Hľadáte recept na fantastické šišky, ktoré sú mäkké a nadýchané ako obláčik a ich aktívna príprava je hotová za pár minút? Tieto šišky s jablkami pripravené špeciálnou technikou s naberačkou sú presne také. Jednoduchý recept na úžasnú sladkú maškrtu, ktorú si zamiluje celá rodina.
Pokiaľ patríte k tým, ktorým sa zdá príprava klasických kysnutých šišiek náročná alebo zdĺhavá, určite vyskúšajte tento praktický recept. Vďaka použitej naberačke pri smažení majú šišky nádherný pravidelný tvar a pochutnať si na nich môžete už čoskoro po zamiešaní cesta.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ 30 minút kysnutie)
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (celkovo, podľa počtu dávok)
- Počet porcií: cca 8-12 kusov (podľa veľkosti naberačky)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 2 stredne veľké jablká (sladkokyslé)
- 1 vajce
- 40 g kryštálového cukru (cca 3 PL)
- 1/2 balíčka vanilkového cukru (5 g) alebo 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 6 polievkových lyžíc rastlinného oleja (neutrálneho, cca 90 ml) – do cesta
- 200 ml teplého mlieka
- 100 ml teplej vody
- 1 čajová lyžička sušeného droždia (cca 3-4 g) ALEBO 10-12 g čerstvého
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (10-12 g)
- cca 330 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 štipka soli
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na hlboké vyprážanie (cca 500-700 ml, alebo aby bola naberačka ponorená)
Na dokončenie:
- Práškový cukor (na posypanie)
Potrebujeme tiež:
- Mixér alebo ponorný mixér
- Hlbšia panvica alebo hrniec na vyprážanie
- Kovová naberačka (strednej veľkosti, s objemom cca 80-100 ml)
- Papierové utierky

Postup prípravy
Príprava cesta:
- Jablká umyte, ošúpte a zbavte jadrovníkov. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
- V mise alebo nádobe vhodnej na mixovanie zmiešajte kúsky jabĺk, 1 celé vajce a kryštálový cukor (40 g). Ponorným mixérom alebo v stolnom mixéri všetko rozmixujte na hladkú kašu.
- K jablkovej kaši prilejte rastlinný olej (6 PL) a premiešajte.
- V inej miske zmiešajte teplé mlieko (200 ml) a teplú vodu (100 ml). Rozmiešajte v tom sušené droždie (alebo rozdrobte čerstvé). Ak používate čerstvé, môžete pridať aj lyžičku cukru z celkového množstva a nechať vzísť kvások (cca 10 min).
- Do veľkej misy preosejte hladkú múku (cca 330 g), pridajte kypriaci prášok do pečiva (1 balíček), vanilkový cukor (alebo extrakt) a štipku soli. Premiešajte suché ingrediencie.
- Do sypkej zmesi postupne prilievajte tekutú zmes mlieka, vody a droždia a zároveň pridávajte aj rozmixovanú jablkovú zmes s olejom. Metličkou alebo vareškou vymiešajte na hladké, hustejšie cesto (konzistencia asi ako na lievance alebo mierne hustejšia). Cesto by malo byť dostatočne husté, aby sa neroztekalo z naberačky príliš rýchlo.
Kysnutie cesta:
- Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút. Cesto by malo mierne narásť a objaviť sa v ňom bublinky.
- Po vykysnutí cesto už len zľahka premiešajte vareškou.
Vyprážanie šišiek (metóda s naberačkou):
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja na hlboké vyprážanie (aspoň 4-5 cm vrstva) na stredne vysokú teplotu (cca 170-180 °C). Správnu teplotu otestujete vhodením malého kúska cesta – mal by hneď začať syčať a vyplávať na povrch.
- Pripravte si kovovú naberačku vhodnej veľkosti (od jej veľkosti bude závisieť veľkosť šišiek). Naberačku ponorte na pár sekúnd do horúceho oleja, aby sa dobre nahriala a cesto sa na ňu nelepilo. Vyberte ju a nechajte odkvapkať prebytočný olej.
- Do horúcej naolejovanej naberačky nalejte pripravené cesto, asi do polovice až dvoch tretín jej objemu.
- Naberačku s cestom opatrne ponorte do horúceho oleja tak, aby olej siahal takmer po okraj naberačky, ale nenatiekol dovnútra. Držte naberačku ponorenú v oleji približne 1 minútu. Cesto sa v naberačke začne smažiť a spevnie. Počas tejto doby môžete vrch cesta v naberačke jemne polievať horúcim olejom z panvice pomocou lyžice.
- Po minúte by sa mala šiška od naberačky ľahko uvoľniť (môžete jej pomôcť jemným naklonením naberačky alebo špičkou lyžice). Nechajte ju vkĺznuť do oleja.
- Naberačku vyberte a môžete ju pripraviť na ďalšiu šišku (opäť nahriať v oleji). Šišku voľne plávajúcu v oleji smažte z každej strany ešte asi 1-2 minúty dozlatista. Celkový čas smaženia jednej šišky je približne 3-5 minút.
- Hotové zlatohnedé šišky vyberajte dierovanou lyžicou alebo naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetko cesto.
Dokončenie a servírovanie:
- Ešte teplé usmažené šišky bohato posypte cez sitko práškovým cukrom.
- Podávajte ideálne čerstvé a teplé. Výborne chutia samotné, ale môžete ich doplniť aj džemom, šľahačkou alebo ovocným rozvarom.
Videorecept
Tipy
- Základom cesta sú na kašu rozmixované jablká s vajíčkom a cukrom. Používam sladkokyslé jablká. Do tejto zmesi pridám olej a potom ju vmiešam do ostatných surovín – tekutín, múky, droždia, kypriaceho prášku a vanilky. Cesto má byť hustejšie, asi ako na lievance.
- Kombinácia droždia a kypriaceho prášku spolu s krátkym kysnutím (30 minút) zaručí, že šišky budú krásne nadýchané aj pri rýchlej príprave. Cesto po vykysnutí už len zľahka premiešam.
- Ten trik s naberačkou je geniálny pre pekný tvar. Kovovú naberačku najprv nahrejem v horúcom oleji. Potom do nej nalejem cesto (nie úplne doplna) a ponorím ju do oleja. Po chvíli (cca 1 minúta), keď cesto v naberačke trochu spevnie, šišku jednoducho “vyklopím” do oleja a dosmažím ju už voľne z oboch strán dozlatista.
- Vyprážam ich na strednom ohni, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a nespálili sa na povrchu. Hotové ich nechám odkvapkať na papierových utierkach a ešte teplé bohato posypem práškovým cukrom. Sú úžasne mäkké, nadýchané a voňavé po jablkách.
Tieto fantastické šišky s jablkami sú naozaj mäkké a nadýchané ako obláčik. Vďaka triku s naberačkou budú mať krásny tvar a ich príprava je hotová raz-dva.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri