske vrecko s odstrihnutým rohom alebo bez špičky. Umožňuje mi to vytvoriť vyššie a pravidelnejšie kopčeky cesta, čo vedie k vyšším výsledným lievancom. Niekedy dokonca navrstvím trochu cesta aj na už existujúci kopček pre extra výšku.
  4. Tieto suflé lievance sú jednoznačne najlepšie úplne čerstvé, podávané ihneď po upečení. Státím, bohužiaľ, rýchlo strácajú svoju úžasnú nadýchanosť a ľahkosť. Preto si ich vždy pripravujem tesne pred tým, ako ich chcem jesť.

Doprajte si tieto úžasne jemné nadýchané suflé lievance a zažite raňajky alebo dezert ako z kaviarne.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Olivia House

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty