Objavte čaro domácich kuracích krokiet, ktoré sú oveľa chutnejšie ako tie kupované! Tento recept vás prevedie prípravou fantastických krokiet s chrumkavou kôrkou a lahodnou náplňou z jemného kuracieho mäsa a krémového smotanového syra. Základom je špeciálne, no jednoduché odpaľované cesto, ktoré po vypražení vytvorí dokonalý obal. Možno sa vám zdá príprava odpaľovaného cesta zložitá, ale s naším podrobným návodom to hravo zvládnete aj vy doma. Tieto božské krokety sú skvelým dôkazom toho, že aj z bežných surovín ako kuracie prsia a syr môžete vykúzliť niečo naozaj výnimočné.
Príprava týchto plnených kuracích krokiet je síce o niečo pracnejšia ako len hodiť polotovar do fritézy, no výsledná chuť a kvalita za tú námahu rozhodne stoja. Sú perfektné ako hlavné jedlo s obľúbenou prílohou, napríklad zemiakovou kašou či zeleninovým šalátom, ale rovnako dobre poslúžia aj ako neodolateľná chuťovka k pivu či vínu na posedenie s priateľmi. Prekvapte svojich blízkych touto domácou delikatesou!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 40 minút
- Čas varenia/vyprážania: cca 15 min (cesto) + 15 min (vyprážanie)
- Čas chladenia: min. 30 minút (cesto)
- Počet kusov: cca 15-20 kusov (podľa veľkosti)
- Náročnosť: Stredná ★★★
Potrebujeme
Cesto
- 600 ml vody
- 1 lyžica rastlinného oleja (napr. repkového)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička údenej mletej papriky
- 1 lyžička grilovacieho korenia (alebo iného obľúbeného na kuracie mäso)
- 250 g hladkej múky (preosiatej)
- 1-2 vajcia (izbovej teploty, odporúčané pre lepšiu konzistenciu cesta)
Náplň
- 400 g uvarených kuracích pŕs (napr. v osolenej vode), natrhaných alebo najemno nasekaných
- 200 g čerstvého smotanového syra (napr. typu Lučina, neochuteného)
- Soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti na dochutenie náplne)
Na obalenie (trojobal)
- Hladká múka
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 100 g strúhanky (jemnej alebo hrubšej)
Na vyprážanie
- Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo, aby krokety plávali, cca 500-700 ml)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Do hrnca nalejte vodu, pridajte olej, soľ, údenú papriku a grilovacie korenie. Priveďte k varu.
- Keď zmes vrie, naraz do nej vsypte preosiatu hladkú múku. Znížte teplotu a energicky miešajte vareškou, kým sa nevytvorí hladká, kompaktná hmota, ktorá sa odlepuje od stien hrnca (tzv. odpaľovanie). Trvá to asi 1-2 minúty.
- Hotové cesto preložte na tanier alebo do misy, jemne ho roztlačte a prikryte potravinárskou fóliou (priložte ju priamo na povrch cesta, aby sa nevytvorila kôrka). Nechajte úplne vychladnúť (minimálne 30 minút).
- Odporúčaný krok pre lepšie cesto: Do úplne vychladnutého cesta postupne (po jednom) zašľahajte ručným mixérom alebo vareškou 1 až 2 vajcia izbovej teploty. Každé vajce poriadne zapracujte, kým sa úplne nespojí s cestom. Cesto bude vláčnejšie a lepšie sa s ním bude pracovať.
Odporúčame
Príprava náplne
- Uvarené a natrhané (alebo nasekané) kuracie prsia v miske zmiešajte so smotanovým syrom. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa vlastnej chuti. Dobre premiešajte, aby vznikla kompaktná náplň.
Tvarovanie krokiet
- Z vychladnutého cesta (ideálne s pridanými vajcami) odoberajte lyžicou alebo rukami kúsky (veľkosť podľa želania, napr. ako menšia marhuľa). Ruky si môžete jemne pomúčiť alebo naolejovať.
- Z každého kúska cesta vytvarujte v dlani placku. Do stredu placky dajte primerané množstvo pripravenej kuracej náplne.
- Cesto opatrne preložte cez náplň a okraje dôkladne spojte, aby náplň bola úplne uzavretá v ceste. Vytvarujte peknú guľku alebo valček. Postup opakujte, kým neminiete všetko cesto a náplň.
Obaľovanie a vyprážanie
- Pripravte si tri hlboké taniere alebo misky na trojobal: do prvej nasypte hladkú múku, v druhej rozšľahajte vajce so 100 ml mlieka a štipkou soli, do tretej nasypte strúhanku.
- Vytvarované krokety postupne obaľujte: najprv v múke (oklepte prebytočnú), potom v rozšľahanom vajci s mliekom a nakoniec dôkladne v strúhanke.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja (krokety by mali plávať) na strednú teplotu (cca 170-180 °C). Správnu teplotu môžete otestovať kúskom strúhanky – mala by okolo nej ihneď syčať.
- Opatrne vkladajte obalené krokety do horúceho oleja (nie príliš veľa naraz, aby sa olej prudko neochladil) a vyprážajte z každej strany dozlatista a dochrumkava. Trvá to približne 4-6 minút celkovo.
- Hotové kuracie krokety vyberajte dierovanou lyžicou a odkladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsala prebytočný tuk. Podávajte teplé.
Videorecept
Tipy
- Práca s cestom: Odpaľované cesto môže byť trochu lepivé. Ak sa vám s ním horšie pracuje, pomôže jemne si pomúčiť ruky alebo pracovnú dosku, prípadne si ruky potrieť trochou oleja. Pridanie vajec do cesta tento krok výrazne uľahčí a zlepší výsledok.
- Variácie náplne: Nebojte sa experimentovať! Do kuracej náplne môžete pridať nasekané bylinky (petržlen, pažítka), trochu najemno nastrúhaného tvrdého syra alebo kúsok slaninky pre výraznejšiu chuť. Ja niekedy pridávam aj trochu kukurice.
- Vyprážanie: Kľúčom k dokonalým kroketám je správna teplota oleja. Ak je príliš nízka, krokety nasiaknu tukom. Ak je príliš vysoká, rýchlo zhnednú na povrchu a vnútro sa nemusí dostatočne prehriať. Vyprážajte radšej na strednej teplote a v menších dávkach.
- Mrazenie: Pripravené, ale ešte nevypražené a neobalené kuracie krokety (len vytvarované cesto s náplňou) môžete zamraziť. Rozložte ich na tácku, nechajte zmraziť a potom preložte do vrecka. Pred použitím ich nechajte mierne povoliť, potom obaľte v trojobale a vypražte.
Odporúčame
Tieto domáce kuracie krokety sú síce trochu prácnejšie, ale výsledok vás milo prekvapí. Sú chrumkavé, šťavnaté a plné chuti – ideálna voľba, keď chcete pripraviť niečo naozaj dobré!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z Amo Receitas, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 z 5 – 1 hlasov