Search

Mäkké a nadýchané ako obláčik: Fantastické šišky s jablkami (hotové za pár minút)

šišky s jablkami
Šišky s jablkami

Obsah receptu

Hľadáte recept na fantastické šišky, ktoré sú mäkké a nadýchané ako obláčik a ich aktívna príprava je hotová za pár minút? Tieto šišky s jablkami pripravené špeciálnou technikou s naberačkou sú presne také. Jednoduchý recept na úžasnú sladkú maškrtu, ktorú si zamiluje celá rodina.

Pokiaľ patríte k tým, ktorým sa zdá príprava klasických kysnutých šišiek náročná alebo zdĺhavá, určite vyskúšajte tento praktický recept. Vďaka použitej naberačke pri smažení majú šišky nádherný pravidelný tvar a pochutnať si na nich môžete už čoskoro po zamiešaní cesta.

  • Čas prípravy: cca 25 minút (+ 30 minút kysnutie)
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (celkovo, podľa počtu dávok)
  • Počet porcií: cca 8-12 kusov (podľa veľkosti naberačky)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Cesto:

  • 2 stredne veľké jablká (sladkokyslé)
  • 1 vajce
  • 40 g kryštálového cukru (cca 3 PL)
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru (5 g) alebo 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 6 polievkových lyžíc rastlinného oleja (neutrálneho, cca 90 ml) – do cesta
  • 200 ml teplého mlieka
  • 100 ml teplej vody
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia (cca 3-4 g) ALEBO 10-12 g čerstvého
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (10-12 g)
  • cca 330 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 štipka soli

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na hlboké vyprážanie (cca 500-700 ml, alebo aby bola naberačka ponorená)

Na dokončenie:

  • Práškový cukor (na posypanie)

Potrebujeme tiež:

  • Mixér alebo ponorný mixér
  • Hlbšia panvica alebo hrniec na vyprážanie
  • Kovová naberačka (strednej veľkosti, s objemom cca 80-100 ml)
  • Papierové utierky

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Jablká umyte, ošúpte a zbavte jadrovníkov. Nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. V mise alebo nádobe vhodnej na mixovanie zmiešajte kúsky jabĺk, 1 celé vajce a kryštálový cukor (40 g). Ponorným mixérom alebo v stolnom mixéri všetko rozmixujte na hladkú kašu.
  3. K jablkovej kaši prilejte rastlinný olej (6 PL) a premiešajte.
  4. V inej miske zmiešajte teplé mlieko (200 ml) a teplú vodu (100 ml). Rozmiešajte v tom sušené droždie (alebo rozdrobte čerstvé). Ak používate čerstvé, môžete pridať aj lyžičku cukru z celkového množstva a nechať vzísť kvások (cca 10 min).
  5. Do veľkej misy preosejte hladkú múku (cca 330 g), pridajte kypriaci prášok do pečiva (1 balíček), vanilkový cukor (alebo extrakt) a štipku soli. Premiešajte suché ingrediencie.
  6. Do sypkej zmesi postupne prilievajte tekutú zmes mlieka, vody a droždia a zároveň pridávajte aj rozmixovanú jablkovú zmes s olejom. Metličkou alebo vareškou vymiešajte na hladké, hustejšie cesto (konzistencia asi ako na lievance alebo mierne hustejšia). Cesto by malo byť dostatočne husté, aby sa neroztekalo z naberačky príliš rýchlo.

Kysnutie cesta:

  1. Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút. Cesto by malo mierne narásť a objaviť sa v ňom bublinky.
  2. Po vykysnutí cesto už len zľahka premiešajte vareškou.

Vyprážanie šišiek (metóda s naberačkou):

  1. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja na hlboké vyprážanie (aspoň 4-5 cm vrstva) na stredne vysokú teplotu (cca 170-180 °C). Správnu teplotu otestujete vhodením malého kúska cesta – mal by hneď začať syčať a vyplávať na povrch.
  2. Pripravte si kovovú naberačku vhodnej veľkosti (od jej veľkosti bude závisieť veľkosť šišiek). Naberačku ponorte na pár sekúnd do horúceho oleja, aby sa dobre nahriala a cesto sa na ňu nelepilo. Vyberte ju a nechajte odkvapkať prebytočný olej.
  3. Do horúcej naolejovanej naberačky nalejte pripravené cesto, asi do polovice až dvoch tretín jej objemu.
  4. Naberačku s cestom opatrne ponorte do horúceho oleja tak, aby olej siahal takmer po okraj naberačky, ale nenatiekol dovnútra. Držte naberačku ponorenú v oleji približne 1 minútu. Cesto sa v naberačke začne smažiť a spevnie. Počas tejto doby môžete vrch cesta v naberačke jemne polievať horúcim olejom z panvice pomocou lyžice.
  5. Po minúte by sa mala šiška od naberačky ľahko uvoľniť (môžete jej pomôcť jemným naklonením naberačky alebo špičkou lyžice). Nechajte ju vkĺznuť do oleja.
  6. Naberačku vyberte a môžete ju pripraviť na ďalšiu šišku (opäť nahriať v oleji). Šišku voľne plávajúcu v oleji smažte z každej strany ešte asi 1-2 minúty dozlatista. Celkový čas smaženia jednej šišky je približne 3-5 minút.
  7. Hotové zlatohnedé šišky vyberajte dierovanou lyžicou alebo naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetko cesto.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Ešte teplé usmažené šišky bohato posypte cez sitko práškovým cukrom.
  2. Podávajte ideálne čerstvé a teplé. Výborne chutia samotné, ale môžete ich doplniť aj džemom, šľahačkou alebo ovocným rozvarom.

Videorecept

Tipy

  1. Základom cesta sú na kašu rozmixované jablká s vajíčkom a cukrom. Používam sladkokyslé jablká. Do tejto zmesi pridám olej a potom ju vmiešam do ostatných surovín – tekutín, múky, droždia, kypriaceho prášku a vanilky. Cesto má byť hustejšie, asi ako na lievance.
  2. Kombinácia droždia a kypriaceho prášku spolu s krátkym kysnutím (30 minút) zaručí, že šišky budú krásne nadýchané aj pri rýchlej príprave. Cesto po vykysnutí už len zľahka premiešam.
  3. Ten trik s naberačkou je geniálny pre pekný tvar. Kovovú naberačku najprv nahrejem v horúcom oleji. Potom do nej nalejem cesto (nie úplne doplna) a ponorím ju do oleja. Po chvíli (cca 1 minúta), keď cesto v naberačke trochu spevnie, šišku jednoducho “vyklopím” do oleja a dosmažím ju už voľne z oboch strán dozlatista.
  4. Vyprážam ich na strednom ohni, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a nespálili sa na povrchu. Hotové ich nechám odkvapkať na papierových utierkach a ešte teplé bohato posypem práškovým cukrom. Sú úžasne mäkké, nadýchané a voňavé po jablkách.

Tieto fantastické šišky s jablkami sú naozaj mäkké a nadýchané ako obláčik. Vďaka triku s naberačkou budú mať krásny tvar a ich príprava je hotová raz-dva.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty