Objavte kúzlo pečenia bez rúry s týmto fantastickým receptom na jablkový koláč pripravený jednoducho na panvici! Ak máte doma len pár základných surovín ako dve jablká, jedno vajce, trochu mlieka a múky, môžete si vykúzliť tento úžasne vláčny a chutný dezert. Je to ideálne riešenie, keď dostanete nečakanú chuť na sladké, nemáte k dispozícii rúru, alebo jednoducho chcete vyskúšať niečo nové a zaujímavé. Tento obrátený jablkový koláč z panvice prekvapí svojou jemnou textúrou a lahodnou chuťou karamelizovaných jabĺk na vrchu.
Jeho príprava je naozaj jednoduchá a výsledok vyzerá, akoby ste strávili hodiny v kuchyni. Cesto je rýchlo zamiešané a samotné pečenie pod pokrievkou na miernom plameni trvá len chvíľu. Tento koláč je skvelý teplý, čerstvo upečený, napríklad s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny, ale výborne chutí aj vychladnutý ku káve či čaju. Zabudnite na zložité postupy a užite si sladkú chvíľku s týmto nenáročným, no efektným jablkovým koláčom z panvice!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 1 koláč (cca 6-8 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Panvica: cca 24-26 cm (s pokrievkou)
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 50 g kryštálového cukru (do cesta)
- 1 balíček vanilínového cukru (cca 8-10 g)
- 50 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
- 150 ml mlieka
- 150 g hladkej múky (preosiatej)
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 čajové lyžičky)
- 2 ks stredne veľkých, pevnejších jabĺk (napr. Gala, Golden Delicious)
- 1 lyžica masla
- 1-2 lyžice kryštálového cukru (na panvicu)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- V mise vyšľaháme metličkou vajce s kryštálovým cukrom (50 g) a vanilínovým cukrom do svetlej peny.
- Postupne zašľaháme olej a potom mlieko.
- Nakoniec do zmesi preosejeme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a metličkou alebo stierkou vymiešame hladké, polotekuté cesto bez hrudiek.

Príprava jabĺk a panvice:
- Jablká umyjeme, môžeme ich aj ošúpať (ak preferujeme jemnejší koláč) a nakrájame na kolieska hrubé približne 0,5 cm. Pomocou malého vykrajovátka alebo špičkou noža opatrne odstránime jadrovníky zo stredu každého kolieska.
- Vyberieme si panvicu s nepriľnavým povrchom a zodpovedajúcou pokrievkou (s priemerom ideálne 24-26 cm). Na panvici na nízkom až stredne nízkom plameni rozpustíme 1 lyžicu masla.
- Rozpustené maslo rovnomerne posypeme 1-2 lyžicami kryštálového cukru.
- Na maslo s cukrom tesne vedľa seba, v jednej vrstve, poukladáme pripravené kolieska jabĺk.
Pečenie na panvici:
- Jablká na panvici opatrne zalejeme pripraveným cestom tak, aby boli rovnomerne pokryté. Cesto môžeme jemne uhladiť stierkou.
- Panvicu prikryjeme pokrievkou a koláč pečieme na nízkom až stredne nízkom plameni približne 10-15 minút. Čas závisí od panvice a intenzity plameňa. Cesto by malo na povrchu stuhnúť a okraje by sa mali začať oddeľovať od panvice. Pozor: Je dôležité piecť pomaly, aby sa spodok nepripálil a cesto sa stihlo prepiecť.
- Keď je povrch cesta takmer tuhý, opatrne na panvicu priložíme veľký plochý tanier (väčší ako priemer panvice). Pevne pridržíme tanier aj panvicu (použijeme kuchynské chňapky!) a rýchlym pohybom koláč preklopíme na tanier jablkami nahor.
- Koláč z taniera opatrne zošuchneme späť do panvice, tentoraz neopečenou stranou nadol.
- Panvicu opäť prikryjeme pokrievkou a dopečieme z druhej strany ešte približne 5 minút, kým nie je aj táto strana zlatistá a koláč prepečený (otestujeme špajdľou – mala by vyjsť čistá).
- Hotový koláč opäť opatrne preklopíme alebo zošuchneme na servírovací tanier, tentokrát jablkovou stranou nahor.
- Pred krájaním necháme koláč chvíľu vychladnúť. Podávame nakrájaný na trojuholníky, podľa chuti môžeme posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Dbám na to, aby som koláč piekol naozaj na nízkom plameni a pod dobre tesniacou pokrievkou. Para pomáha cestu pekne narásť a prepiecť sa aj bez rúry.
- Pri preklápaní koláča som vždy opatrný. Používam dostatočne veľký tanier a pevný úchop, aby sa koláč nerozpadol. Je to najkritickejší bod receptu.
- Rád experimentujem s korením – niekedy pridám do cesta štipku škorice alebo perníkového korenia, ktoré sa k jablkám výborne hodia.
- Ak chcem extra karamelový efekt, použijem na panvicu trstinový cukor namiesto kryštálového a nechám ho s maslom jemne skaramelizovať predtým, ako položím jablká.

Či už máte len 2 jablká a 1 vajce, alebo len chuť na rýchlu sladkú maškrtu, tento úžasný koláč z panvice je skvelou voľbou, ktorá poteší jednoduchosťou aj chuťou!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER NEVESTA, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.
Páčil sa vám recept?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 z 5 – 5 hlasov